Acordul CETA, noi pieţe pentru exportatori, locuri de muncă de calitate pentru angajaţi

Acordul CETA, noi pieţe pentru exportatori, locuri de muncă de calitate pentru angajaţi

Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada va crea oportunităţi noi şi de anvergură atât pentru statele Uniunii Europene, cât şi pentru Canada, va deschide noi pieţe pentru exportatori, va genera locuri de muncă de calitate pentru angajaţi şi va întări relaţiile existente între economia Canadei şi economiile statelor membre UE, au susținut, azi, într-o conferință președintele CCIR, Mihai Darabam și ambasadorul Canadei la București, Kevin Hamilton.

CCIR a demarat o acțiune pentru a evidenția beneficiile Acorudlui CETA, Canada este o țară mebră a grupului G20, o țară aflată pe locul 10 în clasamentul PIB-urilor mondiale. Este al treilea mare producător de petrol al lumii, cu 172,8 miliarde de barili - evaluare făcută la 1 decembrie 2015 la nivel mondial, bazat pe rezervele găsite și exploatabile din punct de vedere comercial, a explicat președintele Camerei 

Camera de Cormerț a României se află „în plinăe valuare”, după ce a trimis un chestionare firmelor din România, la care are deocamdată doar 60 de răspunsuri, referitor la acest acord. „Vrem să scoatem mediul de afaceri din România în afara Europei - pe plan european agenții economici se întâlnesc, participă la târguri, distanțele sunt scurte, lucrurile sunt mai simple. Ne intersează să spargem acele bariere care ne-au făcut ca în afara Europei să avem doar 15% exporturi (70%sunt  în UE, 15% cu țările europene din afara UE). Cu Canada avem 203 milioane euro exporturi de bunuri și servicii  și un import de 260 de milioane de euro”, a explicat Mihai Daraban. . 

El a explicat, în conferința de presă, care sunt beneficiile clare: ale acordului de liber-schimb, dând exemplu eliminarea a 98% din barierele tarifare, reducerea taxelor vamale, schimb de forță de muncă. În plus, este vorba despre libera circulație, promisiunea că la 1 decembrie românii vor călători fără vize în Canada, standardizări comune, și, mai în glumă, mai în serios, „Canada ar putea fi pentru UE un înlocuitor al Marii Britanii, după Brexit”. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ambasadorul canadian în România, Kevin Hamilton, a amintit că azi se sărnbătoresc 50 de ani de relații diplomatice între țările noastre.„Suntem o țară cu multe regiuni - nord-americani, europeni, legături puternice transatlantice, regiune arctică, pacifică - așa că  dacă faci comerț cu Canada, faci cu întreaga lume, pe care o reprezintă Canada. Este cel mai mare si comprehensiv acord semnat vreodată de Canada și Europa. Este menit să îmbunătățească relațiile, promovează valorile comune și cooperarea, protejarea mediului, drepturile pe piața muncii. Este o fundație pentru o cooperare și mai importantă. Se deschid noi piețe pentru exportatori, potențialul este ca schimburile comerciale să crească cu 23% în primul an”, a menționat diplomatul canadian.

Kevin Hamilton a precizat că așteaptă cu nerăbdare să vadă rezultatele implementării acestui acord, în special aici, în România. 

În final, președintele CCIR a explicat că legislația va deveni mai permisivă prin aderarea la CETA,dar conștientizare în rândul firmelor din România, interesate de exporturi, este un proces mai lent. Deocamdată, doar 60 decompanii s-au declarat potențial interesate. „Trebuie să muncim la acest proiect. În România, zonele industriale par să fie mai interesate - 30% din PIB mai este asigurat din industrie, ceea ce e bine, față de 14-16% în țările UE. Din păcate, sunt cam lohn-iști, este un lohn mai elaborat din punct de vedere tehnologi, lucrează pentru contractori vest-europeni. Producători de mobilă, producătorii agricoli sunt interesați,  - a crescut capacitatea de stocaj cereale - și, desigur, IT-ul este interesat de acest acord”, a conchis Mihai Daraban,