Evenimentul Zilei > Horoscop > Celții și haplogrupul R1b. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Celții și haplogrupul R1b. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Celții și haplogrupul R1b. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Celții au fost un popor paneuropean. Au ocupat toată Europa, aproape. Primii europeni cu acte în regulă. Uniunea Europeană îi are pe celți la mare cinste, am participat, mai de mult, la o expoziție de arhologie, la Strasbourg, în care UE își asuma rădăcinile paneuropene ale primilor locuitori ai Europei, ale celților.

1 august

 

Celții și haplogrupul R1b. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

 

Pe 1 august s-au născut Herman Melville, Yves St. Laurent, Francis Scott Key, Emilia Dobrin, Grigore Brezianu, Mugur Isărescu, Tudor Gheorghe, Ştefan Petrescu, Gellu Naum.

 

În calendarul creştin-ortodox este Închinarea sau Scoaterea Sfintei Cruci, începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Dar şi Sfinţii şapte Mucenici Macabei.

 

 

Evenimentul Zilei” de 1 august l-am ales din muzică. Pe 1 august 1740 s-a intonat pentru prima dată, celebrul astăzi, „Rule Britannia”. La 1 august 1859 a fost publicat nu mai puţin celebrul „Ave Maria” a lui Gounod.

 

Şi aşa o să răspund şi la o întrebare colectivă: ce muzică îmi place. Ştiu, multă lume îmi reproşează că nu am ”viață” pe Cartea cu Mutre şi nu ştie ce gusturi am. Pe contul meu public doar articolele din EVZ, așa mi-a spus Mălin Bot, că este bine. Nu am alt cont pe nicio reţea de socializare, nu am site, nu răspund la corespondenţă. Nu am timp! Şi am din ce în ce mai puţin timp…

 

Muzica care îmi place… toată! Dar epic, disco, preclasică, techno par să fie pe primele locuri. Îmi plac Enya, Veronique Sanson, Kate Bush, Mylene Farmer, Donna Summer. Consider, ca şi dacii, că numai femeilor le-au dat zeii darul muzicii şi pot să cânte, iar bărbaţilor le-a fost dat strigătul războinic şi rugăciunea.

 

Îmi place muzica lui Jean Michel Jarre, Kitaro, Vanghelis dar şi Pink Floyd, TSFH și Immediate Music. Ascult cu plăcere muzică de filme iar pe primul loc este muzica lui John Williams de la Star Wars, A New Hope, mai întâi, bineînţeles.

 

Am o selecţie de vreo sută cincizeci de melodii preferate, de la „Never No More” şi „Bernard song”, care mă descrie, la „Victory” și ”Blackheart”, melodii pe care le ascult mereu, şi acum când scriu rândurile acestea. Este muzica mea!

 

Muzica, ca şi cititul cărţilor, de altfel, nu este „direct vizuală” ca televiziunea, chiar filmul şi dezvoltă imaginaţia şi creativitatea. Trebuie să creezi imagini, să decodezi muzica din valul sonor de emoţii. La fel şi cu slovele cărţii. Asta îţi pune creieraşul la treabă!

 

Luna august începe mediocru, de la mijlocul săptămânii, joi, ziua lui Jupiter. Dar, nu continuă pașnic. Conjunctura arată multe evenimente negative, catastrofe aviatice și/sau navale, conflicte, acte violente, furtuni, inundații etc. ZODIA LEULUI ESTE O ZODIE VIOLENTĂ!

Carl Gustav Jung spunea că multe arhetipuri sunt atânc ascunse în subconştientul colectiv, al rasei, al europenilor, în speţă. Uneori, chiar deseori, ecouri ajung în conştient fără ca respectivul să aibă un motiv logic, sau să-şi oferă o explicaţie…

 

O vechea sărbătoare europeană legată de agricultură, de noua recoltă, dar şi de vânătoare a luat la noi multiple forme: Ziua Macaveilor, Macoveiul Ursului, Ziua Ursului, Paştele Viţeilor, Macoveii stupilor. Probabil că sărbătoarea este aşa de veche că provine din timpurile când la noi vânătorii erau mult mai numeroşi decât crescătorii de vite sau exoticii, pe atunci, agricultori!

