Evenimentul Zilei > International > China și Taiwanul, la un pas de Armaghedon. Beijingul: „Războiul poate fi declanșat în orice moment”
China și Taiwanul, la un pas de Armaghedon. Beijingul: „Războiul poate fi declanșat în orice moment”

China și Taiwanul, la un pas de Armaghedon. Beijingul: „Războiul poate fi declanșat în orice moment”

China a avertizat că lumea se află în pragul unui război major asupra Taiwanului, pe măsură ce continuă să crească tensiunile. O eventuală cădere a Taiwanului în mâinile Chinei ar declanșa consecințe „catastrofale” spune președinta acestei țări, Tsai Ing-wen.

Avertismentul îngrozitor vine în urma incursiunilor fără precedent ale avioanelor de luptă chineze în spațiul aerian al Taiwanului. Între vineri și luni, piloții din Armata Populară de Eliberare au efectuat 149 de ieșiri în zona de apărare aeriană din Taiwan, creând un nou record în acest proces.

Lidera din Taiwan a avertizat că guvernul țării sale va face orice pentru a se apăra de China. În articolul său, Tsai spune că țările încep să recunoască pericolul pe care Partidul Comunist Chinez îl reprezintă, iar în acest context, ar trebui să înțeleagă că este important să lucreze cu Taiwanul.

Comunitatea internațională ar trebui să aibă în vedere că dacă Taiwanul cade, consecințele ar fi catastrofale pentru pacea regională și pentru sistemul alianței democrațiilor. Ar semnala că în lupta valorilor globală din acest moment, autoritarismul are avantajul în fața democrației”, a scris Tsai.

Ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, a declarat că tensiunile actuale sunt cele mai grave din ultimii 40 de ani

El a mai prezis că Beijingul va fi gata să lanseze o invazie la scară largă a țării sale până în 2025. Ministrul Apărării a declarat miercuri pentru China Times: „Până în 2025, China va reduce costurile și consumul la cel mai mic nivel. Are capacitatea acum, dar nu va începe cu ușurință un război, trebuind să ia în considerare multe alte lucruri”.

Beijingul revendică Taiwanul ca o provincie a Chinei și a promis să o reia, cu forța, dacă este necesar. Guvernul chinez a acuzat guvernul ales din Taiwan că din punct de vedere democratic că este separatist.

Planeta în alertă. Al Treilea Război Mondial ar putea fi declanșat în orice moment. 150 de avioane, activate

Taiwanul spune că este o națiune suverană, iar președintele acesteia, Tsai Ing-wen, a insistat că țara va face „tot ce trebuie” pentru a se apăra. Ea a avertizat, de asemenea: „Dacă Taiwanul ar cădea, consecințele ar fi catastrofale pentru pacea regională”. O victorie chineză ar arăta că „autoritarismul are controlul asupra democrației”, a mai  adăugat ea.

Parlamentul din Taiwan analizează în prezent un proiect de lege special pentru bugetul de apărare de 240 miliarde dolari SUA (8,6 miliarde dolari SUA), întrucât încearcă să-și întărească apărarea. Aproximativ două treimi ar fi cheltuite pe arme anti-nave, cum ar fi sisteme de rachete terestre, inclusiv un plan de 148,9 miliarde de dolari SUA pentru producerea în masă a rachetelor de casă și a navelor „de înaltă performanță”.

Tsai Ing-wen mai spune că Taiwanul este o țară independentă

„Vrem o relație pașnică, stabilă, predictibilă și mutual benefică cu vecinii noștri, dar dacă ne este amenințată democrația și stilul de viață, vom face orice ca să ne apărăm”, a spus Tsai care a amenințat că poporul din Taiwan se va ridica dacă existența țării va fi amenințată.

Republica Populară Chineză consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

De ceva vreme, Taiwanul încearcă să „declare independență” și să renunțe la numele său oficial, Republica China, fapt pe care China continentală îl consideră o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă, scrie Express.