Editura Evenimentul si Capital

Cetățenii României, COBAII și CLOVNII Serviciilor de Informații

Autor: | | 9 Comentarii | 9791 Vizualizari

Ascultarea convorbirilor, și nu doar cele telefonice, deoarece existăși interceptări ambientale, a fost încurajată de reacția resemnată a cetățenilor. Expresia, devenită clișeu, „poate să mă asculte oricine, nu am nimic de ascuns” este cheia care deschide oricui o ușă în intimitatea ta. Pentru că una este să povestești cu o prietenă despre rochia pe care ți-o dorești și convorbirea ta să fi e ascultată și alta este să dezvălui prietenei tale secrete care, ascultate de terțe persoane, pot constitui arme care se întorc împotriva ta. De exemplu, șantajul unor anchetatori.

Potrivit unui raport elaborat de Comisia Parlamentară pentru controlul SRI, practica interceptărilor a fost extinsă în ultimii ani la proporții de masă. Astfel, cetățenii au devenit veritabili cobai într-un experiment de-a dreptul Orwell-ian. Nu de puține ori, unii români au fost ascultați doar pentru că niște procurori au avut chef să se distreze sau să afl e cum pot agăța mai efi cient o femeie care avusese ghinionul de a le stârni fanteziile bolnave.

Edward Snowden, fostul consultant al Agen ției americane pentru Securitatea Națională (NSA), care a creat un sistem monstruos, pe care l-a denunțat ulterior, făcea, în urmă cu 5 ani un apel disperat în care cerea încetarea activităților masive de supraveghere a comunicațiilor. „Un copil născut astăzi nu va mai avea nicio concepție de protejare a vietii private. Nu va ști niciodată ce înseamna un moment privat, un gând neînregistrat”, a spus Snowden. El a făcut referire la George Orwell și a explicat că tehnicile de supraveghere descrise de acesta „erau nimic comparativ cu ce există în prezent”.

SRI a emis de 16 ori mai multe mandate decât FBI

Și pentru România, aceia au fost anii de glorie ai interceptărilor. Între 2013 și 2015 au fost ascultați peste 150.000 de cetățeni, aproape 10.000 dintre ei pe mandate de securitate națională.

În comparație, în Belgia se emit cam două mandate de ascultare pe securitate națională pe an. Victoria Stoiciu, reprezentant Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) în România, a declarat că, din datele pe care le are, în 2015 la noi au fost date de 16 ori mai multe mandate de interceptare pe siguranţa naţională decât în SUA, iar SRI a cerut practic de 16 ori mai multe mandate decât FBI.

Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a întocmit un raport parțial care prezintă numărul de mandate emise extrase din documente nesecrete. Președintele comisiei, senatorul Claudiu Manda, consideră că „metoda este legală, dar abuzivă și excesivă, pe principiul dacă legea nu interzice, se poate”.

Secrete care au distrus destine

Legea nu a făcut nicio precizare legată de discuții între persoane, fără nicio legătură cu ancheta pentru care s-a cerut mandat, stenograme care au ajuns în presă și care au făcut deliciul publicului prin dezvăluirea unor intimități. În unele cazuri, aceste practici au năruit familii, destine.

În urmă cu 4 ani, în Tîrgu Mureș a murit o femeie. Tânără, mamă a doi copii. Soțul, rămas văduv, a fost năruit. Avea noroc cu socrii, care-l ajutau cu copiii, dar erau și un sprijin moral. Într-o bună zi, înainte de parastasul de 6 săptămâni, un prieten, anchetator, a vrut să-i aline durerea și l-a chemat la o bere. A scos un dosar și i l-a pus în față. Bărbatul a aflat că soția lui, cea pe care a jelit-o, a fost „o depravată”. Anchetat în dosar era un italian. Zeci de pagini au fost alocate discuțiilor telefonice dintre femeie și italian, care-i era amant. Detalii despre „dantela de la chiloți” sau preocupări legate de unde lasă ea copiii pentru a-l putea întâlni, toate acestea erau în acel dosar. Care, desigur, nu aveau nicio legătură cu evaziunea fiscală sau activitățile presupus mafiote ale italianului. Soțul a văzut negru în fața ochilor. A contramandat parastasul și le-a interzis socrilor accesul la copii. „Dacă ați crescut o depravată, nu vă las să-mi stricați și copiii”, le-a spus el.

Ieri am aflat că omul nu a fost atât de puternic pe cât credea prietenul lui, achetatorul. Este alcoolic, și-a pierdut serviciul și casa. Copiii au ajuns la bunicii materni.

Ascultări maladive

Potrivit unor surse, multe dintre ordonanțele date de procurori pentru interceptările de 48 de ore au avut drept scop satisfacerea unor preocupări maladive legate de femei, care făceau obiectul obsesiilor lor deviante: pe unde umblă, cu cine discută, ce slăbiciuni și ce obiceiuri au etc. Sau, pentru a face rost de probe pe care să le folosească ulterior pentru a-i intimida pe cei pe care-i cercetau.

Unii dădeau mandate doar ca să se distreze pe seama a ceea ce discutau victimele cu familiile sau cu apropiații. Pentru ei, cei ascultați erau doar niște clovni pe seama cărora puteau să se amuze tâmp.

259 de mandate de ascultare într-un orășel

Profesorul de Drept, Radu Chiriță, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a făcut o analiză amplă a mandatelor de interceptare semnate de judecători.

El declara că este șocat de ușurința cu care magistrații încuviințează pe bandă rulantă punerea în aplicare a mandatelor și că au uitat că prima lor misiune este protejarea drepturilor cetățenilor. „E un stat poliţienesc. Statul poliţienesc e cel în care lipseşte controlul judecătoresc, or la noi, teoretic îl avem, dar practic e ca şi cum nu ar fi, pentru că dacă orice se cere se admite pe bandă rulantă e ca şi când nu am avea control judecătoresc şi ajung autorităţile să asculte pe cine vor”, susține Chiriță.

Profesorul a dat exemplu un orășel din Săveni, din județul Botoșani, care are mai puțin de 7000 de locuitori. Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni a cerut 259 de mandate de ascultare.

Vine IADUL ALB! COD PORTOCALIU in toata tara! Ce se intampla in urmatoerele ore

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI