Avem brand de tara? Avem nevoie de asa ceva? "Evenimentul zilei" va propune o incursiune in valorile Romaniei la capatul careia sa aflam care ne sunt simbolurile cele mai puternice, cele mai definitorii.
Cu sau fara brand de tara oficial, francezii, de exemplu, au Turnul Eiffel. Americanii, Statuia Libertatii. Chinezii, Marele Zid. Rusii, Kremlinul. Personalitatea unei tari poate fi exprimata inclusiv printr-o puternica imagine-simbol.
Cat priveste Romania? Fiecare dintre noi a fost incantat, macar o data, de un lucru pe care l-a vazut in Romania. Fiecare dintre noi, vorbitorii de limba romana, are un loc al lui in aceasta tara, in care se simte mai altfel. Un loc despre care vorbeste cu mandrie, un loc cu care se faleste.
Un demers necesar
„Evenimentul zilei” porneste astazi un demers necesar. Vom incerca, impreuna cu dumneavoastra, cititorii nostri, sa identificam cele sapte minunui ale Romaniei.
Asa cum, in antichitate, grecii alcatuiau liste cu cele mai importante, cele mai frumoase locuri din lumea cunoscuta atunci de ei, asa cum, recent, 100 de milioane de oameni au ales cele sapte minuni ale lumii cunoscute acum, ne propunem sa aflam care sunt cele sapte minuni ale Romaniei.
Oricat de critici am fi cu tara noastra si cu problemele ei, oricat de severi, trebuie sa recunoastem ca ne impresioneaza foarte multe locuri, foarte multe lucruri facute de-a lungul timpului de cei care au trait aici. Exista locuri importante, de forta, definitorii. Cum le identificam?
Care ne sunt simbolurile?
Oricine a fost in Bucovina a ramas fermecat de albastrul de Voronet. Nu poti sa nu privesti spre Ateneul Roman cand treci pe Calea Victoriei din Bucuresti. Sunt obligatorii vizitele la Castelul Peles, in centrul Sibiului, in dulcele targ al Iasiului, la Sighisoara, la Brasov. Probabil nu e roman sa nu-si fi facut o fotografie langa Cazinoul Constanta.
Tot astfel cum aceia care au avut norocul sa ajunga la strania Biserica Densus, la cetatile dacice din Muntii Orastiei sau la monumentul de la Adamclisi au ramas cu ceva mai mult decat cu o amintire placuta: cu un crampei, macar, de mandrie nationala.
Unde ne-am duce in primul rand ca sa ne simtim mandri ca suntem romani? Unde ne-am duce oaspetii ca sa-i impresionam, ca sa ne laudam? Care sunt simbolurile noastre nationale? De ce ne simtim legati sufleteste de o biserica, de un castel? Si inca o data: care sunt cele mai importante pentru noi insine, care pentru noi, ca romani, ca tara?
Sondaj national
Cum am ajuns la lista celor 25 de posibile minuni ale Romaniei? Am inceput aceasta campanie in luna ianuarie 2007. Reporterii EVZ din toata tara au chestionat peste 1.000 de persoane. Oameni tineri (elevi de liceu, studenti) si persoane active si varstnici.
Functionari, medici, arhitecti, profesori, muncitori, ospatari, pensionari, ziaristi, manageri, patroni de SRL-uri, vanzatoare in supermarketuri s.a.m.d. S-au vehiculat peste 150 de posibile minuni ale Romaniei. Peste 150 de monumente mai mult sau mai putin cunoscute, dar remarcabile, facute de mana omului.
Am alcatuit, pe baza acestor voturi, clasamente pentru fiecare judet. Am calculat apoi un clasament national. Primele 25 de „minuni” din acest clasament, alese in functie de numarul de voturi obtinute, vor intra in finala campaniei noastre. Vi le prezentam intr-un tabel alaturat, in ordine alfabetica. Lista ramane insa deschisa si poate fi completata daca propunerile vor fi sustinute, cu argumente, de un numar suficient de cititori.
De acum, EVZ ii invita pe cititorii sai sa participe la acest demers pe care il consideram mai mult decat jurnalistic. Va invitam sa votati, sa ne spuneti parerea dumneavoastra despre minunile Romaniei. Va invitam sa ne redescoperim, sa aflam, impreuna, ce e mai bun in noi, sa gasim acele repere necesare.
