„Cheers” sau „ Santé” ? Cine devine regele berii după Brexit

„Cheers” sau „ Santé” ? Cine devine regele berii după Brexit

După Brexit, Franța a devenit prima țară europeană ca număr de fabrici de bere, potrivit asociației Brasseurs de France

„Franța devine o țară a berarilor datorită ritmului frenetic al înființări de fabrici de bere artizanală și după ieșirea Marii Britanii (una din campioanele lumii la băut bere) din Uniunea Europeană, a informat asociația sindicală Brasseurs de France.

Franța numără la ora actuală peste 2000 de fabrici de bere, implantate pe tot teritoriul țării, „și care propun peste 6000 de mărci diferite, s-au felicitat cei de la Brasseurs de France, care au evocat totuși cele 2100 de fabrici de bere din Regatul Unit, scrie Ouest-France.

Locul doi al podiumului european este ocupat de Germania, cu 1500 de fabrici de bere, potrivit lui Maxime Costilhes, delegat general al Brasseurs de France.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, temperează Costilhes, în Franța 80% din fabricile de bere sunt mici, nu se compară cu cele din Germania ca talie și producție.

În spatele unor giganți precum Heineken sau Kronenburg, aceste mici fabrici franceze produc în jur de 300 de hectolitri de bere pe an.

Un raport de forțe confirmat de Eurostat: în 2018, Germania a produs peste 20% din producția totală de bere în Europa, în timp ce Franța doar 5%, potrivit organismului european de statistică.

Proliferarea acestor mici fabrici de bere, prezentă acum în toate departamentele din Hexagon, a susținut o creștere netă a consumului de bere în ultimii cinci ani.

Blocat „istoric” la 30 de litri pe an și pe cap de locuitor, francezii au consumat în medie, în 2018, aproximativ 33 de litri de bere. În spatele Italiei (34 litri) și cu mult în urma Germaniei, al cărui consum mediu s-a situat între 90 și 100 de litri, pentru o medie europeană de 70 litri.

"Consumul nu a scăzut, dar nu a crescut la fel de rapid ca în Italia", explică Costilhes, înainte de a adăuga o notă de umor: „Vestea bună este că creează locuri de muncă, firme, și nu are impact asupra sănătății publice ”.