Cele mai populare festivaluri culinare din România

Cele mai populare festivaluri culinare din România

Satele din ţara noastră vă propun un altfel de turism, cel gastronomic, prilej cu care vă puteţi delecta cu bucate, muzică şi dansuri tradiţionale, activităţi sportive şi excursii în împrejurimi.

Festivalurile gastronomice atrag din ce în ce mai mulţi turişti animaţi de curiozitatea descoperirii de noi mâncăruri, tradiţii, locuri şi oameni. România este una dintre ţările cu o ofertă extrem de bogată pe acest segment. Întregul an este plin cu ocazii pentru turişti de a lua contact cu tradiţiile locale ale fiecărei zone.

Spre exemplu, gurmanzii sunt aşteptaţi pe 18 martie la Zilele Gastronomiei, în staţiunea harghiteană Băile Tuşnad, la care vor participa bucătari din România şi Ungaria. Iar în perioada 10-12 aprilie, sunteţi aşteptaţi la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, care va avea loc în localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava. În cadrul festivalului, îşi vor arăta măiestria echipe din diverse zone ale ţării.

O adevărată sărbătoare printre crescătorii de oi, Înţărcatul Mieilor, este organizată, an de an, pe 16 mai, în comuna buzoiană Varlaam. Cu acest prilej, turiştii vor avea parte de produse lactate tradiţionale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Record absolut la gătitul şi consumul de bulz

În perioada 17-19 iunie se sărbătoresc Zilele comunei Turia, din Covasna. Atunci se organizează un festival gastronomic internaţional. La Turia s-a stabilit chiar şi un record: a fost consumat cel mai mare bulz gătit vreodată, cu un diametru de 60 de metri.

Pe 29 august va fi momentul unei alte destinaţii interesante, comuna Tismana, din Gorj. Acolo, an de an, are loc Festivalul Răciturilor, prilej cu care turiştii vor degusta adevărate răsfăţuri gastronomice gătite de gospodinele comunei. Unul dintre cele mai cunoscute şi promovate astfel de evenimente este Festivalul Sarmalelor organizat în comuna Praid. Evenimentul reuneşte reprezentanţi ai satelor din întreaga ţară, dar şi din Ungaria, care se întrec într-un concurs menit să stabilească unde şi cine prepară cele mai bune sarmale.

Toamna aduce şi alte astfel de evenimente, unul dintre cele mai populare fiind Festivalul Brânzei şi Pastramei, care are loc la Bran. Cu acest prilej, ciobanii locali şi nu numai îi vor îmbia pe turişti cu preparate tradiţionale din carne de oaie, miel şi berbec stropite din belşug cu vin şi palincă din rezervele proprii.

Din Buzău la Dunăre şi apoi în Oltenia

Următoarea destinaţie pentru amatorii de festivaluri gastronomice este localitatea Berca din judeţul Buzău, acolo unde, în perioada 3-4 octombrie, are loc un festival dedicat celebrilor cârnaţi de Pleşcoi, preparaţi după metode vechi şi încă ţinute secrete de localnici.

Cei care preferă peştele au posibilitatea de a vizita, pe 10 octombrie, comuna Uzlina, unde are loc Festivalul de Gastronomie şi Tradiţii Culturale "D’ale Gurii Dunării".

Oltenii din Băileşti, Dolj, vă aşteaptă, între 17 şi 18 octombrie la Festivalul Zaibărului şi Prazului, unde reţetele locale vor bucura gusturile chiar şi celor mai pretenţioşi.

PREŢURI

Unde ne cazăm şi cât plătim

Opţiunile de cazare sunt multiple în fiecare dintre zonele unde se organizează astfel de festivaluri. Totuşi, având în vedere că ele devin tot mai populare de la an la an, este recomandat să faceţi rezervările la pensiuni cu cel puţin trei sapătămâni înainte, ne sfătuiesc agenţii de turism.

Indiferent că vorbim de Bran, Praid, Berca, Turia sau Tismana, veţi găsi cazare la preţuri care pornesc de la 40-50 de lei pe noapte cu mic dejun inclus. La un preţ cuprins între 60 şi 120 de lei pe noapte puteţi beneficia de cazare în regim de demipensiune, o ocazie perfectă de a va bucura pe îndelete de specialităţile gastronomice ale locului ales.

În majoritatea zonelor unde au loc festivalurile gastronomice, turismul rural s-a dezoltat într-un ritm destul de alert în ultimii ani, astfel că cele mai multe pensiuni sunt construite după anii 2003- 2004 şi asigură turiştilor confortul necesar, păstrând totuşi aerul rustic şi caracteristicile specifice fiecărei zone.

În general, gazdele se întrec în programe pentru turişti, în funcţie de anotimp. Astfel, turiştii se pot plimba cu sania, pot face drumeţii şi vizite la stânile satului sau mănăstirile apropiate, la saline, şi au seri cu muzică şi dansuri populare sau activităţi sportive.