Cel mai popular politician în 2017? Iohannis sau Băsescu? Cel mai enervant eveniment pentru români. Sondaj EVZ, rezultate finale

Cititorii Evenimentului zilei au decis cine a fost cel mai popular politician al anului 2017, dar şi ce eveniment le-a cauzat cele mai multe supărări. De la începutul lunii decembrie până la data de 23, 11.000 de cititori au votat în topul finalului de an, în care s-au regăsit cele mai importante teme pentru societatea românească.

La categoria „Cel mai bun politician”, preşedintele României, Klaus Iohannis a fost marele câştigător, iar pe locul al doilea s-a clasat fostul şef al statului, Traian Băsescu (n.r. – senator şi lider al PMP). Astfel, după ce a dominat trei ani la rând această categorie în sondajele EVZ, Băsescu a predat ştafeta.

Cel mai bun politician în 2017

  1. Klaus Iohannis - 30.99%
  2. Traian Băsescu    - 22.80%
  3. Călin Popescu Tăriceanu - 22.69%
  4. Altul - 8.45%
  5. Liviu Dragnea - 4.66%

Au mai primit voturi Gabriela Firea, Victor Ponta, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Ludovic Orban şi Kelemen Hunor.

Evenimentul care i-a enervat cel mai mult pe români în 2017

  1. OUG 13 - 6.34%
  2. Stenogramele cu procurorul „Portocală”, cu Laura Codruţa Kovesi și „decapajul instituțional”, ancheta la DNA - 17.58%
  3. Sufrageria lui Oprea - 17.00%
  4. Moțiunea PSD contra propriului Guvern -10.12%
  5. Arhiva SIPA - 5.04%
  6. Legea Salarizării unitare - 5.04%
  7. Epidemia de rujeolă și scandalul legat de Legea Vaccinării - 3.60%
  8. Declarațiile lui Sebastian Ghiță - 2.16%
  9. Ratarea calificării și demisia lui Daum de la Națională - 1.64%
  10. „Mineriada” de la Spitalul Colentina - 1.47%

OUG 13

Anul 2017 a început cu un scandal enorm, ce a produs unele dintre cele mai mari manifestații de stradă din 1990 încoace. Totul a pornit de la o ordonanță de urgență - celebra OUG 13 - prin care se modificau Codurile Penal și de Procedură Penală. Evenimentul a rămas în memoria publică prin câteva expresii, printre care „elefanții din încăpere”, după o afirmație a președintelui Iohannis, sosit intempestiv la ședința de Guvern în care ar fi urmat să fie discutată ordonanța, „altă întrebare”, de la un răspuns repetat obsesiv de ministrul de atunci al Justiției, Florin Iordache, la întrebările jurnaliștilor de la conferința de presă ce a urmat adoptării ordonanței, „noaptea ca hoții”, cel mai cunosut slogan al protestatarilor, de la ora târzie a ședinței de Guvern în care a fost adoptată OUG 13, „tefeliști”, de la „tinerii frunoși și liberi”, calificativul encomiastic dat protestatarilor de susținătorii lor și hashtag-ul „#rezist”. OUG 13 a fost retrasă, până la urmă, de premierul Sorin Grindeanu, iar manifestațiile din Piața Victoriei și din țară au scăzut în intensitate și, ulterior, s-au oprit.

Sufrageria lui Oprea

Pe 10 aprilie, Dan Andronic publica, în Evenimentul zilei, un articol din serialul, deja celebru, „Noi suntem Statul!”, intitulat „CUM MI-AM PETRECUT O NOAPTE CU LAURA CODRUȚA KOVESI ȘI FLORIAN COLDEA. Turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009, o poveste nespusă | Operațiunea „Noi suntem Statul!" (X)”. Dezvăluirile despre grupul de politicieni și șefi ai instituțiilor de forță ce se aflau în casa fostului vicepremier Gabriel Oprea au stârnit cea mai mare furtună mediatică a anului și au dus la formarea unei comisii speciale de anchetă. Participanții la respectiva întâlnire, pe care Dan Andronic a relatat-o ca martor ocular - George Maior, director SRI la momentul respectiv, prim-adjunctul său, generalul Florian Coldea, fostul vicepremier în Cabinetul Cioloș și ministru în Cabinetul Năstase, Vasile Dâncu, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și ceilalți invitați, alături de gazda Gabriel Oprea - au fost chemați, pe rând, la comisie. Gabriel Oprea a recunoscut, până la urmă, că reuniunea din noaptea Prezidențialelor din 2009 a avut loc. Singura care a refuzat și să se prezinte la comisia de anchetă, și să recunoască explicit participarea la chermeza din casa lui Oprea a fost șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Arhiva SIPA

Al doilea imens scandal al anului, pornit tot de la dezvăluiri făcute în Evenimentul zilei, și tot ca parte a serialului „Noi suntem Statul!”. La jumătatea lunii mai, Dan Andronic publica articolul intitulat „Arhiva SIPA avea peste 3.000 de dosare despre judecători și procurori - Un raport exploziv dezvăluie cum au dispărut și s-au copiat documente compromițătoare | „NOI SUNTEM STATUL!” (XV)”, iar câteva zile mai târziu EvZ publica RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA!o nouă dezvăluire soldată cu audieri la Parlament. Este vorba despre o serie de ilegalități petrecute la începutul mandatului de ministru al Justiției al actualului europarlamentar Monica Macovei, la desființarea Serviciului Intern de Protecție și Anticorupție (SIPA) și preluarea arhivei la minister, cu personaje precum Cristi Danileț, fost membru CSM sau Dan Tăpălagă, fost consilier al ministrului, actual jurnalist Hotnews. Raportul întocmit în perioada ministeriatului lui Cătălin Predoiu, încă secret la momentul publicării, dar desecretizat ulterior, confirma ilegalitățile privind preluarea și manipularea arhivei SIPA.

Moțiunea PSD contra propriului Guvern

Luna iunie a fost cea a unui imens scandal politic între premierul Sorin Grindeanu și președintele PSD, Liviu Dragnea, soldat cu prima moțiune de cenzură depusă de un partid contra propriului cabinet. Moțiune care a și trecut, astfel că Guvernul condus de Sorin Grindeanu a picat, cu 242 voturi în favoarea moțiunii.

Ratarea calificării și demisia lui Daum de la Națională

Naționala de fotbal a României a ratat calificarea turneul final al Cupei Mondială din Rusia, din 2018, după ce selecționata condusă de antrenorul german Cristoph Daum a pierdut meciul cu Polonia de la Varșovia, cu scorul de 1-3.