Până vineri, premierul britanic Rishi Sunak ar putea pleca din Downing Street, iar Partidul Conservator, aflat la guvernare, s-ar putea confrunta cu cea mai drastică prăbușire din ultimii peste 100 de ani.
Sondajele înaintea alegerilor de joi din Regatul Unit arată că Partidul Laburist, de opoziție, și liderul său, Keir Starmer, sunt pe cale să câștige cu o marjă de aproximativ 20 de puncte procentuale. Punând astfel capăt celor 14 ani de guvernare a conservatorilor. Întrebarea este: care va fi amploarea înfrângerii pentru cel mai vechi și mai de succes partid politic din lume în funcție de anii petrecuți la putere în ultimii 150 de ani?
Conservatorii se pregătesc de înfrângere
Dacă sondajele sunt corecte, conservatorii sunt pe cale să obțină doar aproximativ 20% din votul popular. Cea mai mică cotă din istoria modernă a Marii Britanii. Și mai puțin de jumătate din cele 43,5% din voturi pe care le-au acumulat la ultimele alegeri generale, în 2019, când partidul a obținut o majoritate parlamentară uriașă cu 365 de locuri, față de doar 203 pentru laburiști.
Pentru conservatori, înfrângerea iminentă încheie mai mult de un deceniu la putere, în care au fost prezenți cinci prim-miniștri și momente dramatice. Cum ar fi votul Marii Britanii din 2016 pentru ieșirea din Uniunea Europeană. De atunci, economia britanică a avut dificultăți, afectată și mai mult de pandemie și de războiul din Ucraina. Iar partidul a fost adesea sfâșiat de conflicte și zguduit de scandaluri.
În luna mai, Sunak a surprins aproape pe toată lumea, convocând alegeri anticipate pentru vara aceasta, în ciuda faptului că era mult în urmă în sondaje. În timp ce făcea anunțul în fața numărului 10 din Downing St., s-a declanșat o furtună, iar prim-ministrul, fără umbrelă, a continuat să își susțină campania chiar dacă era ud leoarcă.
La două zile după declanșarea alegerilor, Sunak a organizat un eveniment în Irlanda de Nord, la un doc din apropierea locului unde a fost construit Titanicul. "Sunteți căpitanul unui vas care se scufundă în aceste alegeri?", a întrebat un reporter. Deși a promis o serie de reduceri de taxe și o politică dură în domeniul imigrației, sondajele nu se mișcă.
Sunak și alți conservatori de rang înalt au apărat campania și au afirmat că rezultatul "nu este previzibil".
75% dintre alegători spun că Sunak nu face o treabă bună
Un sondaj Ipsos de săptămâna trecută a arătat că Sunak, în vârstă de 44 de ani, are cea mai mare rată de dezaprobare a oricărui prim-ministru care încearcă să fie reales în ultimii 50 de ani. Aproximativ 75% dintre alegători consideră că nu face o treabă bună. Casele de pariuri îi dau lui Sunak, cândva aclamat ca stea în ascensiune a conservatorilor, mai puțin de 0,7% șanse să rămână prim-ministru. Mulți dintre parlamentarii săi sunt deznădăjduiți.
Unul dintre motivele pentru care conservatorii se îndreaptă spre o înfrângere atât de dură este pur și simplu faptul că alegătorii sunt pregătiți pentru o schimbare. Niciun partid politic britanic nu a câștigat vreodată un al cincilea mandat succesiv. Politica britanică tinde să funcționeze în cicluri. Cele două partide principale având de obicei o perioadă de 10 până la 15 ani înainte ca publicul să voteze opoziția. Conservatorii au guvernat din 1980 până în 1997, laburiștii din 1997 până în 2010, iar conservatorii de atunci încoace.
Dar conservatorii sunt, de asemenea, distruși de propriul lor bilanț economic, în parte din cauza ghinionului și în parte din cauza propriei lor creații.
În ultimii cinci ani, salariile reale au scăzut ca urmare a unei triple lovituri. Brexitul, pandemia și războiul din Ucraina, care au făcut ca prețurile la energie și inflația să crească vertiginos. De la ultimele alegeri, venitul real al gospodăriilor a scăzut - pentru prima dată de la începutul înregistrărilor, în 1955, gospodăriile britanice sunt, în medie, mai sărace după un mandat parlamentar, după ajustarea la inflație, potrivit Resolution Foundation, un think tank londonez.
