În ultimul an, Centrul Național Anticorupție (CNA) a depistat și investigat 511 infracțiuni, majoritatea fiind cazuri de corupție, a declarat șeful instituției, Alexandr Pînzari, la audierile din plenul Parlamentului.
Centrul Național Anticorupție, la raport în Parlament
Potrivit datelor statistice din raportul prezentat de CNA, cele mai multe infracțiuni depistate, 115, au fost comise în întreprinderi comerciale, 57 la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), 47 în autorităților publice locale și 43 de angajați ai organelor afacerilor interne.
Alexandr Pînzari a mai spus, la audierile din Parlament, că în anul 2023, ofițerii de urmărire penală ai CNA au avut de gestionat 1100 de cauze penale. Potrivit aceluiași raport, angajații de la CNA au finalizat 273 de cauze penale, și 164 dintre acestea au fost trimise în judecată.
Raport de activitate și pentru Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale
Directorul CNA a prezentat și informații despre activitatea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) – subdiviziune autonomă specializată din Centrul Național Anticorupție. În ultimul an, ARBI a aplicat sechestre pe 1048 de bunuri, cu o valoare totală de peste 1,8 miliarde de lei moldovenești.
Alexandr Pînzari a mai spus că 25 dintre acestea, cu o valoare totală de peste 1,4 miliarde de lei, se află în străinătate. Este vorba despre terenuri, imobile, mijloace de transport, pietre prețioase și altele.
De asemenea, în cauza penală denumită generic „Frauda bancară”, autoritățile din Spania au aplicat sechestru pe bunuri cu o valoare de 1,13 miliarde de lei.
Recomandări de la Parlament pentru Centrul Național Anticorupție
Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a emis o serie de recomandări pe baza raportului prezentat de Centrul Național Anticorupție.
În perioada următoare, CNA va continua să contribuie la combaterea corupției în sectorul public, achizițiilor publice și în sectorul energetic, se arată în recomandările Parlamentului.
În plus, Centrul Național Anticorupție se va concentra pe întărirea activității de recuperare a bunurilor infracționale și pe procesul de gestionare a fondurilor externe.
Iar Guvernul Republicii Moldova va întreprinde toate acțiunile necesare pentru consolidarea capacităților instituționale a CNA, pentru realizarea priorităților stabilite de Parlament pentru perioada următoare.