China se mută cu vaccinurile la granița cu România. Care sunt datele înțelegerii pentru producerea serului anti-COVID

Vaccinul chinezesc anti-COVID, Sinopharm, va fi produs în vecinătatea granițelor României, la Debrecen. într-o fabrică pe care autoritățile din Ungaria vor s-o pună în funcțiune anul viitor.

Autoritățile din Ungaria intenționează să producă vaccinul anti-COVID Sinopharm, dezvoltat de China. Pentru aceasta, Ungaria construiește o fabrică de producție în orașul Debrecen. În această locație ar urma să fie produs și un alt vaccin propriu, dezvoltat de cercetătorii maghiari.

Anunțul cu privire la intenția producerii vaccinului Sinopharm la Debrecen a fost făcut, luni, de ministrul de externe ungar Peter Szijjarto. Oficialul maghiar a vorbit pe această temă în timpul unei vizite în China, după cum relatează agenţiile Reuters şi MTI.

„Va exista o cerere globală constantă pentru vaccinuri, iar pentru Ungaria ar fi un avantaj strategic să joace rolul nu doar de consumator, ci şi de producător”, a explicat ministrul Szijjarto.

Potrivit spuselor sale, într-un prim pas, la fabric ace urmează să fie construită la Debrecen ar putea fi introdusă tehnologia de condiţionare a dozelor în fiole. Ulterior, în această locație ar urma să se desfășoare întregul proces de producție al vaccinului dezvoltat de China.

Ungaria își va produce singură vaccinurile

Premierul Viktor Orban a anunţat în luna decembrie că intenționează să construiască o unitate de producţie de vaccinuri la Debrecen. Pentru această investiție de o importanță deosebită, a fost alocat un buget de 55 de miliarde de forinţi, aproximativ 193 de milioane de dolari. Obiectivul declarat al Ungariei a fost ca, începând din anul 2022, să-şi asigure singură producţia de vaccinuri necesare.

Ungaria este singura ţară membră a UE care foloseşte vaccinurile Sinopharm, dezvoltat de China și pec el rusesc, Sputnik V, deşi niciunul dintre acestea nu a fost aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Cu toate aceastea, Ungaria şi-a vaccinat până în prezent 5,1 milioane de cetățeni, dintr-o populaţie de circa 10 milioane de locuitori. Din totalul celor vaccinați, circa 3,6 milioane de persoane au primit și cea de-a doua doză de vacciin anti-COVID-19.