Celebra luptă dintre Ceauşescu şi nepotul lui Nicolae Iorga. A intervenit şi Securitatea

Celebra luptă dintre Ceauşescu şi nepotul lui Nicolae Iorga. A intervenit şi Securitatea

Strănepotul lui Nicolae Iorga, celebrul savant de renume mondial, a simţit pe propria-i piele ce a însemnat cenzura impusă de regimul comunist condus de Nicolae Ceauşescu.

În prim-plan apare fondatorul stilului karate fudokan, Ilija Jorga Soke, care este nepot al marelui istoric Nicolae Iorga.

Într-un interviu din 2017, acesta a vorbit despre anii în care sportul pe care l-a făcut celebru în lume era interzis şi monitorizat cu mare atenţie în anii comunismului.

„În vinele mele curge sânge românesc şi mă simt într-un fel obligat să sprijin karate-ul românesc. Străbunicul meu a fost Nicolae Iorga.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eu m-am născut când a fost el ucis. Nu este un accident. Este vorba de destin. Obligaţia mea a fost foarte simplă, să susţin karate-ul românesc de-a lungul mai multor perioade, în timpul epocii lui Ceauşescu şi în alte epoci.

Acum, karate-ul românesc se numără printre cele mai bune din lume”, declara Ilija Jorga la Cluj, la cea de-a 7-a ediţie a Campionatului Mondial de Karate Fudokan.

Sensei Soke a început acest sport de contact după ce fratele său a încercat să îl convingă să facă un sport.

„Eu făceam pian când eram mic, am urmat şi cursuri de balet, dar într-o zi fratele meu mi-a spus că ar trebui să fac alte sporturi.

M-a dus la lupte, dar am fugit, iar apoi m-au dus la un club de box. L-am văzut acolo pe fratele meu în ring, boxând cu un sportiv ungur, care era foarte bun.

Vladimir m-a văzut cu coada ochiului şi, tipic fraţilor mai mari, a vrut să se dea mare.

L-a pocnit în faţă pe cel cu care boxa, dar acesta a început să-l bată şi am sărit şi eu în ring şi m-au scos de acolo cu forţa. Aşa că am terminat cu cariera în box.

Apoi într-o zi, mi-a arătat mişcări de judo, m-a aruncat nici nu ştiu cât prin aer şi mi-am fracturat umărul.

Apoi, cu o mână imobilizată şi una liberă, am început să fac mişcările de karate. Ăsta e adevărul, mi-am rupt mâna şi aşa am ajuns să fac karate.”

Stilul fudokan înseamnă „casă cu temelie solidă” şi a fost fondat în 1982 de Ilija Jorga, care a preluat ideile şi filosofia acestei tehnici de arte marţiale de la primul antrenor.

„Este specifică primului antrenor al lui sensei Ilija Jorga, Taiji Kase, care era un tip foarte robust şi foarte puternic. El a avut ideea înfiinţării acestui stil.

După care sensei Jorga a preluat ideea şi a făcut-o oficială. Dar atunci, în Europa de Est, accesibilitatea nu era atât de bună, antrenori japonezi nu prea veneau şi el fiind din Iugoslavia, care era o ţară de tranzit, cu o politică mai liberală, a venit în România, Cehia, Ungaria, Polonia şi a început să familiarizeze lumea cu karate-ul.

A pus bazele acestei organizaţii care se numeşte World Fudokan Federation”, a precizat Mihai Apan, secretar general al Federaţiei Mondiale de Karate Fudokan.

Apan a povestit şi un episod în care Securitatea a intervenit decis pentru a-i intimida pe care practicau karate fudokan:

„Era o perioadă gri, eram într-un fel de ilegalitate. Karate-ul formează oameni independenţi, cu putere de decizie, cu caracter care nu e compatibil cu felul în care comunismul voia să fie oamenii.

S-a dat atunci o circulară către şcoli să nu se sprijine aceste activităţi. Era pe vremea când s-a interzis yoga şi meditaţia transcedentală. Practic karate-ul a devenit ilegal.

În 1989, în noiembrie, deci cu o lună înainte de Revoluţie, noi eram într-un stagiu de karate la Sfântu Gheorghe şi am fost arestaţi.

A fost un ofiţer care a venit la sală, ne-a luat toate buletinele, ne-a dus la declaraţii şi ne-a urcat apoi în tren să plecăm spre casă.”

Cine a fost Nicolae Iorga?

„Nicolae Iorga (n. 5 iunie 1871, Botoşani - d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judeţul Prahova), istoric, profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist, om politic, membru titular al Academiei Române. Savant de renume mondial, a avut o activitate ştiinţifică prodigioasă, fiind autorul a 1.003 volume, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii.

Iorga este cel mai prolific istoric al românilor, autor a numeroase sinteze, culminate cu Istoria Românilor în 10 volume, pentru care a fost numit pe bună dreptate cel mai mare istoric şi savant al României din toate timpurile.

Personalitate care a creat şcoală şi a dat direcţie culturii naţionale, s-a implicat activ în viaţa social-politică a ţării sale. S-a ambiţionat nu doar să scrie istorie, ci să şi facă istorie, într-o epocă de renaştere naţională.

Personalitate marcantă a culturii noastre naţionale, despre Nicolae Iorga nu se poate vorbi decât la superlativ despre grandioasele sale înfăptuiri, însă în politică s-a dovedit că nu sunt îndeajuns corectitudinea, entuziasmul şi credibilitatea personală.

El nu a fost un doctrinar sau ideolog politic. N-a fost preocupat în alcătuirea unor programe de guvernare, ale căror idei să înflăcăreze şi să coaguleze forţele unui popor.

Realitatea politică şi socială a acelei epoci s-a dovedit implacabilă cu personalitatea savantului, astfel că a sfârşit nedrept şi tragic, ciuruit de gloanţe, la margine de drum, într-o societate care nu a înţeles să aprecieze şi să respecte valorile sale", se arată pe enciclopediaromaniei.ro.

explicaţie foto: tânărul Nicolae Ceauşescu în anii ilegalităţii

sursa: Agerpres