 

Doar un exemplu: se mănâncă miere lângă un nuc ca să fii ferit de agresivitatea urşilor, aflaţi de acum în perioada de împerechere.

 

În „Kalendar”, pe 1 august, este o antică sărbătoare europeană, importantă, „Lammas„. Pomenită şi de Shakespeare în „Romeo şi Julieta„, în actul întâi: „Come Lammas Eve at night shall she be fourteen.” Julieta era, deci, o Leoică. Leoaică tânără, iubirea…

 

Lammas, cuvântul nu se ştie exact de unde vine, poate din celtă, legenda spune că, poate, din melodioasa limbă a elfilor. Să facem convenţia că pentru noi vine de la „la masă” pentru că această foarte, foarte veche sărbătoare europeană celebreză pâinea, pâinea noastră cea de toate zilele!

 

De fapt, am putea găsi o etimologie. “Ariile exterioare sunt conservatoare!”. Iar cele mai vechi urme din obiceiurile europene le găsim, în îndepărtata Scoţie, Ţara Galilor sau în Irlanda cea verde. Acolo, pe 1 august, avea loc, la începutul Evului Mediu sărbătorea consfinţirii pâinii cele noi, făcută din recoltă nouă. În gaelică: “hlaf-mas” adică “loaf mass”!

Celții au fost un popor paneuropean. Au ocupat toată Europa, aproape. Primii europeni cu acte în regulă. Uniunea Europeană îi are pe celți la mare cinste, am participat, mai de mult, la o expoziție de arhologie, la Strasbourg, în care UE își asuma rădăcinile paneuropene ale primilor locuitori ai Europei, ale celților.

Celții nu au venit de nicăieri, descoperirile arheologice îi datează ca populații pre Hallstatt, Hallstatt plin și La Téne, adică culturi de piatră șlefuită, apoi bronz și fier – asta începând cu trei mii de ani înaintea lui Hristos, în mijlocul Europei, în Austria de astăzi. Celții, probabil că ei pronunțau ”kelts” erau un popor de oameni frumoși și puternici, prima civilizație a fierului. Înalți, masivi, femeile frumoase, dar la fel de curajoase, erau învățate de mici să folosescă sulița, arcul, sau sabia. De multe ori roșcați cu ochii verzi, dar și de un blond ca mierea cu ochii albaștri, sau căprui foarte deschis, aproape aurii. Cert, ca dovezi ample arheologice și scrise, este mileniul întâi înainte de Hristos.

Probabil că și Ötzi, cel descoperit în Alpi, a fost tot celt. De fapt, după cum spune ”Nature”, analizele genetice au arătat că omul care a încetat din viață violent, acum 5.300 de ani, din cauza unei săgeți, sau mai multe, avea haplogrupul R1b, Y-ADN, în proprție de 95%! Ötzi era foarte celt, sau foarte european! Haplogrupul R1b, găsit în diferite procente la toate popoarele actuale europene este considerat de unii savanți ca fiind markerul celtic. Alți cercetători consideră că emiterea de judecăți pe baza tipurilor de analiza mitocondrială de haplogrup, Y-AND, este prematură, dacă nu chiar neștiințifică și rasistă. De gustibus…

 

La români, pe teritoriul României, gena celtică sau gena europeană, este în proporție de 22-25%. Or fi fost agatârșii, primii noștri strămoși, o populație de sorginte celtică? Care apoi s-au numit traci, geto-dacii. Sau agatârșii au venit din Nord, de la hyperboreeni, dolicocefalii cei civilizați? Sau, refugiații din măreața cetate a Troiei? Undeva, între milioanele de înscrisuri, sau în altă parte, în depozitul vreunui muzeu de arheologie, probabil că se află răspunsul.

Ceea ce se mai știe este că sărbătorile vechi europene ale celților urmau cele patru portaluri cosmice de putere: solstițiile și echinocțiile. Da, dar celții mai au adăugat, exact la 40 de zile după ele, niște sărbători, considerate ale spiritului.

Am avut la dispoziție ”Book of Ballymote”, ”Book of Rights” și ”Coligny Calendar”, toate informațiile despre celți strânse cu grijă în ”Celtic Mysteries”, monografia lui John Sharkey, varianta de 786 de pagini, cea din anul 1975. Există și o variantă scurtă, de numai 96 de pagini, mai mult un album, de la ”Thames and Hudson”.

Astfel, după cercetările lui Sharkey, anul ritual al celților începea la data de 1 noiembrie, calendar gregorian. Samhain se numea sărbătoarea, la 40 de zile după echinocțiul de toamnă. O sărbătoare a roadelor în care se ofereau jertfe, pomeni, cum le spunem astăzi, pentru linia moșilor și strămoșilor. O sărbătoare a Anului Nou, cu rădăcinile în trecut. Continuată, în prezent, de sărbătoarea modernă a Halloween. De atunci, de demult, datează frumoasele vorbe, celtice, apoi preluate de vikingi, prin care îți luai la revedere de la lumea aceasta, poate înaintea unei bătălii sângeroase: ”Iată, îl văd pe tatăl meu! Iată, o văd pe mama mea! Iată, îmi văd unchii, frații și surorile! Iată, îmi văd moșii și strămoșii, tot neamul meu, de la începuturi! Mă cheamă să mă alătur lor, în marea sală din Walhala, unde cei curajoși trăiesc veșnic!”

La 1 februarie, la 40 de zile după solstițiul de iarnă, celții sărbătoreau Imbolc. O sărbătoare a focului sacru (motiv găsit și la daci) care purifică pământul pentru noua recoltă și trezește Soarele din somnul iernii. Erau locuri speciale, locuri sacre, unde se întâlneau tinerii și se promiteau unii altora. De exemplu în mândra Eire, înverzita Irlanda, tinerii se adunau la Teltown în County Meath. Dacă făceau un pas unul spre celălat și se sărutau, gata, nunta era începută! La celți femeia era absolut egală cu bărbatul, își putea alege soțul, avea dreptul să divorțeze, putea participa la războaie și la hotărârile tribului, avea drept de moștenire a proprietăților familiei sau a coroanei regale. În fotografia din titlu, o reconstituire, o căpetenie de război, o femeie celtă, vopsită de război. Celții se vopseau adesea, era cartea lor de vizită, dar culoarea preferată era albastrul. Acesta a fost spiritul vechi european, egalitatea între sexe,  iar creștinismul, o religie orientală semită, discriminatorie, a trebuit să se încline și să facă unele concesii femeilor, ca, de exemplu, admiterea Sf. Fecioare Maria, în ierarhia primară a Sfinților.

La 1 mai, la 40 de zile după echinocțiul de primăvară, la celți era Beltane, sărbătoarea primăverii. Pe seară se făceau focurile de Belatne și turmele erau trecute printre ele, ca să se purifice și să fie sănătoase. O sărbătoare veselă cu mult dans și cântece, dar și cu recitări de poezii și concursuri de… tot felul! Un rol principal îl avea bușteanul de mai, mai sunt și astăzi întreceri și dansuri pe temă.  

După solstițiul de vară, la 40 de zile, la 1 august, este Lammas, sau Lugnasadh. Ziua când se începe recoltarea. Celții secerau cât secerau, până pe la mijlocul zilei. Apoi făceau niște cununi urișe din spice de grâu și le aduceau acasă, purtate pe cap. Acasă, după ce se alegeau grăunțele și se măcinau între două pietre, o mică moară casnică, din cele care s-au găsit mereu în săpăturile arheologice, stăpâna casei punea în cuptor prima pâine nouă de anul acesta. Se cocea pe la asfințitul Soarelui. Pentru că, uneori, coptul a durat mai mult, s-au aprins focuri mari ca o imitație a soarelui, pâinea să fie făcută pe lumină. Tradiția cerea ca pâinea să fie gata în aceiași zi, pe lumină.

Când era gata, femeia îi dădea pâinea bărbatului, într-o țesătură frumoasă, identică cu cea folosită la prezentarea primului prunc, urmașul războinicului și cel care îi va purta scutul, la nevoie. Fie că era băiat, sau fată – de multe ori tinerele fete purtau scutul tatălui pe câmpul de bătălie și s-au dovedit războinici formidabili, mai ales arcași iscusiți.

