Editura Evenimentul si Capital

„Pentru Occident, China este un pericol mai mare decât Islamul”. Strategul lui Trump despre Războiul Mondial dintre Globalizare și Naționalism (II)

FOTO: Hassan Rouhani, președintele Republicii Islamice Iran, este un bun prieten al lui Xi Jinping,președintele Chinei
Autor: | | 2 Comentarii | 3853 Vizualizari

Publicăm astăzi partea a doua a senzaționalului interviul acordat de Steve Bannon, fostul șef de campanie al lui Donald Trump ziarului francez Le Figaro.

Citește prima parte a interviului cu Steve Bannon. Care este războiul real al lumii

- Cât de apropiat sunteți de „establishmentul” Partidului Republican? Admiteți că acesta are o parte de responsabilitate în pauperizarea claselor populare americane pe care ați descris-o?

- Cum am mai spus, „establishmentul” Republican i s-a opus lui Trump de câte ori a avut ocazia. În această mare mișcare naționalist-populistă, „establishmentul” Republican nu este alături de noi. De pildă, Trump a negociat un contract pentru soia, pentru ca valoarea ei să fie garantată indiferent de cursul de pe piața bursieră. Imaginațivă că „establishmentul” Partidului Republican nu a fost favorabil acestei măsuri, apreciind că aceasta ar obliga China să facă mari reforme structurale. De altfel, „establishmentul ” Republican s-a făcut apologetul imigrației clandestine, pentru că aceasta permite să intre în țară forță de muncă puțin calificată, deci ieftină. Abia sosită la Washington, delegația chineză s-a grăbit să urce colina Capitoliului pentru a lua masa cu „establishmentul” Partidului Republican.

FOTO: O strângere de mână complezentă între Donald Trump și Paul Ryan

Înainte de venirea lui Trump, toți acești bravi oameni erau total rupți de muncitorii care alcătuiau baza Partidului Republican. Amintiți-vă de alegerile primare din 2016: Trump are de înfruntat doisprezece candidați, toți sprijiniți puternic de Heritage Foundation, Caton Institute, American Enterprise Institute, frații Koch, Paul Singer și alții la fel. Că erau libertarieni ca Ron Paul, conservatori ca Ted Cruz, guvernatori ca Chris Christie, neoconservatori ca Marco Rubio sau membri ai facțiunii Bush, aveam de-a face cu crema cremelor, cu floarea „establishmentului” Republican.

În acest mediu a aterizat Donald Trump. El le-a zis: vom construi un zid și vom închide frontierele, vom aduce înapoi companiile delocalizate, vom taxa tranzacțiile cu China. Ei nu știau ce înseamnă cuvântul „protecționism”, probabil nu-l auziseră niciodată, nici măcar nu era în vocabularul lor.

În alegerile primare se vede bine că nici măcar nu știau cum să-i răspundă, pentru că nu erau decât niște politicieniroboți programați să raționeze într-un anumit fel. În weekendul dinaintea votului, „establishmentul” Republican, prin persoana lui Paul Ryan, mi-a spus în față că nu merită osteneala să mergem la Wisconsin, pentru că oricum îl vom pierde cu cel puțin trei puncte și ei nu doresc să fie asociați cu acest dezastru. I-am răspuns că este absurd și că eram convins că putem câștiga Wisconsin. Strâns, desigur, dar trebuie să mergem! Atunci Paul Ryan și „establishmentul” Republican au refuzat să apară pe scenă cu noi. Nu își dădeau seama că discursul lui Donald Trump răspundea îngrijorărilor clasei muncitoare americane, pentru că ei înșiși erau pur și simplu rupți de ea.

În timpul campaniei, am avut trei inamici: partidul elitei mediatice a fost primul dintre ele, partea din Partidul Democrat atașată valorilor de stânga a fost al doilea și „establishmentul” Partidului Republican a fost al treilea. Combinați aceste trei categorii care se înțeleg bine între ele și veți obține elita politico-mediatică care i se opune lui Donald Trump încă de la început.

FOTO: Xi Jinping, inspectând trupele din Marea Chinei de Sud

Cum fură chinezii tehnologia partenerilor

- Ați spus că sunteți protecționist. Care este opinia dvs. despre Școala de la Chicago?

- Nu cred în modelul neo-liberal. Evident, sunt favorabil unei părți a capitalismului, cu condiția să fie un capitalism al realității, un capitalism practic. Universitarii Școlii din Chicago s-au rătăcit în teoriile lor abstracte și au făcut din piața liberă un fetiș. Lumea este astăzi divizată între două sisteme opuse: de o parte, China, acest totalitarism mercantil care încearcă să inunde lumea cu mărfurile și lichiditățile sale prin programul „Made in China 2025” (...) De partea cealaltă sunt democrațiile care încă funcționează după regulile liberale și rezistă de bine de rău invaziei acestor produse manufacturate care ies total de sub reglementările Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), dezechilibrează balanțele lor comerciale și le distrug locurile de muncă. De aici provine furia popoarelor. Școala economică de la Chicago este atractivă teoretic, dar în practică nu rezistă.

Dar știți la ce vă expuneți din partea marilor organe de presă dacă spuneți asta în Statele Unite? Pe mine m-au acuzat, nici mai mult, nici mai puțin, că sunt comunist. După mintea lor, aș fi un bolșevic doar pentru că sunt în favoarea protejării industriilor noastre și a muncitorilor americani!

- Cea mai mare provocare pentru dvs. este de a converti Partidul Republican la protecționism?

- Donald Trump a câștigat și pentru că protecționismul, în special în fața Chinei pentru recâștigarea locurilor de muncă, este una dintre dimensiunile pe care am avut grijă să o înscriu în toate discursurile lui. Este unul din motivele pentru care am câștigat în Michigan, Wisconsin, Ohio, Pennsylvania și în Midwest. Deoarece, așa cum arată marele sociolog J.D. Vance în Hillbilly Elegy, citând cercetări ale MIT și Harvard, există o corelație între exodul uzinelor și locurilor de muncă înspre China și criza opioidelor, care, așa cum știți, omoară 50.000 de persoane anual în Statele Unite (...)

Ne-am lăsat păcăliți de China. Mai ales de practicile lor privind transferul de tehnologie: când o companie din Franța vrea să facă afaceri sau să producă în China, va fi obligată să recurgă la un joint-venture prin care China va avea acces la tehnologiile franceze pentru pentru a și le însuși. Este vorba deci de un furt de proprietate intelectuală și de racket. Vreți să faceți comerț cu China pentru a-i face concurență, dat fiind că vă inundă piețele? Atunci veți fi obligați să îi oferiți pe tavă tehnologia voastră (...)

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2


Tag-uri: China, Trump, BannonStirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI