New yorkeza Karina Vetrano, reputat patolog de vorbire în vârstă de 30 de ani, a fost ucisă în seara zilei de 2 august în timp ce alerga în cartierul Queens.

După nicio săptămână, Vanessa Marcotte, 27 de ani, stabilită la New York de mai multă vreme, a fost ucisă în Massachusetts, pe când se afla în vizită la părinţi şi ieşise la alergat în pădurea din apropierea locuinţei acestora.

O altă asemănare dintre cele două crime constă în faptul că ambele tinere aveau o carieră de succes şi erau spectaculoase din punct de vedere fizic.

Întrebată dacă este posibil ca ambele crime să fi fost comise de aceeaşi persoană, Poliţia statală din Massachusetts spune că orice este posibil, dar că, deocamdată, nu există vreun indiciu care să sugereze că cele două ar fi cumva conectate.

Şi Poliţia din New York are o viziune similară asupra asasinatelor, precizând că nu există elemente care să indice că ar fi vorba de acelaşi autor, dar că, până la urmă, nicio pistă nu este exclusă.

Vanessa Marcotte lucra pentru gigantul american Google, ca acccount manager, locuia la New York, dar se afla în vizită la mama sa in Princeton, Massachusetts, în duminica în care a ieşit la alergat, după orele 13.00, şi nu s-a mai întors. Trupul neînsufleţit a fost găsit, după mai multe zile, plin de lovituri, cu arsuri la nivelul membrelor, la câteva sute de metri de locuinţa mamei. Anchetatorii cred că, înainte de a fi ucisă, tânăra a fost şi violată.

Zguduit de cele întâmplate, tatăl victimei, John Marcotte, 64 de ani, a lansat un apel public pentru prinderea odiosului individ care a putut comite o asemenea faptă.

“Cum să mai fi om când singurul tău copil este ucis într-un mod atât de sinistru?! Le-am cerut oamenilor să se roage ca autorul să fie prins. Era cel mai bun copil din lume”, a declarat tatăl îndoliat pentru Daily Mail.

Procurorul districtual Joseph Early le-a cerut localnicilor să fie deosebit de vigilenţi pentru că autorul ar putea fi chiar unul dintre ei.

Cu doar o săptămână înainte de uciderea Vanessei Marcotte, Karina Vetrano a fost agresată sexual şi strangulată în Queens. Tânăra de 30 de ani, care visa să devină scriitoare de succes şi să călătorească în jurul lumii, se aflase la Nisa chiar în perioada teribilului atac terorist care a secerat cel puţin 85 de vieţi pe superba faleză a oraşului.

Tatăl victimei, Phil, un pompier pensionat care a intervenit în timpul atacurilor din 11 septembrie 2001, se afla alături de anchetatori când a fost găsit trupul neînsufleţit al frumoasei Karina. Cei doi alergau de obicei împreună, dar în ziua fatidică tatăl avusese o criză de spate iar fiica a ieşit să alerge neînsoţită.

Anchetatorii din New York nu au încă o pistă clară. “Sunt în continuare interogate persoanele care aleargă în zona respectivă şi vizionate înregistrările camerelor stradale. Am vorbit cu doi oameni ai străzii, dar încă nu am arestat vreun suspect. Într-adevăr, urmele de pe trupul victimei ne-au făcut să ne gândit că ea a fost agresată sexual”, a explicat Robert Boyce, detectivul şef  al NYPD.

Anchetatorii au mai dezvăluit că ADN-ul găsit pe trupul tinerei nu se potriveşte cu niciun altul aflat în baza de date a poliţiei.

Chiar dacă statisticile arată că astfel de atacuri soldate cu uciderea victimei sunt extrem de rare, femeile care aleargă sunt adesea hărţuite, fluierate sau împiedicate să-şi ducă la bun sfârşit exerciţiile fizice dacă nu se află în compania unui bărbat sau nu aleargă alături de un grup mai mare.

Dar tocmai pentru că, în general, joggingul nu este o activitate deosebit de periculoasă, presa occidentală speculează că cele două asasinate ar putea fi opera aceluiaşi autor, posibil criminal în serie.

Citește și: