Editura Evenimentul si Capital

Reportaj prin comunele de pe Centura Capitalei. „Întrebările lui Iohannis au fost limpezi. Din moment ce încep cu «interzis», atunci să interzicem!”

Autor: | | 1 Comentarii | 19019 Vizualizari

Într-un raid în care am dat roată Bucureștiului, prin secțiile de votare din comunnele Mogoșoaia, Chitila, Jilava și orașul Voluntari, am „luat pulsul”, la cald, oamenilor ieșiți la vot. Formularea ambiguă a întrebării de pe unul din buletinele de vot ale Referendunului i-a băgat în ceață pe alegători. În plus, majoritatea celor intervievați erau intrigați, ba chiar indignați, de câți bani primesc aleșii noștri pentru munca prestată la Bruxelles.

La Școala Gimnazială nr.1 din Mogoșoaia, unde funcționează trei secții de votare, era coadă ieri, la ora zece dimineața, ca la carne, acum 30 de ani. La secția 222 votaseră 305 oameni, dintr-un total de 1240. Majoritatea au declarat că au votat atât pentru eruoparlamentare cât și pentru referendum, dar au fost și unii care au ignorat plebiscitul președintelui Iohannis.

Cum a devenit Ion Iliescu coleg de genocid cu Nicolae Ceaușescu

N-am venit pentru referendum și nici n-am înțeles despre ce e vorba”, dă din umeri Mihaela Balica, o asistentă medicală de 45 de ani. Constantin Arhip, de 60 de ani, mecanic la bază, spune că i-a dat bătaie de cap întrebarea de pe Buletinul de vot nr. 2, așa că a votat doar pe cel numerotat cu 1. Și nevastă-sa, Mihaela, de 58 de ani, a fost în aceeași dilemă și zice că a tranșat-o la fel. Ambii sunt de părere că 7000 de euro, veniturile unui europarlamentar nu se justifică.

Pro și contra la Mogoșoaia

În vorbă se bagă și Raluca, de 37 de ani, care lucrează în domeniul Resurselor Umane: „Eu am înțeles ambele întrebări! Fiecare pricepe după capacitatea sa. Dar nu știu câți dintre români știu ce este o «amnistie»! Cât privește banii europarlamentarilor se justifică, la fel ca ai parlamentarilor din România. Unii îi merită, alții nu!”. Printre votanții de la Mogoșoaia l-am găsit și pe fostul edil al comunei, doctorul, scriitorul Dan Claudiu Tănăsescu. Medicul pensionar e ironic: „Chiar și pentru un intelectual ca mine, întrebările sunt încurcate, iar cel care le-a conceput dovedește necunoașterea legilor țării. Cât despre leafa europarlamentarilor suma nu e mare pentru cheltuielile de acolo. Iar cei care au avut atitudini negative față de țară nu merită nimic!”.

Votante de Chitila: „Referendum? De unde să știm noi cuvinte d-astea!?”

Și la Chitila lumea a venit în număr neașteptat de mare. Nu era nici ora 11 și, din cei 1174 de alegători de pe listele secției 30, de la Școala Ion Olteanu, votaseră 312, din care jumătate au ștampilat și buletinele pentru referendum. „Eu am înțeles întrebările. Alții, nu! Iar la europarlametari nu prea se justifică banii la ce fac ei, da’ am votat, ce să fac!?” Cristina Laurențiu, femeie de serviciu și prietena ei Georgeta Grigore habar n-au, însă, ce caută ele acolo. Vorbesc una peste alta: „ Nu știm nimic! Am votat dar nu știm de ce… I-am întrebat pe cei d-acolo”. Chestionate care este semnificația cuvântului „referendum” se strică de râs: „De unde să știm noi cuvinte d-astea!”. Despre europarlamentari au o părere cât de cât argumentată: „Și cu ei și fără ei, tot aia e. Niște proști…”.

Agentul șef principal Iulică Vlad, de pază la secția de vot, se bagă și el în seamă. Greu să nu izbucnești în râs: „Io nunțeleg întrebările pentru că nu le știu, da’ o să votez. Iar de banii aleșilor nu știu, că n-am termen de comparație”. O bătrână care zice că are 80 de ani nu-l lasă să termine: „N-am votat la referendum. Întrebările sunt de la sine înțelese.” Soțul venerabilei doamne o aprobă: „Io zic ca nevasta. Că avem aceeași pensie. Doamne cât am mai muncit…”.

Tamango, din Jilava: „Nu suntem de acord cu statu’ ăsta paralel”.

La secția 217 din Jilava, locul unde votează romii din cartierul „La Capace”, e coadă mare. Marin Ionescu, zis Tamango, de 50 de ani care se recomandă zilier de meserie, își anunță intenția de vot înainte de a a se prezenta la urnă: „O să votez NU la referendum! Nu suntem de acord cu statul ăsta paralel!”. E de acord, însă, că pentru unii dintre conaționalii săi e mai dificil: „Pentru bătrâni e mai greu cu întrebarea de pe Buletinul 2…”. Vili Oaie, de 56 de ani, funcționar administrativ și lider al Partidei Romilor pe județul Ilfov, este mult mai articulat în explicații: „Eu am înțeles exact întrebările. În opinia mea, președintele statului își face prin acest mijloc, exclusiv, campanie personal, fără nicio utilitate publică. Unul dintre buletine este total ambiguu și, din păcate, avem oameni simpli, inclusiv din populația majoritară, adică români, care nu-i înțeleg sensul și rostul! Iar la europarlamentare suntem obligați să alegem răul mai mic. Părerea mea este că cei care au fost până acum la Bruxelles n-au făcut aproape nimic bine și mulți dintre ei chiar au făcut rău prin mesajele negative transmise”. În jurul său, câțiva votanți din etnia sa îi dau dreptate clătinând, aprobator, din cap.

Despre Viorica Dăncilă în urbea lui Pandele

Și în orașul Voluntari, urbea lui Florentin Pandele, oamenii au cam aceleași idei și păreri. Unii zic că înțeleg întrebările și alții zic că-s greoaie. Numitorul comun al tuturor este salariul europarlamentarilor, considerat de aproape toată lumea intervievată ca foarte mare, nejustificat și nemeritat. Victor Trifu, un pensionar ex-contabil, de 73 de ani e lucid: „Întrebările lui Iohannis sunt limpezi. Din moment ce încep cu «interzis», atunci să interzicem!”. Și conchide, înțelept: „Unii dintre europarlamentari nu merită banii pe care îi iau. De exemplu Viorica Dăncilă nu i-a meritat, că n-a făcut nimic la Bruxelles!”.

DEMISIE cu SCANDAL in PSD! Unul dintre lideri a renuntat la functie si a facut acuzatii GRAVE! Breaking News

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI