Evenimentul Zilei > Actualitate > Cele mai importante știri din istoria omenirii: Oamenii de știință spun că viața eternă este posibilă
Cele mai importante știri din istoria omenirii: Oamenii de știință spun că viața eternă este posibilă

Cele mai importante știri din istoria omenirii: Oamenii de știință spun că viața eternă este posibilă

Oamenii ar putea trăi până la 130 de ani sau mai mult, deși această posibilitate rămâne nesemnificativă, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP.
Oamenii ar putea trăi până la vârsta de 130 de ani în acest secol, au prezis cercetătorii. Cea mai longevivă persoană care a trăit până acum este o franțuzoaică. Ea a murit la vârsta de 122 de ani. Un studiu şi-a propus să stabilească dacă există o limită superioară a duratei de viață a oamenilor.

Noul studiu, publicat în revista Royal Society Open Science, aduce un nou subiect la această dezbatere și include analiza noilor date despre super-centenari – persoanele peste 110 ani – și persoanele care se apropie de această vârstă, depășind pragul de 105 ani.

Deși riscul de deces crește în mod normal odată cu vârsta, analiza cercetătorilor a concluzionat că acest risc ajunge la un platou la vârstnici, cu o probabilitate de 50%.

Studiul a constatat că nu există o limită superioară a duratei de viață a oamenilor.

Totuși, până la vârsta de 110 ani șansele de a rămâne în viață sunt de 50/50. Cercetătorii au analizat durata de viață a peste 3.800 de „semisupercentenari” italieni, care au reușit să depășească vârsta de 105 ani, şi a peste 9.800 de persoane care au atins aceeași vârstă în Franța.

Aceștia au ajuns la concluzia că, după vârsta de 110 ani, șansele de a rămâne în viață sunt de aproximativ 50/50. Acest lucru înseamnă că fiecare an după cea de-a 110-a aniversare a cuiva este un joc de noroc.

Având în vedere că speranța de viață va continua să crească de-a lungul anilor, în ciuda coronavirusului şi a îmbunătățirilor în domeniul sănătății şi al stilului de viață, autorii spun că studiile sugerează că oamenii ar putea ajunge la 130 de ani în acest secol.

Dr. Léo Belzile, statisticianul care a condus studiul de la HEC Business School din Montreal, a declarat că „pe măsură ce populaţia mondială continuă să crească, tot mai multe persoane ajung la 100 de ani şi tot mai multe la 110 ani”.

Există o limită superioară a duratei de viață

Dacă ar exista o astfel de vârstă limită, dincolo de care nimeni nu ar mai putea supraviețui, un grup de oameni s-ar aștepta, din punct de vedere statistic, să moară în jurul acestei vârste.

La vârsta de 108 ani, cercetătorii au constatat că șansele de a muri au început să se stabilizeze, ajungând la aproximativ 50/50. Rezultatele ar putea avea implicații pentru persoanele super-bogate, cum ar fi fondatorul Amazon, Jeff Bezos, care se pare că investește în tehnologia de inversare a vârstei.

Unele animale, cum ar fi scoicile, nu îmbătrânesc deloc, iar aflarea motivelor este unul dintre principalele obiective ale gerontologiei.

O înțelegere empirică solidă a mortalității umane la vârste extreme este importantă ca bază pentru cercetările care vizează găsirea unui remediu pentru îmbătrânire”, scriu cercetătorii.

În Anglia şi Țara Galilor, au existat doar 157 de supercentenari, cu vârsta de peste 110 ani, între 1968 şi 2017.

Cea mai longevivă persoană din toate timpurile

În prezent, cea mai în vârstă persoană din lume și a treia cea mai longevivă persoană din toate timpurile este Kane Tanaka, în vârstă de 118 ani, din Japonia. Japonezii au cea mai mare speranță de viață din lume, atribuită de experți unei diete bogate în pește și sărace în acizi saturați și un serviciu bun de sănătate.

Bezos este unul dintre miliardarii tehnologici care investesc sume mari de bani în tehnologii menite să încetinească sau să oprească procesul de îmbătrânire sau chiar să permită nemurirea.

El încearcă să găsească o modalitate de a expulza celulele senescente din corp, care blochează celulele canceroase, dar care se acumulează în timp și provoacă degenerescență maculară și artrită.

Un studiu efectuat la șoareci sugerează că îndepărtarea acestor celule „poate preveni sau întârzia disfuncția tisulară și prelungi viața”, scrie newsbeezer.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.