VOTATI PE EVZ.RO
Cum vom alege cele sapte minuni?
Cititorii EVZ vor putea vota, de-a lungul intregii campanii, pentru una dintre propunerile de pe lista sau vor putea face propriile propuneri, pe site-ul www.evz.ro. Lista celor 25 de posibile minuni ale Romaniei, publicata in aceasta pagina, este deschisa.
Ea poate fi completata si cu alte propuneri, daca acestea vor fi sustinute, cu argumente, de un numar suficient de cititori. Primele sapte care vor intruni numarul cel mai mare de voturi vor fi considerate, de „Evenimentul zilei”, Minunile Romaniei. EVZ va acorda premii speciale, prin tragere la sorti, cititorilor care vor participa la campania „Cele sapte minuni ale Romaniei”.
INAINTE DE HRISTOS
Minunile lumii antice > Marea Piramida din Giza, construita in 2.560 i.H, avea, initial, 146 metri inaltime; este inca in picioare.
> Gradinile suspendate ale Semiramidei, construite de Nabucodonosor al II-lea in 600 i.H., se ridicau pe terase pana la 77 metri inaltime; distruse de cutremur in secolul I i.H.
> Templul zeitei Artemis din Efes, construit in 550 i.H.; distrus de incendiu, in anul 356 i.H.
> Statuia lui Zeus din Olimpia, de 12 metri inaltime, sculptata in anul 435 i.H.; distrusa de incendiu in anul 475 d.H.
> Mausoleul din Halicarnas, construit in anul 335 i.H., avea 50 de metri inaltime; distrus in secolul XII d.H. de cutremur.
> Colosul din Rhodos, o statuie inalta de 34 de metri care il infatisa pe zeul grec al soarelui, Helios, a fost finalizata in 282 i.H.; s-a prabusit in 225 i.H. dupa un cutremur.
> Farul din Alexandria, construit in secolul III i.H., avea 135 de metri inaltime, iar luminile lui se vedeau la o distanta de 50 de kilometri; distrus de cutremur, in 956 d.H.
MILENIUL III
Noile minuni ale lumii
Peste 100 de milioane de oameni au votat, pe internet sau telefonic, pentru cele mai impresionante monumente ale lumii. Initiativa i-a apartinut antropologului elvetiano-canadian Bernard Weber. Nominalizarile au inceput in 2000, iar votarea propriu-zisa in ianuarie 2006. In final, a rezultat lista noilor minuni ale lumii:
> Colosseumul din Roma (Italia), urisul amfiteatru care putea primi pana la 50.000 de oameni
> Ruinele de la Machu Picchu (Peru), orasul incas din Anzii Cordilieri ridicat in secolul al XV-lea
> Taj Mahal (India), mausoleu situat la nord de orasul indian Agra, ridicat in secolul al XVII-lea de imparatul Shan Jahan
> Citadela mayasa Chichen Itza (Mexic), construita in anul 500 d.H. in nordul Peninsulei Yucatan
> Marele Zid chinezesc (China), cea mai lunga constructie din lume, de 6.400 de kilometri
> Statuia lui Iisus (Brazilia), care strajuieste orasul Rio de Janeiro de pe Muntele Corcovado
> Orasul Petra (Iordania), „orasul rosu”, aflat la sud de Amman, daltuit in piatra in secolele 6-2 i.H.
PROPUNERILE > Ansamblul Brancusi - Targu-Jiu
> Ateneul Roman
> Biserica Densus - Hunedoara
> Biserica Neagra - Brasov
> Bisericile de lemn din Maramures
> Bisericile fortificate sasesti din Ardeal
> Castelul Bran
> Castelul Peles
> Castelul Corvinilor
> Cazinoul Constanta
> Cetatile dacice din Muntii Orastiei
> Cimitirul de la Sapanta
> Cetatea Sighisoara
> Iasiul cultural
> Mausoleul Marasesti
> Manastirea Argesului
> Manastirea Horezu
> Manastirile pictate din nordul Moldovei
> Monumentul de la Adamclisi
> Palatul Mogosoaia
> Palatul Parlamentului
> Podul Saligny (Cernavoda)
> Sibiul istoric
> Slanic Prahova
> Transfagarasanul