Arhiva SIPA. ÎNCEPE SĂ SE VADĂ ADEVĂRUL. Comisia de anchetă a obţinut MĂRTURII IMPORTANTE, News alert!
Editura Evenimentul si Capital

Arhiva SIPA. ÎNCEPE SĂ SE VADĂ ADEVĂRUL. Comisia de anchetă a obţinut MĂRTURII IMPORTANTE, News alert!

Autor: | | 2 Comentarii | 13248 Vizualizari

Audierile în Comisia de anchetă privind Arhiva SIPA, înființată în urma dezvăluirilor EVZ, în serialul „Noi suntem Statul!” au continuat miercuri, de la ora 14:00, cu audierea foştilor miniştri ai Justiţiei Tudor Chiuariu şi Titus Corlăţean, urmaţi de fostul Procuror General al României, Ilie Botoş. Chiuariu a spus membrilor Comisiei că, personal, nu a intrat niciodată în Arhivă dar i-a fost comunicat faptul că au intrat persoane în Arhivă care nu erau autorizate să facă acest lucru.

UPDATE 16.15 - „Președintele a avut acces la mapa profesională a unui procuror în 2007. E vorba despre Traian Băsescu și Norica Nicolai”, a spus Șerban Nicolae.

„Nu comentez”, a replicat Botoș.

UPDATE 15.58 - „Vi s-a semnalat ca șef al Ministerului Public, sustragerea, manipularea, datelor din arhiva SIPA?”, a întrebat Șerban Nicolae.

Ilie Botoș, procurorul general al României în perioada august 2003 - iulie 2006: „Nu, nu am avut sesizări în acest sens. Am avut o singură discuție, înainte de o serie de modificări în cursul anului 2005, cu dl Ovidiu Stoian, și gen. în rezervă Dani Gheorghe. Dânșii voiau să solicite o transformare într-o structură de aplicare a legii, o direcției de antiterorism. Dar fiind vorba dee o structură de contrainformații care nu avea am refuzat. În 2005 Ovidiu Stoian a fost înlocuit cu un procuror.”, a spus Ilie Botoș.

„N-am primit nicio sesizare din partea Ministerului Justiției privind încălcarea acestui aspect.”, a spus Botoș, întrebat de Șerban Nicolae despre accesul la arhivă.

Șerban Nicolae: „Ați fost consultat cu privire la desființarea acestei direcții în 2006?”

„Nu”m a răspuns Ilie Botoș.


UPDATE 15.20 - „Aș vrea să vorbesc despre ingerințele unor ambasadori în chestiunile interne ale României. Era vorba doar despre ambasadori din Europa sau din afara spațiului european?”, a spus parlamentarul PSD, Liviu Pleșoianu.

„Au fost și ambasadori din spațiul Euro-Atlantic”, a fost răspunsul lui Titus Corlățean.

Liviu Pleșoianu: „Chiuariu a spus că a trimis raportul către CSAT. Patru ani și trei luni nu a fost discutat acest raport. Vă întreb, patru ani și trei luni nu s-a întâmplat nimic cu acel raport și eu cred că măcar asta trebuie să faci, să aduci la cunoștință ministrului care vine după tine despre raportul respectiv.”

Titus Corlățean: „Nu-mi aduc aminte. Mai departe, raportul transmis la CSAT cu propunerea e a fi discutat în ședința CSAT. Evident că agenda o stabilește președintele. Până la urmă președintele are condeiul și vicepreședintele, care e premierul, poate s-o înscrie pe ordinea de zi a ședinței.”

„Poate lua și altcineva decizia de clasificare, pentru că acest raport a fost secretizat. I-am întrebat pe Predoiu și Chiuariu dacă l-au secretizat. Au spus că nu. Atunci e o nebuloasă totală”, a continuat Liviu Pleșoianu.

„Nu vreau să fac greșeli. Orice minister are o unitate care vizeaza documentele cu act secret, confidențial. Ei sunt gardieni informațiilor clasificat, circuitul lor. Trebuie ei întrebați”, a fost replica lui Corlățean.

„Își pune ministrul semnătura?”, a întrebat Pleșoianu.

„Nu mai știu cum era procedura atunci, dar inevitabil un rol important, definitiv, decisiv îl are șeful instituției. Ministrul Justiției este și membru al CSAT.”, a răspuns Corlățean.


UPDATE 15.04 - „Ați trimis documente, acte despre desființarea DGPA, despre accesul la arhiva SIPA?”, a fost întrebarea lui Șerban Nicolae.

Titus Corlățean, fost ministru al Justiției în perioada (mai-august 2012): „Vă spun de la bun început, după ce am primit solicitarea din partea conducerii Comisiei dvs, a trebuit să fac un efort de memorie pentru că a trecut mult timp de când am fost ministru al Justiției. Sub trei luni de zile a fost mandatul meu și contextul a fost unul deloc simplu. Spun asta pentru a înțelege în mod concret că n-am avut prea mult de a face cu subiectul dvs. aflat pe ordinea de zi. Am intrat în Ministerul Justiției când contextul politic era fierbinte, după o moțiune. Am preluat inclusiv procesul MCV, iar aceea era prioritatea atunci. Nu-mi aduc aminte de chestiuni relevante. Ce pot să vă spun e că la momentul predării-primirii pe care am făcut-o cu dl Predoiu. Schimbarea Guvernului s-a făcut exact în momentul care a precedat vizita FMI și Banca Mondială. Am discutat cu dl Predoiu la Banca Națională, ne-am văzut acolo ca să vorbim despre temele care urmau să fie discutate cu FMI și Banca Mondială. La minister nu erau prea multe proiecte. Am discutat despre elementele de predare-primire. În acest context, am menționat faptul că un subiect, care e unul delicat, complex, ar fi arhiva SIPA. Mi-a spus că acea arhivă a fost transferată la depozitarul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), este închisă și că există o căutare de soluții ce să se întâmple cu acea arhivă.

Nefiind un om din sistemul judiciar, la acel moment, nu am perceput întreaga complexitate și gravitate a situației. Probabil că dacă aș fi știut dinainte aș fi pus întrebări atunci. Probabil că cea mai bună soluție, mi-a spus atunci dl Predoiu, ar fi să fie transferată la Arhivele Naționale, aceasta necesitând un act în prealabil. Cred că a mai fost un element, dar nu fundamental. Cred că a fost la un moment dat o petiție care ridica o problemă legată de cărțile de muncă, de vechime pentru cei care ieșeau din ssitemul judiciar, mai precis de la ANP, la pensie și ele s-ar fi găsit în arhiva SIPA. Se vorbea despre cum să fie rezolvată această chestiune. Cred că am direcționat această petiție, printr-o rezoluție, către direcțiile din minister, care era o petiție pertinentă și am solicitat să mi se propună niște soluții. N-a mai fost cazul pentru că mandatul s-a încheiat la începutul lunii august, iar eu am început mandatul la începutul lunii mai”, a spus Titus Corlățean.

UPDATE 14.33 - „Se mai ocupa cineva din minister de arhivă sau era totul transferat la nivel de ministru?”, l-a întrebat Șerban Nicolae pe fostul ministru al Justiției.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate