Xinhua News Agency a declarat ieri că anchetatorii din provincia sudică Guangdong au stabilit că doctorul a organizat și finanțat experiența  fără ajutor din exterior, cu încălcarea regulilor naționale. Universitatea pentru care lucra a spus că l-a concediat.

Științific, a stârnit controverse la nivel mondial în noiembrie, când a anunțat pe YouTube că a folosit cu succes tehnologia genetică de modificare cunoscută sub numele de "CRISPR-case.9". A schimbat genele embrionare la fetele gemene "Lulu" și "Nana", au spus cercetătorii. O altă femeie poartă încă un făt modificat genetic. Raportul Xinhua a declarat că cei trei copii modificaţi genetic vor rămâne sub observație.

Guvernul a suspendat activitatea laboratorului său şi a spus că: "va fi  toleranță zero față de comportamentul necinstit" în cercetarea doctorului.

Ancheta efectuată de Comisia pentru sănătate din China a concluzionat că: "a organizat o echipă  pentru cercetare cu personal străin şi care a evitat în mod intenționat supravegherea și a utilizat tehnologia a cărei siguranță și eficacitate au fost incerte ca  să efectueze activități de modificare genetică a embrionilor umani în scopul reproducerii, care este oficial interzisă în țară ", notează dailymail.

Mulți oameni de știință consideră că este prea periculos  experimentul

Cercetătorul He Jiankui a declarat că a modificat embrionii a șapte cupluri în timpul tratamentelor de fertilitate și că o sarcină a avut deja loc până în prezent. El a spus că obiectivul său nu este acela de a vindeca sau de a preveni o boală moștenită, ci de a încerca să ofere o trăsătură pe care puțini oameni o posedă natural – abilitatea de a rezista viitoarei infecții HIV, SIDA.  El a spus că părinții în cauză au refuzat să fie identificați sau intervievați și a refuzat să spună unde au trăit sau unde a fost făcut lucrarea.

El Jiankui a studiat la universitățile Rice și Stanford din Statele Unite , înainte de a reveni în țara sa natală pentru a deschide un laborator la Universitatea de Știință și Tehnologie din China apoi în Shenzhen, unde deține și două companii de analiză şi constatarea a ADN-ului.