Chiulul din pauza de ţigară

La job, „ieşitul“ la fumat înseamnă întreruperi dese, care te distrag de la activitate. Pe de altă parte, fumoarul este locul ideal pentru socializare.

Fumatul unei ţigări durează, în medie, trei minute. Dacă parcurgi drumul dus-întors până la spaţiul special amenajat pentru fumători în cinci minute şi „tragi“ o ţigară la fiecare oră, rezultă că zilnic petreci 64 de minute în afara locului tău de muncă.

Un calcul simplu demonstrează că, în acest caz, fumătorii îşi iau, într-o lună, 20 de ore de pauză, timp ce ar echivala cu două zile jumătate de muncă. Înseamnă că, într-un an, un fumător mai are libere 30 de zile, adică încă o lună de concediu! Fumătorii, contorizaţi Pentru a preveni pierderea timpului „la o ţigară“, foarte multe companii, în special multinaţionalele, au introdus un sistem de contorizare a acestor ie- şiri, printr-un sistem de cartele magnetice. La finele zilei de lucru, fiecare angajat ştie cât timp şi-a dedicat fumatului şi recuperează peste program timpul respectiv.

„Asemenea sistem este foarte des întâlnit peste hotare, însă îl aplică şi la noi destule companii, în special cele care lucrează cu publicul. Dacă eşti consilier într-o bancă nu te poţi duce la ţigară fără să ai pe cineva care să te înlocuiască“, explică Mihaela Forgaciu, membră în boardul HR-Club. Sistemul de monitorizare e întâlnit în companii specializate în fast-fooduri, call-center şi în sistemul bancar. Interzicerea nu e recomandată Deşi este clar că pauzele pentru fumat fură din timpul de lucru, specialiştii spun că interzicerea acestui obicei la locul de muncă nu ar fi o soluţie tocmai fericită.

„E adevărat, se pierde timp. Însă dacă unui fumător îi interzici să iasă la ţigară, el va deveni foarte stresat. Iar acest stres va duce, categoric, la scăderea randamentului scontat“, mai spune Mihaela Forgaciu. Socializare de fumoar Pe de altă parte, ieşitul la o ţigară constituie un foarte bun prilej pentru socializare. Ultimele „noutăţi“ din firmă se află extrem de repede la locul de fumat. „La pauza de ţigară oamenii stau în grupuleţe şi discută. Se cunosc unul pe altul, ceea ce este foarte important pentru o echipă“, spune Eduard Ezeanu, consilier în carieră al CareerExperts.

Expertul mai atrage atenţia asupra unui aspect: indiferent că eşti sau nu fumător, este destul de dificil să te concentrezi opt ore zilnic, la o singură activitate: „Oamenii au nevoie de mai multe pauze în timpul zilei de lucru. Fumător sau nu, vei lua nişte pauze în care te vei relaxa. Unii aleg să fumeze, alţii stau pe internet, vorbesc cu colegii. Singura deosebire este că fumătorii sunt mai vizibili şi modul de petrecere al pauzei lor iese în evidenţă. Dar şi ceilalţi angajaţi petrec cel puţin o oră la serviciu făcând altceva, doar că nu ridică probleme, fiindcă lumea crede că muncesc“.