Augustin Jianu, care a ajuns directorul general al CERT-RO la trei ani de la terminarea facultăţii, ia bani în plus, pe propria semnătură, din proiectul „Advacend Cyber Defense Centre”
Augustin Jianu a fost numit director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO în mai 2014, în timpul guvernării Ponta. În august 2012 intrase în Ministerul pentru Societatea Informaţională, după ce PSD, partidul în care activase la sectorul 6, venise la putere. Avea o experienţă de un an, luându-şi licenţa de inginer în automatică şi informatică aplicată la Facultatea de Automatică a Politehnicii din Bucureşti în 2011. CERT-RO este instituţie publică, cu personalitate juridică și a fost înființată prin Hotărâre de Guvern în 2011 ca structură independentă de expertiză şi cercetare-dezvoltare în domeniul protecţiei infrastructurilor cibernetice, în coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională.
Pe lângă dezvoltarea şi consolidarea capacităţii administrative a instituţiei pe care o conduce, Augustin Jianu şi-a asumat şi coordonarea activităţilor CERT-RO în cadrul proiectului „Advacend Cyber Defense Centre”.
Cine împarte, parte-şi face
Drept urmare, în 3 martie 2015, Augustin Jianu semnează, în calitate de director general, Decizia nr.46 în care la articolul 1 se spune: „În perioada 01.02.2015-28.02.2015, domnul Jianu Augustin, nominalizat în proiectul CIPICT- PSP-2012-6 „Advacend Cyber Defense Centre” – ACDC nr.325188 pentru a îndeplini activităţi cooperare şi diseminare, beneficiază de o majorare de 17 clase de salarizare suplimentare aplicată la salariul de bază lunar, respectiv o majorare a acestuia de 42,5%, acordată proporţional cu numărul de 90 de ore lucrate în cadrul proiectului. Pentru perioada 01.02.2015- 28.02.2015, salariul de bază al domnului Jianu Augustin, stabilit în cuantum de 3.774 lei, se majorează cu suma de 1.604 lei”.
Pe luna aprilie acelaşi an, şeful CERT-RO se premiază cu 21 clase de salarizare şi 117 ore de muncă în plus, ambele traduse în 1.981 lei. În mai, revine la situaţia din februarie. În iunie îşi dă 1.981 lei, iar în iulie - 1.604.
Augustin Jianu: „Mă voi consulta și cu cei de la Oficiul Juridic”
Contactat telefonic, Augustin Jianu a declarat pentru Evenimentul zilei că măririle salariale pe care și le-a aprobat sunt perfect legale. „Nu văd nimic ilegal. Eu am semnat măririle salariale pentru că legea îmi permite. Am respectat Codul Muncii, care prevede că orice persoană, care are în derulare proiecte cu fonduri europene, poate să primească aceste sporuri. Nu am încălcat nicio prevedere. Faptul că am semnat eu, pentru mine, nu e ilegal. Mă voi consulta și cu cei de la Oficiul Juridic”, a susţinut Augustin Jianu. Pentru ca lucrurile să fie lămurite pe deplin, i-am trimis și o solicitare în scris. Răspunsul însă nu a venit. În cursul zilei de ieri, redactorul EVZ a revenit cu un telefon, solicitând un răspuns oficial. Augustin Jianu s-a scuzat într-un mod care ar pune pe gânduri pe oricine : „Acum nu sunt la serviciu. Săptămâna viitoare, poate luni, vă voi răspunde”.
Ce este şi cu ce se ocupă ACDC
Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a devenit partener în proiectul Advanced Cyber Defence Centre, începând cu luna februarie 2013.
Luptă cu boţii
Principalul obiectiv al ACDC este lupta împotriva amenințării cibernetice, care poartă denumirea generică de botnet. Termenul se referă la o colecţie de roboţi software, sau boţi, care rulează în mod automat şi autonom. De obicei aceştia rulează pe grupuri de calculatoare „zombie” controlate de la distanţă ce rulează diferite programe de obicei instalate prin troieni, viermi, backdoors. Deţinătorul reţelei de boţi poate controla calculatoarele de la distanţă prin instrumente de tip IRC (Internet Relay Chat) şi de cele mai multe ori în scopuri nefaste.
Parteneriat cu SRI, STS, MApN şi MAI
Pentru a obține un rezultat sustenabil, proiectul a fost gândit ca un efort comun al sectoarelor public, privat și academic. În România, CERT-RO are, potrivit propriului site, calitatea de coordonator în parteneriat cu alte instituții implicate în domeniul securităţii informatice: Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Internelor.
La nivel global, proiectul Advanced Cyber Defence Centre implică 28 de parteneri din 14 țări europene. La nivel european, proiectul este condus de către Asociaţia Furnizorilor de Servicii de Internet din Germania - ECO.
Proiectul Advanced Cyber Defence Centre vizează identificarea, măsurarea și analiza rețelelor de tip botnet, precum și prevenirea, detectarea, atenuarea, recuperarea și evaluarea impactului ameninţărilor cibernetice. Se dorește crearea unei soluții end-to-end, de la detecție la protecție, prin intermediul a cinci servicii, operate de statele membre.
Proiect pe termen lung
În cadrul Advanced Cyber Defence Centre, va fi înfiinţat un centru de colectare și analiză a datelor și un centru de suport care oferă informații structurate părților interesate. Ca parte a acestui serviciu, utilizatorii vor putea descărca instrumente de dezinfecție.
Cel de-al treilea serviciu se axează pe detectarea și curățarea siteurilor infectate, în timp ce al patrulea serviciu va analiza anomaliile de rețea, inclusiv botnets din cloud sau servicii mobile. Al cincilea serviciu are ca scop integrarea instrumentelor necesare identificării şi eliminării malware-ului de pe deviceurile utilizatorilor finali.
Proiectul îşi propune, pe termen lung, nu doar identificarea şi închiderea serverelor de comandă şi control, ci şi eliminarea rețelelor de tip botnet.