Evenimentul Zilei > International > Cel mai recent conflict post-Brexit între UE și Marea Britanie: „Războiul cârnaților”
Cel mai recent conflict post-Brexit între UE și Marea Britanie: „Războiul cârnaților”

Cel mai recent conflict post-Brexit între UE și Marea Britanie: „Războiul cârnaților”

Ca o consecință a unei părți din Brexit, numită protocolul Irlandei de Nord și care afectează comerțul cu produse din carne importate de această țară din Marea Britanie, cârnații din Marea Britanie ar putea fi în curând interziși în Irlanda de Nord. Problema a fost denumită “războiul cârnaților” de către presa britanică.

Protocolul Irlandei de Nord afectează comerțul cu produse din carne importate de această țară din Marea Britanie. Problema a fost denumită „războiul cârnaților” de către presa britanică, care explică cum s-a ajuns aici.

După ce Marea Britanie a finalizat ieșirea sa din UE anul trecut, relațiile cu Bruxelles s-au deteriorat și mai mult. Ambele părți s-au acuzat reciproc de rea credință în ceea ce privește parte din acordul lor comercial care reglementează mișcările de bunuri către Irlanda de Nord.

Miercuri, conflictul a trecut la un alt nivel. Marea Britanie a declarat că ar putea extinde din nou o perioadă de grație pentru introducerea controalelor asupra unor bunuri. UE transmitea că ar putea avansa acțiunea sa în instanță, un pas care s-ar putea sfârși în impunerea de tarife și cote.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, s-a întâlnit cu comisarul european, vicepreședinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, în Londra. În ultima rundă de discuții, cei doi, încearcă să rezolve diferendele privind protocolul din Irlanda de Nord.

Ce este Protocolul Irlandei de Nord și de ce afectează cârnații

Din cauza Brexit, Marea Britanie (Anglia, Scoția și Țara Galilor) nu mai intră sub jurisdicția legilor UE. Însă, Irlanda de Nord trebuie să le respecte, pentru că are o graniță pe pământ cu Republica Irlanda, care este membru UE.

Cârnații sunt implicați din cauza regulilor de siguranță alimentară ale UE. Acestea nu permit produselor reci din carne să intre în piața unică din state care nu sunt membre, precum Regatul Unit, potrivit BBC.

Însă a fost impusă o perioadă de grație de șase luni, din ianuarie, unde regulile nu se aplică. Iar, conform condițiilor protocolului, aceasta se termină la sfârșitul lunii iunie.

Secretarul pentru Mediu al Regatului Unit, George Eustice, a declarat pentru BBC că UE trebuie să explice de ce vânzările de cârnați către Irlanda de Nord ar trebui să înceteze. “Nu au oferit o explicație satisfăcătoare de ce cred ei că este o problemă”, a spus acesta.

De ce a fost nevoie de un acord Brexit pentru Irlanda de Nord

În timpul negocierilor pentru Brexit, toate părțile au căzut de acord că protejarea acordului de pace nord-irlandez (Acordul din Vinerea Mare) este o prioritate absolută.

A însemnat păstrarea frontierei pe pământ dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord deschisă și evitarea unei noi infrastructuri precum camere și puncte de control la frontieră.

Acest lucru a fost ușor de menținut când atât Irlanda de Nord cât și Republica erau parte din UE. Însă, un nou acord a fost necesar după Brexit, pentru că UE impune ca anumite bunuri să fie inspectate atunci când ajung dintr-o țară non-UE, în vreme ce unele produse nu sunt admise deloc la intrare.

Astfel Uniunea Europeană și Regatul Unit au negociat Protocolul din Irlanda de Nord, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2021.

Cum funcționează Protocolul Irlandei de Nord

În cadrul protocolului, Irlanda de Nord continuă să respecte multe din regulile UE. În acest fel frontiera poate fi trecută de camioane fără a fi verificate.

Dar, Anglia, Scoția și Țara Galilor nu mai respectă acele reguli, ceea ce duce la o “graniță” reglementată între Marea Britanie și Irlanda de Nord. Inspectarea produselor are loc la porturile din Irlanda de Nord și, de asemenea, trebuie completate documente vamale. Acest lucru a atras critici pentru că a fost creată efectiv o frontieră pe Marea Irlandei.

Unele produse alimentare ce intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie – precum carnea înghețată, laptele, peștele și ouăle – trebuie să fie monitorizate pentru a asigura standardele UE. Trebuie să treacă printr-un punct de control la frontieră, unde documentele sunt verificate și unele inspecții fizice au loc.

Noul sistem a început mai greu. UE a declarat în februarie că punctele de control nu erau pe deplin operaționale iar unele bunuri intrau în Irlanda de Nord fără a fi controlate adecvat.

În afara perioadei de grație de șase luni pentru cărnuri reci, supermarketurilor le-au fost acordate o perioadă de grație de trei luni.  Astfel regulile de control al produselor alimentare, precum laptele și ouăle, nu erau aplicate. Aceasta a fost aplicată pentru a le acorda timp să se adapteze și să asigure stocurile necesare. Însă, au existat și întreruperi la începutul anului cu anumite tipuri de produse proaspete ce lipseau de pe rafturi.

În martie, Regatul Unit, totuși, a decis fără negociere, să extindă perioada de grație până în octombrie. Au fost anunțate ulterior acțiuni similare, pentru a face mai ușor comerțul cu pachete și plante din Marea Britanie către Irlanda de Nord.

Uniunea Europeană a declarat anterior că decizia Regatului Unit de a extinde perioada de grație încalcă legislația internațională. Și a lansat o acțiune în instanță care s-ar putea încheia cu amenzi mari față de Regatul Unit, impuse de Curtea de Justiție a UE.

Controalele vamale au fost temporar suspendate la începutul lunii februarie, din cauza unor amenințări față de o parte a personalului de frontieră care verifica bunuri.

Însă Unioniștii se opun ferm controalelor, din cauză că nu vor ca Irlanda de Nord să fie tratată diferit de restul Regatului Unit. Un grup chiar a scris premierului să-și retragă sprijinul pentru „Acordul de pace din Vinerea Mare”, scrie Digi24.