Evenimentul Zilei > International > Chiar și alegătorii de stânga recunosc că le va fi dor de Merkel
Chiar și alegătorii de stânga recunosc că le va fi dor de Merkel

Chiar și alegătorii de stânga recunosc că le va fi dor de Merkel

ABC (Spania), 21 septembrie 2021 - Deși doar 20% dintre cei chestionați identifică CDU ca fiind un "partid competent", unul din doi respondenți recunoaște că le va lipsi Angela Merkel.

În luna februarie, germanii încă percepeau CDU-ul lui Merkel ca fiind cel mai competent partid pe scena politică germană. „Diferența faţă de celelalte partide a fost mai mult decât dublă și electoratul nu a avut nicio îndoială, dar, din acel moment, vedem că linia de apreciere începe să scadă și, acum, doar 20% dintre cei chestionați identifică CDU cu un partid competent, cu capacitatea de a rezolva probleme și de a gestiona”, descrie Judith Klose, de la Civey, start-up-ul berlinez care a transferat investigarea opiniei publice şi a pieței către răspunsul online, lucru care permite ca rezultatele să fie afișate imediat.

„Partidul Social Democrat (SPD) este acum perceput ca fiind cel mai competent, cu 27% din click-uri, în timp ce CDU obține doar 20%”. Judith Klose prezintă aceste date ca una dintre cheile necesare pentru a înțelege de ce CDU-ul lui Merkel, care în primăvară conducea încă sondajele cu o marjă mare comparativ cu oponenții săi, a scăzut până când a cedat SPD-ului conducerea sondajelor, partid care pare menit să câștige alegerile de duminică.

Ieşirea Angelei Merkel de pe tabla de joc politică germană a schimbat complet percepția partidului ei și chiar alegătorii partidelor opuse recunosc că le va fi dor de ea. „În iunie am întrebat participanţii la sondaj dacă le va fi dor de Merkel și unul din doi a spus da. 53% dintre alegătorii CDU au recunoscut că le va lipsi, iar 51,9% dintre alegătorii SPD au recunoscut același lucru”, relatează d-na Klose, care compară aceste rezultate cu altele mai actuale. „În martie, oamenii au început să fie mai critici cu Merkel, în principal datorită modului în care a gestionat pandemia.

Nu neapărat pentru că erau împotriva restricțiilor, mulți dintre ei erau tocmai la polul opus, ci pentru că ei considerau că guvernul nu face suficient pentru a proteja populația”, explică ea, iar „astăzi încă 25% dintre alegătorii SPD afirmă că le va fi dor de Merkel”.

D-na Klose admite că sondajele se mișcă acum, cu doar cinci zile înainte de alegeri, în funcție de posibilitățile unei coaliții guvernamentale și subliniază că amenințarea unei coaliții de stânga „poate juca rolul unui mare mobilizator de vot”. Ea a făcut aceste observații la o conferință organizată de Ambasada Germaniei la Madrid, la care ambasadorul Wolfgang Dold a subliniat că la aceste alegeri sondajele de opinie au produs mari schimbări în ultimele luni și mari surprize.

Electoratul își dorește continuitatea Merkel

Din aprilie și mai, după cum a confirmat d-na Kolse, a existat o scădere semnificativă în sondaje a conservatorului CDU până când SPD l-a depăşit în august. „Există o tendință spre vântul schimbării, 54,7% recunosc că Germania are nevoie de o resetare”, subliniază ea, „dar CDU este perceput doar de 15% ca fiind un partid capabil să reseteze Germania„.

Asta în ceea ce privește partidele, pentru că, atunci când vine vorba de candidați, electoratul își dorește în mare măsură continuitatea Merkel. „La sfârșitul lunii august, Scholz era deja perceput cu 29% drept candidatul la continuitate”. Asta, adăugat la faptul că principalele preocupări ale germanilor se învârt în jurul pensiilor și al ocupării forței de muncă în viitor, încheie completarea profilului de candidat la continuitate.

„Când întrebăm despre talentele fiecărui candidat, dacă este înconjurat de buni experți, capacitatea sa de a negocia, competența sa etc., 63% dintre respondenți au răspuns că în Armin Laschet, candidatul CDU, nu percep niciuna dintre aceste calități. Cele mai bune date pe care le obține sunt de 25% în categoria orientată spre dialog”, notează d-na Klose, așa că nu pare să fie foarte dificil pentru social-democrat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: