Evenimentul Zilei > Actualitate > China interzice “artiștii efeminați“ sau pe cei care exprimă poziții politice incorecte
China interzice “artiștii efeminați“ sau pe cei care exprimă poziții politice incorecte

China interzice “artiștii efeminați“ sau pe cei care exprimă poziții politice incorecte

China a ordonat radiodifuzorilor joi să evite artiștii cu „poziții politice incorecte” și stiluri „efeminate”.  Autoritățile Partidului Comunist pot cenzura orice consideră că încalcă valorile socialiste fundamentale și au deja reguli stricte privind conținutul, de la jocuri video la filme și muzică.

Cele mai recente mișcări din industria divertismentului din China vin în urma unei serii de scandaluri de celebrități care implică evaziune fiscală și agresiune sexuală, anunța CNBC. Autoritățile din China au ordonat joi radiodifuzorilor să evite artiștii cu „poziții politice incorecte” și stiluri „efeminate” și au spus că trebuie cultivată o atmosferă patriotică, extinzând controlul  industriei divertismentului, în plină expansiune.

După ani de creștere rapidă în a doua cea mai mare economie a lumii, autoritățile de reglementare au încercat să consolideze controlul asupra societății chineze prin înăsprirea supravegherii asupra unei game largi de industrii, de la tehnologie la educație și cultură.

Autoritățile Partidului Comunist pot cenzura orice consideră că încalcă valorile socialiste fundamentale și au deja reguli stricte privind conținutul, de la jocuri video la filme și muzică. Două ministere guvernamentale, o agenție de partid și o asociație industrială au publicat joi noi linii directoare, departamentul de publicitate al partidului aruncând vina pe unii din industria divertismentului pentru presupusa lor influență proastă asupra tinerilor și pentru „poluarea severă a atmosferei sociale”.

Noua politică de cenzură

Sancțiunile vor fi mărite pentru actorii care s-au angajat într-un comportament ilegal sau lipsit de etică și agențiile care acceptă astfel de comportamente pedepsite cu promptitudine, a menționat Partidul.

Educația ideologică și morală a copiilor ar trebui să fie întărită și ar trebui să li se interzică accesul la activitățile grupurilor tip „idol”, a adăugat comunicatul, în timp ce cadrele partidelor de la toate nivelurile ar trebui să „recunoască profund” importanța „modelării” generațiilor viitoare.

NRTA, un organism la nivel ministerial, a declarat că va consolida reglementarea salariilor vedetelor și va pedepsi evaziunile fiscale. De asemenea, a spus că va elimina orice conținut din programele culturale pe care îl consideră nesănătos.

“Cultura haotică“ a celebrităților va fi îngrădită

Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare a internetului din China a declarat că ia măsuri împotriva a ceea ce a descris drept o cultură „haotică” a fanilor celebrităților.

Selecția actorilor și a oaspeților ar trebui controlată cu atenție, cu alfabetizarea politică și conduita morală incluse ca criterii, a spus NRTA, adăugând că artiștii interpreți ar trebui încurajați să participe la programe de asistență publică și să își asume responsabilități sociale.

Notificarea a mai spus că programele care prezintă un comportament „efeminat” și alte conținuturi considerate „deformate” ar trebui oprite, împreună cu spectacole construite în jurul scandalurilor, bogăției ostentative și vedetelor „vulgare” de pe internet.

Starurile „efeminate” eliminate din industrie

Anunțuri separate publicate joi de Ministerul Culturii și Turismului și Asociația Chineză a Artelor Spectacolului, spuneau că artiștii interpreți, precum vedetele care fac live streaming, ar trebui să urmeze o pregătire periodică în domeniul eticii profesionale, în timp ce agențiile ar trebui să rezilieze contractele cu artiștii interpreți care „nu au disciplină morală”.

Pe lângă denunțarea cultului celebrităților, autoritățile și mass-media de stat din China au criticat vedetele masculine care favorizează machiajul greu și părul stilat cu atenție și proiectează o imagine feminină, spunând că băieții chinezi ar trebui să devină mai bărbați. Unele stele „efeminate” sunt imorale și pot dăuna valorilor adolescenților, potrivit unui articol de opinie din Guangming Daily din 27 august, scris de un fost oficial.

Când astfel de vedete acționează ca soldați care luptă în războiul împotriva japonezilor – un cadru popular pentru filmele și emisiunile TV chinezești – ele fac, de asemenea, personajele „drepte” și „eroice” să pară copilărești, a spus acesta.

Un producător de videoclipuri popular de pe Douyin, o scurtă platformă video, și-a suspendat contul la sfârșitul lunii august, după numeroase plângeri cum că ar fi fost prea „efeminat”.

Cursuri de reabilitare

Vedetele chineze au participat la cursuri organizate de stat pentru a afla despre istoria Partidului Comunist și au efectuat „autocritică” în ultimele două luni ca răspuns la represiune.

La un eveniment la Beijing, la sfârșitul lunii august, vedetele de film Zhou Dongyu și Du Jiang au citit cu voce tare o declarație în care criticau vedetele care „trecuseră linia roșie” și cereau animatorilor să nu devină niciodată „sclavii pieței” și să fie responsabili față de societate, potrivit unui videoclip din mass-media locală.