Un cititor a trimis unei redacţii de ştiri o fotografie cu un superb răsărit de Soare. Peisajul ciudat este explicat de o studentă consultată de EVZ.
În drumul său prin atmosfera terestră, lumina solară - albă la sursă - vine în contact cu molecule de aer şi aerosoli (particule solide şi lichide aflate în suspensie). Însă, atât la răsărit, cât şi la apus, drumul parcurs de razele de Soare prin atmosferă este mai lung decât în timpul zilei.
Lumina e filtrată de straturile de praf atmosferic, dar şi de pâclă şi poluare, explică Ionela Stroe, studentă română la Facultatea de Fizică a Universităţii din Strasbourg. Are loc o mare reducere a intensităţii, care, împreună cu difuzia radiaţiei, conduce la o lumină socotită de fotografi "moale". Filtrarea este responsabilă şi pentru eliminarea razelor verzi şi albastre din spectru, lasând loc razelor roşii, rozalii, portocalii.
Atunci când lumina aceasta roşie sau portocalie întâlneşte un obstacol (în cazul nostru, un mic nor), razele străpung părţile mai puţin dense ale obstacolului (norului) şi sunt atenuate complet de întâlnire cu părţile foarte dense (rezultă culoarea neagră).
În cazul norilor, consistenţa dintr-un punct nu coincide cu cea dintr-un alt punct, ducând la o alternanţă spectaculoasă de lumini. Sursa foto: realitatea.net