Evenimentul Zilei > Actualitate > Celebru epidemiolog, teorie incendiară despre asimptomatici. „După a patra zi…”
Celebru epidemiolog, teorie incendiară despre asimptomatici. „După a patra zi…”

Celebru epidemiolog, teorie incendiară despre asimptomatici. „După a patra zi…”

Molnar Geza, unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi, a explicat de ce persoanele asimptomatice transmit coronavirusul în modalități diferite.

Acesta susține că, în primele câteva zile de la momentul infectării, transmiterea coronavirusului de la asimptomatici este destul de redusă.

„Începem să ajungem la vârf. După două, trei săptămâni trebuie în mod biologic să urmeze începere descreșterii morbidității care va avea o durată probabilă de 30, 35 de zile, în descreștere, nu cu dispariția virusului, ci cu dispariția stărilor epidemice din diferite județe.

Atât la Brașov, cât și la Prahova, Dâmbovița situația a cam fost scăpată din mână. Pentru că nu se poate să avem o creștere atât de bruscă la niște județe și la niște populații la care creșterea durează deja de 3 săptămâni

Asimptomaticii joacă un rol destul de important în transmitere. Lumea științifică împarte perioada de asimptomatic în trei etape. După a patra, a cincea zi și până în a opta a noua zi, transmiterea este accentuată virusul a avut timp suficient să se multiplice în cavitatea oro-faringiană și, prin rezistența naturală a organismului – tânăr sau sănătos – înmulțirea are loc, dar nu are loc debutul simptomatologic care să necesite prezentarea la spital. Asta este perioada cea mai periculoasă.

Iar după cele 10 zile scade semnificativ rata de transmisibilitate”, a spus Molnar Geza, la Digi24.

Până astăzi, 14 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 33.585 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.798 au fost externate, dintre care 21.803 de pacienți vindecați și 1.995 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Totodată, până în prezent,658 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Ptrivit GCS, luni, pe teritoriul României, au fost înregistrate alte 637 noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 234 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 868.478 de teste.  În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 464 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.936 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: