Cele mai importante evenimente din acest an. TOP EVZ 2018

Cele mai importante evenimente din acest an. TOP EVZ 2018

Care au fost cele mai importante evenimente ale anului 2018 în viziunea cititorilor EVZ? Observăm că între primele se numărăși două evenimente pozitive, sfințirea Catedralei și primul transplant de plămâni realizat în România, deși percepția generală este că evenimentele negative sunt cele care domină clasamentul interesului publicului.

Români contra români, 10 august 2018, o zi neagră în calendar

Anul acesta, cel mai important eveniment a fost mitingul din 10 august, așa cum au votat și 22,36% dintre cititorii EvZ. La scurt timp după ce PSD-ALDE au obținut majoritatea parlamentară și guvernarea, au început și protestele împotriva coaliției. De cele mai multe ori cetățenii au manifestat pașnic împotriva schimbărilor din Justiție.

„Mitingul Diasporei” din august, așa cum s-a dorit să fie, a stat, la început, sub semnul incertitudinii și al ilegalității. Aproximativ 100.000 de oameni, din țară și din străinătate, au protestatat în Piața Victoriei împotriva coaliției de guvernare și au cerut demisia premierului Viorica Dăncilă și a liderului PSD, Liviu Dragnea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doi jandarmi, un bărbat și o femeie, au ajuns în mâinile furioase ale unor protestatari și au fost răniți. Aproximativ 450 de persoane, printre care jandarmi și copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar dintre acestea 70 au fost spitalizate. Mitingul din 10 august a intrat și în atenția organismelor europene.

 

Sfințirea Catedralei Neamului în Anul Centenar, în topul preferințelor cititorilor EvZ

Sfințirea Catedralei Neamului în Anul Centenar a fost votată de 15.72 la sută dintre cititorii EvZ, clasându-se pe locul al doilea la categoria „Cel mai important eveniment al anului”. Pe 25 noiembrie, într-o zi de duminică, a avut loc sfinţirea Catedralei Naţionale, oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cu câteva zile înainte de Ziua Naţională, Catedrala Neamului a fost sfinţită după opt ani de lucrări, în prezenţa a zeci de mii de credincioşi, veniţi din toată ţara. În interior, pe parcursul slujbei de sfinţire, au avut acces doar 2.000 de invitaţi. Enoriașii au putut urmări slujba de pe esplanada din fața clădirii, iar la final credincioşii au putut să se închine în altar, inclusiv femeile, care în mod obişnuit nu au voie să intre în altar.

Între 26 şi 29 noiembrie s-a oficiat zilnic Sfânta Liturghie. În data de 30 noiembrie a fost făcută o slujbă de către Patriarhul Daniel, alături de acesta Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina. Catedrala are 120 de metri, cu 34 mai înaltă decât Casa Poporului și este proiectată să reziste peste 500 de ani, fiind și cel mai sigur loc din România în caz de cutremur major.

Primul transplant pulmonar din România, făcut „împotriva sistemului”

Doi ani au așteptat, pregătiți, medicii din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, din Capitală, pentru a efectua primul transplant din istoria medicinei românești. Marele moment a avut loc pe 18 aprilie 2018, sub mâinile de aur ale echipei de medici condusă de managerul spitalului, dr. Narcis Copcă. Șapte ore a durat operația realizată în premieră, iar pacientul, un tânăr în vârstă de 36 de ani din Iași, a respirat fără ajutorul aparatelor la șase ore de la intervenție, iar cele patru drene toracice au fost extrase pe rând de echipa medicală, în timpul primei săptămâni. După această reușită remarcabilă, echipa de medici de la Sfânta Maria a finalizat anul „de aur” al transplantului pulmonar efectuând încă trei transplanturi, toate cu evoluție bună pentru pacienți.