Impozitele britanice au atins apogeul
Pentru a proteja economia de dublul șoc al pandemiei și al războiului, cheltuielile guvernamentale și impozitele au crescut vertiginos. Iar impozitele britanice sunt la cel mai ridicat nivel din anii 1940. Imigrația a crescut la niveluri record. Există 7,5 milioane de persoane care așteaptă tratament la Serviciul național de sănătate finanțat de stat. Inflația a scăzut de la 11 % la 2 %, dar ratele dobânzilor nu au fost încă reduse semnificativ.
Creșterea impozitelor și nivelul record al imigrației au dus la revenirea pe scena politică britanică a lui Nigel Farage, un populist care a militat pentru Brexit și care a revenit acum cu un nou partid numit Reform UK. Sondajele arată că Reform UK obține aproximativ 15 % din voturi, scăzând sprijinul conservatorilor. Farage a declarat că dorește să preia conducerea conservatorilor după alegeri.
"Este evident că a fost extrem de dificil", spune Steve Baker, un deputat conservator. Unii parlamentari se tem că un partid conservator mult diminuat s-ar putea dizolva după alegeri sau s-ar putea supune lui Farage.
Prăbușirea sprijinului conservatorilor este un deznodământ brutal al unui arc politic care a început în 2010. Când conservatorii au revenit la putere pe fondul consecințelor crizei financiare din 2007-2008. Conservatorii au ales să redreseze finanțele naționale prin reducerea drastică a cheltuielilor publice. În loc să crească impozitele sau să se împrumute mai mult. După câțiva ani, reducerile au provocat o deteriorare a serviciilor publice, cum ar fi serviciul de sănătate de stat.
Schimbările din Partidul Conservator în ultimii ani
Conservatorii au pariat apoi pe viitorul uniunii britanice prin organizarea unui referendum privind independența Scoției. Pe care poporul scoțian l-a respins. Acesta a fost urmat de un pariu privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană. Conducerea Partidului Conservator a militat pentru rămânerea în UE. Națiunea a votat pentru ieșire. Partidul Conservator s-a repoziționat cu succes sub conducerea lui Boris Johnson ca partid al Brexitului și al intervenției statului pentru a ajuta la construirea acelor zone ale țării care s-au simțit lăsate în urmă de globalizare.
Dar Johnson a fost înlăturat după scandaluri succesive. Încrederea alegătorilor a fost erodată și mai mult după ce succesoarea sa, Liz Truss, a provocat o scădere a pieței cu promisiunea unei serii de reduceri de impozite nefinanțate. Ea a rezistat doar câteva săptămâni. Iar Sunak - al treilea prim-ministru britanic în mai puțin de un an - a fost adus pentru a limita pagubele.
Ce a făcut Rishi Sunak în rolul de prim-ministru?
Sunak a stabilizat economia în parte prin creșterea impozitelor și reducerea cheltuielilor pentru a stabiliza lira sterlină. Dar economia nu a reușit să crească.
Sunak a convocat alegeri anticipate în speranța că politicile laburiste se vor destrăma în urma analizei. Convocarea alegerilor anticipate spera, de asemenea, să prindă cu garda jos partidul Reform UK. Dar Farage s-a alăturat rapid cursei, lansând mesajul că conservatorii nu sunt serioși în ceea ce privește limitarea imigrației.
Sunak i-a oferit apoi lui Farage un cadou electoral. El a părăsit mai devreme un eveniment organizat în Franța pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z pentru a participa la un interviu televizat. Farage a declarat că gestul a fost nepatriotic. Sunak și-a cerut scuze. Dar răul a fost făcut.
A izbucnit apoi un scandal legat de pariuri. Până la 15 candidați și oficiali conservatori sunt investigați în legătură cu presupuse pariuri privind momentul alegerilor generale.
Sunak, care este cea mai bogată persoană din Parlament, în parte datorită căsătoriei sale cu fiica unui miliardar indian, a avut uneori dificultăți în a se conecta cu publicul britanic.
Săptămâna trecută, în cadrul unui talk-show, o femeie l-a întrebat: "Cum poate un prim-ministru care este mai bogat decât regele să se raporteze la oricare dintre nevoile și greutățile noastre?" Sunak a răspuns: "Sophie, când vine vorba de băncile alimentare, sunt întotdeauna incredibil de recunoscător celor care le sprijină", potrivit The Wall Street Journal.