China trimite prăpădul. Număr record de avioane chineze interceptate de Taiwan

China trimite prăpădul. Număr record de avioane chineze interceptate de Taiwan

China „încearcă să utilizeze acțiuni militare unilaterale pentru a schimba status quo-ul de securitate din strâmtoarea Taiwan și, în același timp, testează răspunsul nostru, crescând presiunea asupra apărării noastre aeriene și reducând spațiul nostru”, se arată în acest raport, care menționează și acțiuni militare chinezești „țintite”.

Repetiții pentru cucerire

Mai mult, Beijingul nu se mai ascunde, cotidianul Global Times, care urmează linia Partidului Comunist Chinez, afirmând că exercițiile PLA din vecinătatea Taiwanului nu erau „avertismente”, ci o „repetiție pentru o preluare a controlului asupra insulei”.

Evident, cu cât sunt mai multe interacțiuni între avioanele chineze și taiwaneze, cu atât este mai mare riscul unui incident.

Acest lucru crește riscul unui conflict. Dar, între timp, această puternică activitate a PLA în vecinătatea insulei nu face decât să diminueze potențialul forțelor taiwaneze, în special în sectorul aerian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Forțele aeriene taiwaneze au în jur de o sută de avioane F-16, 52 de avioane Mirage 2000 și 128 de aparate F-CK-1 Ching-Kuo, un avion de luptă dezvoltat local.

Cu toate acestea, statul major taiwanez consideră că China nu are încă capacitățile militare - în special cele amfibii - de a invada Taiwanul.

În acest sens, un raport al Pentagonului, publicat în 2019, spune același lucru.

Cu toate acestea, Lyle J. Goldestein, profesor la Naval War College din Rhode Island, favorizează ipoteza unei vaste operațiuni aeriene chineze.

„Ei (chinezii) vorbesc mult despre atacurile aeriene sub două forme, parașutarea și elicopterul. Aceasta se numește împachetare verticală. Atacul amfibiu este vechea școală. Poate fi necesar, dar nu va fi principalul efort militar. Noua școală trebuie să aducă elementele principale cu avionul, să securizeze terenul și apoi să aducă mai multe forțe pe plaje. Mă frapează intensitatea și amploarea antrenamentului în rândul armatei chineze în prezent pentru atacuri aeriene ”, a explicat recent acest specialist în China și Rusia.

Cu toate acestea, un astfel de mod de funcționare presupune controlul aerian și, prin urmare, orbirea radarelor, distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană și împiedicarea decolării avioanelor de luptă taiwaneze.

În orice caz, și pentru moment, scenariul favorizat de Taiwan se bazează pe o blocadă navală a insulei. O blocadă căreia, conform simulărilor efectuate de analiștii de la Pentagon și Rand Corporation, forțelor americane le-ar fi greu să se opună.

„Zilele superiorității militare americane totale în Pacificul de Vest s-au încheiat. China a desfășurat capacități de negare și interdicție a accesului care ar împiedica forțele SUA să se apropie de Taiwan odată ce războiul va fi  început ”, rezumă aceștia.

 

Foto: Opex 360