Evenimentul Zilei > Economie > Cele mai bine plătite meserii din România. Care sunt județele cu cele mai bune oferte
Cele mai bine plătite meserii din România. Care sunt județele cu cele mai bune oferte

Cele mai bine plătite meserii din România. Care sunt județele cu cele mai bune oferte

Distribuția veniturilor angajaților români nu este uniformă la nivelul țării, fiind județe în care salariile sunt mult mai mari decât în alte regiuni ale țării. Pentru aceleași atribuții și timp de lucru, angajații pot fi plătiți diferit în funcție de regiunea în care profesează. În luna iunie, cele mai mari salarii nu veneau din domeniul IT, așa cum credeau mulți români, însă în luna iulie, balanța s-a înclinat din nou.

Domeniul IT a încasat cele mai mari venituri în luna iulie, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). IT-iștii au ajuns să câștige salarii nete mai mari de 8.700 de lei, sume de aproape 2, 5 ori mai mari față de salariul mediu net pe economie și de 4, 5 ori mai mari decât cele mai mici salarii medii din economie – cele ale angajaților din industria HoReCa.

Domeniul IT întrece transportul aerian. Ce salarii au încasat angajații

Dacă în luna iunie, cele mai mari salarii le încasau angajații din domeniul transportului aerian, în luna iulie, salariile medii nete ale acestora au ajuns la aproape 6.000 de lei, în creștere cu 12, 6% față de luna anterioară și cu 14% mai mari față de luna iulie a anului 2020.

Controlorii de trafic aerian câștigau, potrivit datelor raportate în luna iunie, până la 571 de mii de lei pe an.

Cele mai mari salarii după angajații din IT le-au câștigat cei din extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale şi fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. Media salarială a sectoarelor din top trei este cuprinsă între aproximativ 7.000 de lei net şi 8.700 de lei net, potrivit Ziarul Financiar.

Bucureştenii au cel mai mare salariu mediu pe țară

În luna iulie a acestui an, salariul mediu net pe economie a ajuns la suma de 3.545 de lei, în creștere cu 5, 1% față de aceeași lună a anului 2020. Oferta salarială medie este cea mai mare în București și variază între 957 şi 1.387 de euro pe lună, potrivit datelor puse la dispoziţie de platforma de recrutare BestJobs.

Bucureștiul este urmată de judeţul Cluj, unde oferta salarială medie se situează între 879 şi 1.269 de euro.

Pe locul trei se află județul Timiş, unde oferta salarială medie e cuprinsă între 851 şi 1.155 de euro.

În județul Ilfov, aceasta este cuprinsă între 742 şi 1.075 euro. Iaşiul prezintă o oferă salarială medie situată între 740 şi 1.063 euro, în timp ce Braşovul raportează o sumă cuprinsă între 685 şi 957 de euro.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: