Procurorul Lucian Papici îşi încheie activitatea la Direcţia Naţională Anticorupţie la sfârşitul acestei luni, urmând să se reîntoarcă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, conform unei decizii luate, la solicitarea acestuia, în Consiliul Superior al Magistraturii.
"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie - Structura centrală, a domnului procuror Papici Lucian Gheorghe, începând cu data de 31.08.2015. De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât continuarea activităţii domnului procuror Papici Lucian Gheorghe la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş (unitate de parchet de la care provine), începând cu data de 31.08.2015", se arată în decizia CSM, luată în şedinţa de marţi.
Lucian Papici a avut două mandate de şef al Secţiei I de combatere a corupţiei din DNA, potrivit Agerpres.
Dosarele lui Lucian Papici
Lucian Papici şi-a pus semnătura pe cele mai importante şi mai grele dosare de corupţie din România: dosarul „Trofeul calităţii”, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare cu executare, dosarul „Caltaboşul”, în care fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remeş a fost condamnat la închisoare cu executare, dosarul „Valiza”, în care deputatul PNL Gigi Becali a fost condamnat la închisoare cu executare, dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu, în care acesta a primit şapte ani de închisoare, dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare, dosarul „Fraude la referendum”, în care preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată şi dosarul „2 Mai”, în care fostul ministru al tineretului Monica Iacob Ridzi, de asemenea, a fost trimisă în judecată.
Ce spunea Nițu în 2013
În noiembrie 2013, Secţia pentru procurori a CSM a hotărât numirea lui Lucian Papici la conducerea Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a DNA, pe o perioadă de trei ani.
Procurorul general Tiberiu Niţu explica atunci că Lucian Papici "nu a fost luat niciodată din DNA", ci i-a încetat delegarea ca şef al Secţiei I a DNA la data de 2 octombrie.
"Din punct de vedere managerial, am apreciat că cei care vin în faţa Consiliului pentru un mandat de şef de Secţie să vină din poziţia de şefi delegaţi, adică din poziţia de a exercita acele funcţii, şi nu de a candida la o funcţie pe care în momentul acela o ocupă altcineva. Am procedat la fel şi în situaţia colegilor noştri care au fost numiţi şefi de secţii şi, respectiv, adjuncţi, adică am încetat delegarea celor care şi-au retras candidaturile şi i-am delegat pe cei care au fost propuşi", preciza atunci Niţu.