Evenimentul Zilei > Actualitate > China se pregătește de război? Umilința anului pentru SUA. S-a întâmplat doar la câteva ore după ce americanii și-au încordat mușchii
China se pregătește de război? Umilința anului pentru SUA. S-a întâmplat doar la câteva ore după ce americanii și-au încordat mușchii

China se pregătește de război? Umilința anului pentru SUA. S-a întâmplat doar la câteva ore după ce americanii și-au încordat mușchii

China a trimis 52 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului. Acesta este un număr record de avioane și au fost trimise la doar o zi după de SUA a criticat activitate militară chineză.

Ministerul Apărării taiwanez a transmis luni că în decursul zilei 52 de avioane militare chineze au intrat în sud-vestul Zonei de Apărare Aeriană a Taiwanului, printre care 34 de avioane de luptă J-16, 12 bombardiere H-6, două avioane de luptă Su-30, două Yun-8 şi două aparate KJ-500.

Chinezii au activat sistemele

Ministerul a adăugat că Forţele Aeriene ale Taiwanului au emis atenţionări radio şi că sistemul său de apărare anti-rachetă a fost activat pentru a monitoriza activitatea și a asigura siguranța. De ziua aniversării Chinei comuniste au fost trimise 38 de avioane militare chineze, printre care un bombardier H-6 cu capacitate nucleară, stabilind astfel un nou record. Însă acest record a fost depăşit sâmbătă, cu 39 de incursiuni în zona taiwaneză, transmite Agerpress.

SUA spune există presiune militară din partea Chinei

În această duminică, SUA s-a declarat „foarte îngrijorata” legat de „provocările militare” ale Chinei lângă Taiwan, considerându-le „destabilizatoare” pentru „pacea şi stabilitatea regionale”.

„Îi cerem Beijingului să înceteze presiunile militare, diplomatice şi economice şi coerciţia sa împotriva Taiwanului”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, reafirmând angajamentul ferm al SUA pentru Taiwan.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China rămâne la părereainsula democratică autonomă face parte din teritoriul său. Cei peste 23 de milioane de locuitori ai insulei, care nu a fost recunoscută stat independent decât de un grup restrâns de capitale, trăiesc cu teroarea zi de zi și cu frica unei invazii din partea Chinei.

O incursiune asemănătoare a avut loc și la doar câteva zile după ce Joe Biden a preluat președinția SUA. Emily Horne, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe declarase în urma cu câteva luni că angajamentul SUA față de Taiwan rămâne „solid”, după ce ambasadorul de facto al insulei la Washington, Hsiao Bi-khim, a participat la depunerea jurământului lui Biden.