Cereale toxice pentru bebeluşi, în magazine

Sute de cutii de cereale pentru bebeluşi au fost retrase zilele acestea din multe supermarketuri. Testele au arătat că produsele prezentau urme de insecticide şi mucegai, care pot afecta rinichii şi ficatul.

Testele de laborator efectuate în Slovenia au arătat că produsele prezentau urme de insecticide şi mucegai. Lotul care a ajuns în ţara noastră avea peste 800 de cutii, însă nu se ştie câte au fost deja cumpărate de români. Avertizarea privind nocivitatea acestor produse şi necesitatea retragerii lor de pe piaţă a venit din partea Comisiei Europene şi a fost transmisă Ministerului Sănătăţii Publice.

Consumate constant, cerealele contaminate cu toxină din mucegai şi insecticide pot afecta rinichii, ficatul şi sistemul imunitar al copiilor. Cerealele „Bebi ovăz cu mere“ erau recomandate, în perioada de diversificare a alimentaţiei, copiilor mai mari de şase luni. Mucegai şi pesticide „A fost o alertă rapidă de la Comunitatea Europeană, care a dat indicaţia de retragere de pe piaţă. Produsele prezentau ochratoxină A din mucegai şi urme de pesticide. Efectele periculoase apar în urma unui consum îndelungat. Probleme au fost cu două loturi, dintre care doar unul a intrat la noi în ţară la sfârşitul lunii noiembrie“, ne-a declarat Alina Popescu, inspector la Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Potrivit importatorului, lotul cu probleme avea 864 de cutii. Nu se ştie câte au fost cumpărate de români.

„Până azi (n.r. - ieri) am reuşit să retragem peste 80% dintre cutiile găsite la distribuitori în urma inspecţiei şi săptămâna viitoare sperăm să le retragem pe toate. Tot săptămâna viitoare aşteptăm o poziţie de la producător să ne spună cât de periculoasă este concentraţia de toxină găsită în cereale“, a declarat conducerea SC Far East Trading SRL, firma care importă aceste produse. Toxina atacă rinichii şi sistemul imunitar Potrivit specialiştilor, toxina găsită în cerealele de ovăz cu mere Kalinska se acumulează la nivelul rinichilor şi al ficatului. „După un consum repetat, această toxină atacă rinichii şi provoacă o boală în urma căreia se alterează funcţia renală. De asemenea, această toxină stopează producţia de interferon şi alterează sistemul imunitar“, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.