Autoritatea de Sănătate Publică Galaţi va evalua, în următoarea perioadă, toate cele 14 centre de permanenţă medicală din judeţ pentru a se stabili care dintre ele vor fi închise.
Decizia vine ca urmare a faptului că centrele respective nu sunt dotate corespunzător, iar lipsa banilor şi a personalului medical nu permite modernizarea lor.
Astfel, aproximativ o treime dintre acestea îşi vor înceta activitatea, iar fondurile vor fi redirecţionate către două-trei centre de permanenţă judeţene, în vederea eficientizării activităţii. „În localităţile unde se va continua activitatea, în urma analizei din teritoriu, centrele vor beneficia de o dotare mult mai bună. Medicul coordonator va fi plătit, vor creşte şi salariile altor cadre medicale (acum se înregistrează un salariu mediu de 1.200 de lei), iar patru ambulanţe aflate la Serviciul Judeţean de Ambulanţă vor fi destinate doar solicitărilor primite pe 112 din zona centrelor de permanenţă respective, care însă vor trebui să fie confirmate de medicul de gardă“, explică Costinela Georgescu, director adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Galaţi. Fonduri anuale în valoare de 100.000 de lei Pentru întreţinerea unui asemenea centru medical sunt necesare fonduri cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei pe an.
Printre localităţile care beneficiază de astfel de unităţi medicale se numără Scânteieşti, Independenţa şi Poiana, comune aflate la peste 50 de kilometri distanţă de spitalele din Tecuci şi Galaţi.
Centrele de permanenţă au fost create în urmă cu cinci ani pentru a oferi servicii medicale de urgenţă populaţiei din zonele rurale, fiind finanţate de Ministerul Sănătăţii.
Astfel, unităţile medicale respective sunt dedicate în primul rând cazurilor de urgenţă, care trebuie stabilizate până la sosirea ambulanţei. Programul unui centru de permanenţă este non-stop în timpul săptâmânii, iar în weekend până la ora 15.00.