Evenimentul Zilei > Social > E OFICIAL! Certificatul verde intră în vigoare de luni. Raed Arafat a făcut ultimele precizări
E OFICIAL! Certificatul verde intră în vigoare de luni. Raed Arafat a făcut ultimele precizări

E OFICIAL! Certificatul verde intră în vigoare de luni. Raed Arafat a făcut ultimele precizări

Hotătârea de Guvern care impune folosirea certificatului verde digital va intra în vigoare începând de luni, dar nu va introduce restricții și nici discriminări.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că actul normativ ce impune utilizarea certificatului verde, care a fost emisă de guvern vineri, nu va introduce noi restricții. Șeful DSU a precizat că acolo unde actul normative impune folosirea certificatului verde, înainte era prevăzută închiderea totală.

„Hotărârea de Guvern emisă vineri nu a impus restricţii. De fapt, peste 3 la mie, acolo unde hotărârea a prevăzut intrarea cu certificatul verde, în mod normal, peste 3 la mie era prevăzută închiderea totală. Deci în loc să se închidă total după la 3 la mie, în intervalul 3-6 la mie, s-a găsit o soluţie prin care totuşi să mai permitem activităţilor economice să se desfăşoare.

Aceasta cu un anumit control sanitar aferent. În mod deosebit, verificarea celor care intră prin certificatul verde, care de altfel a fost aprobat prin OUG acum 2-3 săptămâni că acest certificat poate fi folosit în interiorul ţării şi atunci să poată fi folosită de către orice persoană aplicaţia care se poate descărca gratuit de către orice persoană dintre orgranizatori, aplicaţia care se poate descărca gratuit şi poate citi codul QR de pe certificat”, a afirmat şeful DSU.

Certificatul verde nu este discriminator

Raed Arafat a explicat că certificatul verde permite oricui să participe la evenimente, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii – să fii vaccinat, sa fii testat sau să fi trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

„Asta înseamnă că nu putem vorbi despre discriminare. Discriminare era dacă ziceam «Dacă eşti vaccinat, intră» –  şi nici asta nu e discriminare dacă e măsură de sănătate publică. Noi permitem tuturor categoriilor să participe, cu condiţia să se fi vaccinat, testat sau să fi trecut prin boală”, a subliniat şeful DSU.

Guvernul a adoptat noi restricții anti-COVID

Vineri, guvernul a adoptat noi măsuri de restricție împotriva COVID pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie. Acestea au avut la bază propunerilor CNSU. Prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile „Check DCC” vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021.

Cetăţenii străini care provin din state care nu emit certificatul verde, fac dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau testării cu documente emise de statele respective, se arată în actul normativ adoptat de guvern.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: