DER SPIEGEL: Studiul dvs. se concentrează asupra faptului că copiii care s-au infectat cu noul coronavirus sunt la fel de contagioși ca și adulții. Răspunsul la această întrebare este crucial pentru a decide dacă școlile și grădinițele pot fi redeschise.

Drosten: La aceste întrebări vitale, din păcate, încă există o lipsă de studii utile. Și dacă școlile rămân închise, astfel de studii nu pot fi efectuate. De aceea, am decis să ne concentrăm asupra încărcăturii virale din gâtul copiilor infectați. Aceasta este o primă indicație cât de contagioși sunt.

DER SPIEGEL: La fel cum a fost lansat studiul dvs., acesta a fost criticat – în declarații, în articole de expertiză, pe twitter și în e-mailuri.

Drosten: Da, majoritatea criticilor au venit din partea experților în statistici. Unele dintre ele erau destul de bizare. Astrofizicienii ne-au recomandat să folosim metode statistice care pot fi utilizate pentru a analiza semnalul provenit de la un quasar. Metode de înaltă de precizie, dar poate că e un pic cam mult când vine vorba de încărcătura virală din gâtul copiilor. Pentru datele primare de care dispunem, am ales un instrument statistic mai puțin precis.

DER SPIEGEL: Întrebarea este dacă rezultatele studiului dvs. sunt corecte. Copiii pot fi la fel de contagioși ca și adulții?

Drosten: Datele noastre arată – la prima vedere – că unii copii care nu prezintă simptome pot avea o încărcătură virală la fel de mare ca cea a pacienților adulți cu COVID-19. Multe dintre sugestiile pe care le-am primit de la experți în statistici au fost totuși extrem de valoroase pentru noi. Acum am revizuit studiul și intenționăm să îl trimitem spre publicare în scurt timp. Am reușit chiar să aducem unul dintre critici ca și coautor. Dar rezultatul studiului nu s-a schimbat ca urmare a acestor revizii.

DER SPIEGEL: Mulți oameni au sentimentul că nu s-a întâmplat nimic.

Drosten: Da, dar acțiunea de prevenire are un aspect puțin paradoxal: nu s-a întâmplat nimic pentru că am reușit să împiedicăm să se întâmple. Acesta a fost scopul măsurilor pe care le-am adoptat. Și acum, când recomandăm ridicarea atentă a măsurilor, unii spun: Aha, experții își schimbă părerea! Drosten ne spune invers decât la început. Acum, brusc, el recomandă ceva complet diferit. Adică, cineva a crezut cu adevărat că, odată ce am închis lucrurile, nu am planificat niciodată să le deschidem din nou?

Integral AICI

PAGINA ANTERIOARA