Cetățenii din Republica Moldova, ceva mai optimiști

Republica Moldova / Sursa foto: presedinte.md

Cetățenii din Republica Moldova se arată ceva mai optimiști, după ce Moldova și-a asigurat drumul spre aderarea la Uniunea Europeană.

Pe fondul începerii negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, numărul cetățenilor moldoveni optimiști a crescut simțitor.

42% dintre cetățenii Republicii Moldova cred că țara merge într-o direcție bună

Astfel potrivit celui mai recent sondaj, circa 42% dintre cetăţenii din Republica Moldova consideră că ţara merge într-o direcţie bună.

Însă un procent similar - 40% - spun că țara merge într-o direcţie greşită, potrivit unui sondaj de opinie făcut public miercuri.

Potrivit unui sondaj IMAS in decembrie, un sfert dintre locuitorii Republicii Moldova considerau că lucrurile nu se mișcă nici spre bine, nici spre rău, cu Guvernul condus de premierul Dorin Recean.

Tot atunci, 39 la sută dintre respondenți credeau că lucrurile stagnează, iar 28% dintre moldoveni erau de părerea că țara merge spre bine cu Cabinetul Recean.

Premierul Dorin Recean. Sursa foto: gov.md/ro

Migrația, o problemă în Republica Moldova

Același barometru de opinie mai arată că mulţi dintre cetățenii din Republica Moldova încă își doresc să plece din ţară. Ceea ce s-a schimbat este motivaţia principală. Acum aceasta nu mai este reprezentată de salariu, ci nivelul de trai.

Veaceslav Ioniţă, expert la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, spune că migrația rămâne încă un fenomen foarte răspândit.

„Avem o înclinaţie spre migraţie destul de mare. 16% din oameni spun că vor pleca în viitorul apropiat din ţară. Lucrul acesta rămâne constant pentru ultimii cel puţin şapte ani de zile, ceea ce ne face să credem că la noi migraţia este undeva la 2% din populaţia rămasă în ţară”, a spus specialistul.

Ce-i motivează pe moldoveni să plece din țară

„Salariul nu mai este atât de presant, dar motivul de migraţie, vă pot spune, este altul: bunăstarea şi calitatea vieţii. Şi lucrul acesta, evident, influenţează destul de puternic mai departe şi opţiunile politice.

Deci, tinerii întotdeauna am avut la 30% nivelul, acum avem 40% din persoanele până în 35 de ani - sunt cei care spun că în următoarele şase luni intenţionează să plece peste hotare. Deci este cel mai mare număr din toată istoria măsurărilor noastre de şapte ani de zile”, a declarat Veaceslav Ioniţă, citat de Radio România Actualități.

Barometrul de opinie pe Republica Moldova mai arată că majoritatea cetăţenilor ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar împotriva aderării la NATO. Totodată, jumătate din moldoveni ar vota împotriva unirii cu România, potrivit aceluiași barometru.

Aeroport Chisinau / Sursă foto: Facebook