Evenimentul Zilei > Social > Cercetătorii români, despre când vom atinge platoul valului 4 al pandemiei. La ce să ne așteptăm zilele următoare
Cercetătorii români, despre când vom atinge platoul valului 4 al pandemiei. La ce să ne așteptăm zilele următoare

Cercetătorii români, despre când vom atinge platoul valului 4 al pandemiei. La ce să ne așteptăm zilele următoare

România atinge săptămâna aceasta platoul valului 4 al pandemiei de coronavirus, susțin cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
„Modelul nostru de previziune estimează că în cursul acestei săptămâni vom ajunge pe platoul valului patru, asistând la o stagnare sau chiar la o ușoară scădere a numărului cazurilor zilnice față de săptămâna trecută”, au scris pe contul Covid-19: Romanian Economic Impact Monitor.

Cercetătorii arată evoluția cazurilor de COVID-19 în ultima vreme și predicția pentru viitorul apropiat

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Previziune pe termen scurt a cazurilor noi zilnice 18-240ctombrie 2021 18863 16110 15261 17158 10141 15410 11725 Previziune: Stagnare/ușoarăscădere 25-3 Octombrie 2021 Û”

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, de asemenea, a afirmat acum câteva zile că România nu a ajuns încă în vârful valului pandemiei de COVID-19 şi nu se află nici măcar pe platou.

„Din păcate, ceea ce trebuie să conştientizăm cu toţii este că la un asemenea nivel de vaccinare pe care îl avem – şi analiza va trebui făcută la un moment dat într-o situaţie în care (…) putem să fim mult mai lucizi – cu asemenea grad de vaccinare noi chiar dacă la un moment dat acest val patru va trece… încă nu am ajuns în vârful valului, au fost tot felul de discuţii şi de prognoze. Din păcate, nu suntem nici măcar pe platou, există în continuare o creştere a numărului de infectări, ceea ce înseamnă că încă nu putem spera la acel platou de câteva zile, câteva săptămâni, ca apoi să fie o scădere. Presiunea este enormă, uriaşă pe sistemul sanitar, care evident că are anumite limite, pentru că nimic nu este infinit, nici capacitatea sistemului sanitar”, a declarat Cseke.

Ministrul a arătat că se fac estimări şi prognoze cu privire la evoluţia pandemiei

„Una din variante a fost aceea de a ajunge la un anumit platou cândva la mijlocul lunii octombrie, cealaltă ne spunea mai încolo, peste câteva săptămâni. Vedem că nu am ajuns la acest platou, din păcate, în mijlocul lunii octombrie şi trebuie să înţelegem că fiecare dintre noi poate contribui în sens pozitiv sau mai puţin pozitiv la această chestiune. Vedem în statele occidentale ce se întâmplă şi se întâmplă în principal pentru că rata de vaccinare este foarte ridicată.

Este simplu, este logic, virusul acesta nu mai are unde să circule, numărul de persoane nevaccinate este semnificativ mai mic decât cel al persoanelor vaccinate, nu are unde, microbiologic sau ştiinţific, să circule acest virus. Problema României, care va rămâne o problemă, din păcate, probabil şi după trecerea acestui val patru, este că, dacă rata de vaccinare nu creşte până la 60, dar mai bine 70% cel puţin, atunci noi vom fi expuşi în continuare, pentru că avem populaţie în care acest virus poate circula şi ne expunem şi la alte valori posibile”, a mai declarat Cseke Attila.