Bărbatul lua pâinea și spunea o formulă. Nu se mai știe ce și cum, apoi o rupea cu mâinile și o împărțea la cei ai casei, dar și la vecini. Era strict interzis să se folosescă cuțitul, sau altceva de metal, la împărțitul pâinii de Lammas. Pe lângă pâinea nouă se bea vinul roșu de vară, făcut din fructe de pădure.

 

Patruzeci de zile, pâine și vin roșu – ați mai auzit, nu? Nicio religie nu este originală, cu atât mai puțin creștinismul! Există un sincretism, Mircea Eliade spunea că bine punctat la creștinism. Creștinismul, o religie orientală semită, a fost impus de sus în jos în Europa. Devenind religie de stat romană, pe la jumătatea secolului IV, a luat obiceiul de a îngloba zei și tradiții, de peste tot unde ajungeau vulturii imperiali.

Celții au avut religia lor politeistă, înglobată, mai târziu, în creștinism și în spiritul european. Celții erau copiii naturii, trăiau din cules, vânătoare, păstorit și creșterea vitelor. Este normal să fi adorat pădurea, copacii, râurile, fenomenele natiurii. Aveau mii de zei, fiecare trib pe ai lui. O religie naturală. Preoții lor, druizii, erau șamani, preoți, filosofi, medici, judecători, profeți și… poeți! Poezia era așa de importantă pentru celți că în ”Book of Ballymote” există nu mai puțin decât 11 sancțiuni care se pot aplica unui rege care refuză să laude, sau să răsplătească poetul care i-a închinat o odă, o lucrare poetică, considerată de trei druizi ca fiind ”onestă, plăcută auzului și respectând canoanele poeziei”

Horoscop Dar ceea ce a fost cel mai important, după umila mea părere, vorbind despre spiritul celților, spiritul european, a fost curiozitatea, dorința arzătoare de a cunoaște, de a explora, de expansiune, spiritul inovator și drept al lor, egalitatea perfectă a sexelor și plăcerea poeziei. Unii învățați și nu sunt puțini, spun că este efectul tipului de haplogrup R1b, alții îi invinuiesc de rasism pe primii. Bun, ia să ne uităm puțin pe harta tipurilor de haplogrup. Spaniolii au 75% R1b! Au fost exploratori mai dibaci, navigatori mai îndrăzneți ca ei, conchistadori mai curajoși? Da, o să răspundeți, poate portughezii. Ei au, portughezii, markerul european, celtic, R1b în proporție de 61%. Olandezii o să spuneți! R1b în proporție de 70%!  Marea Britanie, cea care până nu de mult a stăpânit mările și a dat exploratori celebrii – 68% cu creșteri masive în Irlanda de Nord, Țara Galilor și Scoția, unde R1b se găsește până la 82%. QED.

Există un zodiac, zodiacul copacilor, care se poate bănui că este de proveniență celtică. Scrierile antice nu pomenesc nimic, nici măcar în ”De Bello Gallico” scrisă de Aulus Hirtius la ordinul și îndrumarea lui Iulius Cezar. Zodiacul copacilor apare în secolul XIX în Italia, într-o ediție populară, prima oară. Nimeni de pe ”Dimineața Astrologilor” nu a deslușit altfel, nu a găsit o informație mai veche de secolul XIX. Deci, pare o creație recentă, acest zodiac al copacilor, dar destul de bine adusă din condei, poate fi rescrierea unor documente foarte vechi, sau un moment sideral de inspirație divină al cuiva din peninsulă. Pare foarte bine făcut. Sper că este așa și eu îl folosesc, împreună cu zodiacul chinezesc și cel caaldean, grecesc, european, adică.

 

Acum citiți-mi și horoscopul, prevenit înseamnă pregătit, nu imi fac griji pentru domniile voastre, pentru că Forţa este cu voi şi trebuie să vedeţi în viitor, la şirul nesfârşit al zilelor care vin, ca perlele pe axa luminii. Însă după cum spunea bunul arhonte de Constaninopol am colecția de cele mai bune sfaturi din Europa. Folosiți-le, vi le ofer cu respect și dragoste.

 

Parafrazând-o pe frumoasa Scarlett O’Hara, o irlandeză din neamul celților, să nu ne pierdem speranța niciodată, pentru că, mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

☼    ♂     ♀

 

 

BERBEC   Venus îţi conferă carismă şi putere de seducţie. Solo fiind, poţi să faci noi cuceriri, iar duo, partenerul nu-ţi rezistă în faţa dorinţelor. O zi în care prevalezi, în vacanţă, sau, acasă!  Stelele iţi indica o mare energie vitală şi o carismă la cote maxime, aşa ca foloseşte-le pe amândoua în relaţia ta de dragoste! Iţi place viaţa senină şi senzuală. Inconjoară-te de lucruri placute, de oameni convenabili. Stelele si conjunctura astrologica te avantajeaza astazi, protejandu-te eficace impotriva atacurilor dusmanilor stiuti si nestiuti. Astazi trebuie sa eviti asumarea de angajamente si responsabilitati pe termen lung, sa nu faci promisiuni gen pielea ursului din pădure – pe care apoi o sa le regreţi.

 

TAUR  Păstrează-ţi calmul, farmecul şi stilul de viaţă propriu zodiei lui Venus. Nu-ţi fie teamă, nu sunt de aşteptat schimbări majore! Gospodăreşte bine banii pentru familie şi vacanţă. Se apropie nişte termene, chiar dacă stelele sunt acum favorabile călătoriilor şi distracţiilor, vai, aşa de plăcute, dar care consumă aşa de mult timp. O anumită ordine cosmică te ajută astăzi să pui lucrurile tale materiale şi spirituale într-o anumită clasificare care te face să te simţi bine şi în siguranţă.

 

GEMENI Ai energie, nu îţi mai găseşti locul. Neastâmpărul tău poate avea şi o latură pzitivă dacă încerci să întorci unele situaţii în favoarea intereselor tale. Ideile nu îţi lipsesc astăzi! Pentru majoritatea nativilor din Gemeni, care nu sunt vedete, cu toate că pot să devină oricând, perioada este favorabilă pentru promovarea propriilor interese, a imaginii personale. Termină lucrurile începute. Nu schimba, de dragul schimbării. Zi de vizită la rude, sau, la părinţi, după orele de program.  Multe vorbe bune, care iţi fac multă placere, din partea unor persoane rezervate, de obicei.

 

RAC   Aspecte bune pe semnele de apă, aşa că şi tu tragi un oarecare folos! Ai un moment de sinceritate, indicat de Jupiter şi poţi să deblochezi anumite situaţii aflate de ceva timp în criză. Daca stai acasă şi trebăluieşti este o zi excelentă, dacă nu – este la fel de bună in realizări şi în afirmarea ta la serviciu. Cu toate că nu prea ai bani, visele tale de mărire şi de imbogăţire nu-ţi dau pace. Continuă, norocul ajută pe cei îndrăzneţi! Ţi-ai programat din timp ziua aceasta pentru cumpăraturi în oraş, dar iata ceva neaşteptat te face să-ţi schimbi planurile. Este totuşi o veste bună!

 

LEU   O zi plăcută în care legendara ta capacitate de a place, râsul tău puternic, seducţia ta, ei bine, toate acestea te fac de neînlocuit pe plajă sau la serviciu. Mai ales la locul tău de muncă! Astăzi eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să fii mulţumit. Primeşti în schimb, ca răsplată, mici gesturi plăcute facute de cei dragi, sau de colegi, fară vreun motiv anume, ci doar ca răsplată pentru bunul tau simţ. Aşa îţi vor trece, cu siguranţă, durerile de cap de dis-de-dimineaţă.

 

FECIOARĂ  Până la mijlocul lunii august, eşti avantajat în domeniul sentimental. Azi eşti mai dornic de distracţie decât de obicei şi nu ţi-e capul la lucruri importante, serioase! Lucrurile merg bine şi la serviciu şi acasă! Zi  bună pentru întâlniri şi discuţii liniştite care iţi vor face mare plăcere şi bucurie. La noapte o să visezi frumos şi colorat, sigur, dacă poţi să dormi din cauza căldurii. Totul pare perfect, dar vai, ţine numai o zi!

 

BALANŢĂ  Conjunctura arată că azi nu menajezi pe nimeni, ostili sau prieteni! Armonia şi blândeţea te caracterizează, dar nu şi când alţii se folosesc de tine şi nici măcar nu mulţumesc! Entuziasmul, calmul si optimismul trebuie să te caracterizeze. Vremea şi vremurile te enervează, dar este indicat să-ţi stăpâneşti agresivitatea. Orice necaz are şi o latură comică. Gândeşte de bine, nu te mai văita şi viaţa va fi mai frumoasă!

 

SCORPION  Astăzi ai darul vorbirii, al discursului inspirat. Eşti optimist şi binevoitor. Şi intelectul este în formă! O zi favorabilă, deci, concentrează-te pe promovarea intereselor tale imediate! Totuşi, nu tot ce este adevarat si drept trebuie spus in gura mare, trebuie sa dai dovada de mai multa diplomatie si tact in relatiile cu anturajul tau. Nu eşti prea ocupat astăzi, de aceea e bine să-ţi faci de lucru prin oraş, să te plimbi, poate faci ceva ordine, în orice caz să nu stai singur, pâna seara poate îţi vine o idee la problema care te obsedează.

 

SĂGETĂTOR   Eşti foarte zâmbitor azi, dar şi distrat. În vara asta ţi-ai propus o multime de lucruri de facut şi iată, a început luna august! Timpul pare că nu mai ajunge, aşa că trebuie să te grăbeşti! Astăzi ai o configuraţie bună, ai şansa să faci bine tot ceea ce începi şi să te impaci cu cineva pe care l-ai evitat multa vreme. Relaţiile cu persoanele născute in semne de aer si foc sunt astazi armonioase, dar nu prea grozave cu cei născuţi în semne de apă şi pamânt.

 

CAPRICORN   Raporturi foarte bune cu semnele de pământ şi aer, dar atenţie la posibilele interpretari greşite făcute de semnele de foc şi apă. Sănătatea este bună şi nici banii nu sunt foarte puţini! Mereu ai luptat cu abilitate ca sa ajungi unde esti, deci esti dispus sa faci ceva compromisuri, dacă nu poţi prevala, ca să continui o traiectorie ascendenta. Greşit! Foarte greşit! Aşa ceva nu caracterizează un Capricorn! Nu trebuie sa te abati de la drumul tau, dacă faci compromisuri, nu vei ajunge nicăieri! Sigur, dacă eşti politician, situaţia se schimbă, dar este greu să cataloghezi politicienii ca fiind oameni normali și morali!

 

VĂRSĂTOR  Astăzi ţi-e greu să găseşti echilibrul afectiv. Ai tendinţa să nu tolerezi nimic. Foarte bine, dacă nici tu nu ai nimic să-ţi reproşezi… Dar ştii bine că trebuie să cazi la un compromis! Un aspect particular al stelelor fixe te invită la mai mult calm şi la practicarea unui hobby legat de ştiinta sau tehnologie. Îţi place muzica bună şi lucrurile de calitate şi nici astăzi nu faci rabat la stadardul tău. Păstrează-ţi zâmbetul pe buze, ciripeşte în continuare bârfe mondene şi vei fi cel mai apreciat. Nu te băga in discuţii serioase care privesc bani sau interesul altora. O zi care trece repede… încă una!

 

PEŞTI  Ziua îţi aduce o apreciere corectă şi fără iluzii a vieţii tale sentimentale. Solo, încerci din nou în agenda mobilului, în duo încerci să implici mai mult partenerul în problemele comune… O zi dedicată in special lucrărilor urgente în care vei risipi multă energie. Laşi pe planul doi lucrurile importante. O să vezi peste câteva zile dacă ai făcut bine, sau rău. Stelele favorizează o seara relaxantă şi odihnitoare pe care o meriţi. Astăzi nu trebuie sa fortezi lamurirea unor situatii, deoarece atuul pe care te bazezi, intuiţia şi inspiraţia, nu te ajută prea mult.

 

 

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: