Evenimentul Zilei > Economie > Cerere mare de diamante pe piața mondială! Prețurile cresc vertiginos!
Cerere mare de diamante pe piața mondială! Prețurile cresc vertiginos!

Cerere mare de diamante pe piața mondială! Prețurile cresc vertiginos!

În vreme ce oamenii de rând de pe întreaga planetă se luptă să-și asigure traiul de zi cu zi, bogații planetei caută plasamente profitabile pentru banii lor. Aceasta pare a fi explicația pentru creșterea masivă a vânzărilor de bijuterii cu diamante.

Vânzările de diamante brute ale companiei rusești Alrosa au crescut de 14 ori în iulie 2021 comparativ cu aceeași lună a anului trecut. S-a ajuns astfel la o vânzări de 2,55 miliarde de dolari în primele șapte luni ale anului, adică de 2,6 ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului 2021, scrie publicația Vedomosti.

Există un deficit de materii brute

Creșterea vânzărilor vine pe fondul cererii în creștere din partea industriei de prelucrare a diamantelor, care s-a confruntat cu un deficit de materii prime în mai și iunie, explică reprezentanții Alrosa. La capătul acestui lanț se află cumpărătorii, care, din a doua jumătate a anului, se arată din ce în ce mai interesați de bijuteriile cu diamante. Pe unele piețe, susține conducerea Alrosa, cererea de diamante pe unele piețe a trecut deja de nivelul pre-pandemic.

Lipsa diamantelor brute va persista, aoreciază specialiștii, dat fiind că valurile provocate de noile tulpini de coronavirus vor continua să încetinească activitatea în minele de diamante din Africa de Sud și Australia, care reprezintă până la 15% din producția mondială. Ironia sorții, în Africa de Sud se așteaptă noi tulburări sociale, dat fiind că o parte a populației este în imposibilitate de a-și asigura  mijloacele minime de trai,

Prețurile cresc din cauza diferenței mari dintre cerere și ofertă

Pe piața mondială de diamante există stocuri limitate, în timp ce cererea de diamante este în creștere pe piețele cheie, a subliniat șeful de analiză al BCS Global Markets Kirill Chuiko. Potrivit acestuia, este un semn că piața se confruntă cu o cererei o ofertă limitatp, așa că nu există altă modalitate de a o echilibra decât creșterea prețurilor. Aceste majorări de prețuri sunt determinate și de prețul din ce în ce mai mare al bijuteriilor. Potrivit companiei Edited, prețurile bijuteriilor au crescut cu 57%, ceea ce, spune Chuiko, reprezintă un indiciu că prețul diamantelor va continua să crească, notează Agenția Tass citând Vedomosti.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.