China interzice inspectorilor OMS să se întoarcă la Wuhan! Ce are de ascuns Beijingul în privința originii pandemiei?

China interzice inspectorilor OMS să se întoarcă la Wuhan! Ce are de ascuns Beijingul în privința originii pandemiei?

Dacă ar fi să luăm în calcul numai modul în care China obstrucționează eforturile comunității internaționale de a afla adevărul despre originea pandemiei, am fi siguri că virusul SARS-Cov-2 s-a "scurs" dintr-un laborator din Wuhan. E greu de înțeles, altfel, de ce Beijingul respinge propunerea OMS de a reveni la Wuhan.

Oficialii chinezi au, însă, alte explicații. Ei insistă că varianta "scurgerilor" din laborator este „extrem de puțin probabilă”. Mai mult, chinezii neagă că ar fi lipsiți de transparență.

Chinezii vor și ei să folosească "știința" cum le vine mai bine

China consideră "neștiințifică" propunerea OMS de a trimite din nou la Wuhan echipa care cercetează originile coronavirusului. Potrivit reprezentanților Beijingului, cercetătorii ar trebui să se concentreze pe varianta „foarte probabilă” ca virusul să provină de la animale și, drept urmare, să-și extindă activitatea în alte țări din întreaga lume.

Vorbind la o conferință de presă organizată la Consiliul de Informații de Stat, Zeng Yixin, viceministrul Comisiei Naționale de Sănătate din China, s-a declarat „surprins” că OMS a propus revenirea echipei la Wuhan, orașul pe care inspectorii OMS l-au vizitat acum câteva luni, "Sperăm că OMS va revizui serios considerațiile și sugestiile făcute de experții chinezi și va trata cu adevărat urmărirea originii virusului COVID-19 ca pe o problemă științifică și va scăpa de interferențele politice", a spus Zeng.

Ne puteți urmări și pe Google News

OMS a renunțat să mai facă jocul Beijingului

Săptămâna trecută, într-o întâlnire cu ușile închisă, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a propus ca a doua etapă a investigației agenției cu privire la originile coronavirusului să includă studii suplimentare în China, dar și un „audit” de laborator.

„Găsirea originilor acestui virus este un exercițiu științific care trebuie ținut departe de politică”, a spus Ghebreyesus. „Pentru ca acest lucru să se întâmple, ne așteptăm ca China să sprijine următoarea fază a procesului științific prin partajarea tuturor datelor relevante într-un spirit de transparență”. OMS a fost supusă unei presiuni crescânde pentru a-și intensifica ancheta asupra originii virusului, care a apărut pentru prima dată în Wuhan și a ucis acum peste 4,1 milioane de oameni din întreaga lume. Ca urmare. OMS a abandonat atitudinea slugarnică față de China și încearcă să facă lumină în ce priveșterolul Chinei în declașarea crizei de sănătate.

Echipa de experți internaționali și chinezi a OMS a făcut prima vizită la Wuhan la jumătatea lunii ianuarie, la mai mult de un an după ce au fost detectate primele cazuri de Covid-19. Inspectorii au petrecut patru săptămâni în oraș, vizitând site-uri cheie, inclusiv piața de fructe de mare Huanan, acum închisă, și două laboratoare de cercetare care au lucrat cu viruși de la lilieci.

China respinge sugestiile despre care coronavirusul ar fi putut fi scurs de la un laborator din Wuhan, spunând că acestea funcționează conform standardelor internaționale de siguranță.

Într-un raport comun publicat în martie, echipa a spus că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni printr-un alt animal, dar solicitările pentru o investigație mai profundă asupra originilor virusului au continuat pe fondul speculațiilor că ar fi putut scăpa de la unul dintre laboratoare.

În mai, președintele american Joe Biden a ordonat o revizuire a originilor virusului, spunând că agențiile de informații au dubii dacă noul coronavirus provine de la animale sau de la un laborator.

Ultima ipoteză a fost inclusă și în raportul din faza a doua a OMS, deși fusese minimizată în raportul inițial.

China nu vrea să mai audă de posibila "scurgere" din laborator

Yuan Zhiming de la Wuhan National Biosafety Laboratory, declară că sistemele de bioprotecție din laboratoarele din Wuhan sunt „stabile, fiabile” și în conformitate cu standardele internaționale.

„Consensul general al comunității academice este că npul coronavirus a apărut în mod natural”, a spus Yuan și a respins rapoartele conform cărora trei cercetători s-au îmbolnăvit de simptome asemănătoare coronavirusului cu puțin timp înainte de apariția primelor cazuri la Wuhan.

La rândul său, Liang Wannian, șeful oamenilor de știință chinezi din echipa OMS, a respins, de asemenea, întrebările referitoare la transparența Chinei, spunând că nu este posibil ca țara sa să împărtășească public datele brute de la primii pacienți sau să permită copierea acestora din cauza probleme de confidențialitate.

Liang Wannian a subliniat necesitatea ca OMS să se concentreze asupra transmiterii de la animale la om și să privească nu numai spre lilieci, ci și spre alte specii, inclusiv pangolinii, nurcii și dihorii.

El a subliniat, de asemenea, că locul în care au fost depistate primele cazuri s-ar putea să nu fie locul în care apărut boala. Liang Wannian face referire la faptul că au fost găsite urme de coronavirus la pacienți sau în apele uzate dintr-o serie de țări și orașe simultan cu momentul în care boala a fost semnalată la Wuhan, scrie Al Jazeera.