Cel puțin 30 de beneficiari ai schemei de corupție Interpol, identificați

Viorel Țentiu / Sursa foto: Interpol Moldova

Cel puțin 30 de beneficiari ai schemei infracționale depistate la Interpol au fost identificați de procurorii anticorupție până în prezent, a anunțat șefa anticorupție, Veronica Dragalin.

În ce stadiu este ancheta în Scandalul Interpol

Șefa PA a evitat să pronunțe nume, dar a precizat că este vorba de persoane din mai multe țări, inclusiv din Republica Moldova. Veronica Dragalin a mai spus că Procuratura Anticorupție a efectuat toate investigațiile și perchezițiile în acest dosar, fără colaborarea cu alte instituții, pentru a preveni scurgerea de informații.

„Este o investigație foarte sensibilă și confidențială. Am făcut totul de sine stătător, doar cu procurorii și ofițerii anticorupție, nu am avut nicio scurgere de informații înainte de percheziții. Nu au fost șterse informațiile din telefoane sau alte probe. Sunt foarte mândră de acest lucru, cred că a fost o premieră pentru Republica Moldova. Nu cred că Procuratura Anticorupție anterior a mai executat concomitent atât de multe percheziții de sine stătător”, a declarat Veronica Dragalin la .

Șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, Veronica Dragalin / Sursa foto: Facebook

Scurgeri de informații din dosar

Șefa Procuraturii Anticorupție i-a acuzat pe avocați de scurgerea de documente pe Telegram.

„Este destul de grav că avem așa avocați. Presupun că cei care au avut acces la documente sunt avocații și persoanele vizate. Faptul că aceste lucruri sunt publicate nu doar dăunează ancheta, pentru că mai sunt persoane pe care le căutăm, care trebuie localizate și reținute, dar are și un efect negativ și asupra persoanelor menționate în documente, dar care pot avea calitatea de martori”, a mai spus .

Șeful Biroului Interpol din Chișinău, arestat preventiv

Reamintim că șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat pe 4 iunie reținerea mai multor persoane, inclusiv funcționari din structurile de stat ale Republicii Moldova, sub acuzația că ar fi primit mită în valoare de milioane de dolari pentru a bloca sau a șterge „notificările roșii” emise de Interpol, prin care sunt semnalați infractorii căutați internațional.

O zi mai târziu, au fost făcute mai multe percheziții și a fost reținut șefului Biroului Național Chișinău al Interpol, Viorel Țentiu, arestat preventiv pe 6 iunie. Alte patru persoane cercetate în dosar au au fost eliberate, deocamdată.

Veronica Dragalin a declarat, la ședința de judecată, că „ este învinuit de corupere pasivă în două capete de acuzare”. Avocatul lui Viorel Țentiu, Sergiu Bularu, a anunțat că Țentiu pledează nevinovat și că va ataca hotărârea de arestare prevenitvă la Curtea de Apel.