Charterele invadează Ardealul şi Banatul

Tur-operatorii introduc, vara aceasta, mai multe zboruri din Cluj şi Timişoara. Cele mai multe pleacă spre Turcia şi Grecia.

Numeroasele cereri ale turiştilor din provincie ar putea aduce, în acest sezon, curse charter organizate pe 12 aeroporturi din ţară. Dacă, anul trecut, astfel de zboruri au decolat doar din trei oraşe - Bucureşti, Cluj şi Timişoara -, vara aceasta, agenţii care organizează excursii cu grupuri de turişti în străinătate au decis să se orienteze şi spre aeroporturi din nordul şi din sudul ţării. Cele mai multe curse vor pleca din Ardeal cu destinaţie finală Turcia şi Grecia.

Preţurile pentru pachetele turistice din aceste oraşe se anunţă cu până la 5% mai mari faţă de ofertele din Capitală, în special la charterele care fac escală.

Specialiştii estimează însă că doar un sfert dintre planurile tour-operatorilor au şanse să fie efectiv realizate. „Una dintre piedici ar fi condiţia tehnică a aeroporturilor, care, în multe cazuri, nu permite operarea unor aeronave de peste 100 de locuri. În plus, pentru ca aceste curse să fie rentabile, avioanele trebuie să fie ocupate în proporţie de peste 75%“, susţine Ciprian Enea, consultant besttourism.ro. Cu ochii pe Timişoara şi pe Cluj

Dacă, până acum, Bucureştiul a dominat piaţa charterelor fără să aibă concurenţă, Clujul vine din urmă cu motoarele turate la maximum: anul acesta, de aici vor decola avioane către nouă destinaţ ii turistice. Alte două aeroporturi stau la start: Timişoara şi Arad, care au o situaţie aparte. „Deşi există potenţial, aeroporturile sunt situate la doar o oră de mers cu maşina de Debreţin, o localitate din Ungaria. Acesta este motivul pentru care numărul de curse din Timişoara a fost destul de redus până acum“, explică Enea. Acesta susţine că, deocamdată, Ardealul este singurul care ar putea concura Capitala. „Aici oamenii sunt mai înstăriţi, astfel că agenţii au şanse să zboare cu avioanele pline“, spune consultantul besttourism.ro.

Domină cursele spre Antalya

O parte dintre operatori pregătesc zboruri cu escală, legând Timişoara de Cluj.

Cele mai curajoase proiecte aparţin agenţiei Kuşadasi, care a anunţat zboruri spre Antalya şi din oraşe mai mici, precum Sibiu, Târgu-Mureş, Satu-Mare sau Craiova. Mai prevăzători, reprezentanţii de la Mareea mizează doar pe introducerea unui nou zbor spre Salonic din Cluj. Şi Prompt Service Travel s-a orientat în aceeaşi direcţie. „Din Cluj vor pleca spre Antalya două curse pe săptămână, în loc de una. Aveam multe solicitări pentru vacanţe de 10-11 zile şi nu reuşeam să le onorăm cu un singur zbor“, afirmă Adriana Goicea, de la Prompt Service Travel.

Mark Neville Farrugia, de la Malta Travel, a ales să lanseze o nouă cursă din Timişoara, în timp ce Cristian Pandel, de la Christian Tour, a optat pentru două chartere - spre Bodrun şi Creta - din Cluj, cu escală la Timişoara.

Pe piaţa românească de chartere, aparatele de zbor sunt contractate de la nouă companii - Tarom, Carpat Air, Atlasjet, Air Malta, Egean Airlines, Koralblue Airlines, Nouvelair, Jetran Air şi Blue Air, care este, de altfel, şi cea mai solicitată. OFERTĂ

Cursele charter din provincie

> Cluj: cinci zboruri către Antalya, trei către Creta şi Tunisia, două către Bodrun şi câte unul spre Rhodos, Salonic, Corfu, Malta şi Hurghada. > Timişoara: patru curse spre Antalya, două către Creta şi câte un zbor cu destinaţia Bodrun, Corfu şi Malta. > Craiova: câte o cursă spre Antalya, Corfu şi Creta. > Arad, Iaşi, Oradea, Satu-Mare, Târgu-Mureş, Sibiu, Constanţa: o singură cursă charter, cu destinaţia Antalya.