China forțează „limitele fizicii”: Urmează un nou așa-zis șoc Sputnik, similar celui din 1957?

China forțează „limitele fizicii”: Urmează un nou așa-zis șoc Sputnik, similar celui din 1957? Sursa: arhiva EVZ

Îngrijorarea cu privire la rachetele hipersonice de tip armament nuclear ale Chinei este din ce în ce mai mare. Presa americană susține că a aflat despre un nou test în care a fost lansat și un proiectil. Potrivit acesteia, un sistem de rachete hipersonice testat de China în vară a lansat el însuși un proiectil în timpul zborului.

China a lansat în luna iulie o rachetă care a gravitat pe orbita joasă a Pământului și apoi a lansat un planor hipersonic, au informat oficiali americani. Acest planor a lansat apoi un proiectil cu o viteză de cinci ori mai mare decât viteza sunetului.

China „forțează limitele fizicii”

Aceasta este o întreprindere care „forțează limitele fizicii” și de care, probabil, nicio altă țară nu este capabilă. Potrivit raportului, nu este foarte clar care este scopul proiectilului lansat de planorul hipersonic. Prin urmare, acesta ar putea fi folosit pentru a deruta sistemele de apărare antirachetă - sau pentru a ataca o țintă propriu-zisă.

Financial Times a mai relatat despre proiectilul lansat în timpul testului. Experții militari americani ar încerca să înțeleagă cum ar putea fi posibil acest lucru din punct de vedere tehnic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un nou șoc Sputnik, similar celui din 1957?

SUA și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu un test similar de rachetă supersonică chineză în luna octombrie. Șeful Statului Major al forțelor armate americane, Mark Milley, a făcut o comparație cu așa-numitul șoc Sputnik din 1957 - primul zbor complet surprinzător pentru Occident al unui satelit sovietic Sputnik pe orbita Pământului.

Beijingul a negat apoi rapoartele privind un test cu rachete supersonice. A fost un „test de rutină pentru tehnologia spațială reutilizabilă”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

SUA, Rusia, Coreea de Nord și cel puțin alte patru țări lucrează, de asemenea, la tehnologia rachetelor hipersonice. La fel ca rachetele balistice, dispozitivele hipersonice pot transporta arme nucleare. Cu toate acestea, dacă rachetele balistice zboară într-un arc de cerc înalt, rachetele hipersonice rămân pe o orbită joasă. De asemenea, acestea sunt controlate de la distanță și își pot schimba traiectoria, ceea ce face ca lansarea sistemelor de apărare antirachetă să fie mult mai dificilă.