Cele mai mari tragedii pe teren. De ce se prăbușesc fotbaliștii? Un celebru medic explică

kristian eriksen

Pornind de la Cătălin Hâldan și până la Christian Eriksen, jucătorul echipei Danemarcei care s-a prăbușit pe terenul de sport, în timpul unei partide care contează pe Euro 2020, de-a lungul timpului au existat numeroase cazuri de fotbaliști care au făcut infarct pe terenul de fotbal.

Medicii au ajuns la concluzia că majoritatea crizelor cardiace suferite de fotbaliști nu sunt infarcte, ci cazuri de decompensări cardiace. Cel mai probabil și cazul lui Ericksen, care s-a prăbușit pe terenul de fotbal, la Euro 2020 se înscrie în acest episod de criză cardiacă.

„Cel mai frecvent ei nu fac infarct, ci suferă de tulburări grave de ritm cardiac – aritmii ventriculare maligne – probabil asociate cu o vasoreactivitate crescută – spasm coronarian, pe fondul unei afecţiuni cardiace necunoscute de pacient, a oboselii fizice acumulate sau a stresului. Sunt foarte multe cazuri de fotbalişti sau basketbalişti care au căzut pur şi simplu pe teren în timpul unui meci sau la un antrenament şi intrat în stop cardio-respirator. Mulţi aveau în jur de 20 de ani, un stil de viaţă corespunzător, făceau mişcare, nu fumau, aveau alimentaţie corectă şi îşi făceau periodic controalele medicale dar inima se adaptatează la efortul de sportiv prin hipertrofia muşchiului inimii ce predispune la instalarea fibrilaţie sau tahicardiei ventriculare, instabilitatea electrică fiind favorizată de stimularea simpatică din timpul efortului”, declara celebrul medic Tudor Ciuhodaru, de la UPU Iași.

Cazuri în campionatul românesc

În 2000, căpitanul echipei Dinamo București. Cătălin Hâldan a suferit un infarct masiv pe terenul de fotbal, în timpul unui meci amical care se juca la Oltenița și nu a mai putut fi salvat. Medicii au intrat pe terenul de sport dar leziunile cardiace suferite au fost foarte mare, decesul fiind aproape instantaneu.

Patrick Ekeng ( 26 de ani), jucător de fotbal la Dinamo București a murit în 2016 în timpul unei partide de fotbal. Rezultatele autopsiei au arătat că mijlocașul camerunez, dispărut fulgerător, în timpul partidei dintre Dinamo și FC Viitorul, avea mari probleme de sănătate. Cu toate astea la începutul anului 2016, el primise viză pentru a juca în Liga I

Reprezentanții Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” au făcut publice concluziile trase după efectuarea autopsiei. Reiese că jucătorul avea mari probleme cu inima și, în mod normal, n-ar fi trebuit să fie declarat apt pentru un efort atât de intens la care este supus un jucător profesionist fotbal.

În 2019, antrenorul Eugen Neagoe a suferit un infarct pe banca tehnică. Neagoe a fost resuscitat și dus la spital în stare de conştiență, stabil din punct de vedere al funcţiilor vitale.

”Stresul întotdeauna poate fi un factor favorizant, dar nu numai stresul a dus la această situaţie”, a spus medicul Alexandru Caloian, şeful unităţii de primiri urgenţe de la spitalul Floreasca.

Cazuri în ultimii ani în campionatele lumii

  • 20 aprilie 2020 – Innokenti Samokhvalov s-a stins din viață la vârsta de doar 22 de ani. Fotbalistul rus al lui Lokomotiv Moscova a murit din cauza unui infarct. Acesta susținea un antrenament individual în locuința sa, unde se izolase din cauza pandemiei de coronavirus.
  • 10 ianuarie 2021 – Christopher Maboulou, fost jucător în Ligue 1, la Bastia, s-a stins din viață la vârsta de 30 de ani. Potrivit L’Equipe, atacantul a suferit un stop cardiac în timpul unui meci între prieteni, disputat în această seară. Tragica veste a fost oferită de Bastia, echipa pentru care fostul atacant cu dublă cetățenie (franceză și congoleză) a evoluat în perioada 2014-2016.
  • 10 septembrie 2019 – Portarul Jairzinho Pieter, component al naţionalei din Curacao, a murit în cantonament la Port-au-Prince. Pieter a suferit un infarct şi a murit la hotelul în care se află naţionala ţării sale. Jucătorul avea 31 de ani şi era portarul de rezervă al selecţionatei din Curacao.
  • 7 ianuarie 2021 – Jucătorul brazilian de fotbal Alex Apolinario, de doar 24 de ani, component al echipei portugheze Alverca, a murit chiar pe terenul de sport. Acesta se afla pe teren, în timpul meciului contra celor de la Uniao de Almeirim, din liga a treia valorică. Brazilianul Alex Apolinario s-a prăbuşit pe teren, în minutul 27, din cauza unui stop cardio-respirator, duminică. El a fost resuscitat în ambulanță și transportat în acel moment la spitalul din Vila Franca de Xira, un orășel situat la 32 de kilometri de Lisabona, pentru că starea lui era una stabilă, intrând în comă indusă, iar medicii sperau că vor reuși să îl salveze, deși nu-i dădeau prea multe șanse.