Bărbatul era liderul unei grupări de criminalitate organizată și figura în categoria „Most wanted”, a celor mai periculoși infractori români.

Infractorul a fost capturat pe 28 septembrie 2020 în Irlanda unde exploata prostituate românce, percepea taxe de protecție, spărgea bancomate prin aruncarea lor în aer, comitea tâlhării și alte infracțiuni.

Legătura „Împăratului” Adi Minune

Ion Anton mai este acuzat, pe lângă infracțiunile amintite și de uciderea lui Virgil Bușă, zis „Gil”, care și acesta se ocupa de prostituție și trafic de carne vie.

Acest „Gil” a fost tatăl lui Franco, fostul iubit al fiicei lui Adi Minune.

Ioan Anton , a comandat în anul 2014 asasinarea lui „Gil”, faptă pentru care era dat în urtmărire internațională.

În 2019, Tribunalul București a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Ioan Anton.

„În luna aprilie 2014, în timp ce se afla pe teritoriul Irlandei, bărbatul, în calitate de lider, împreună cu alţi cetăţeni români, s-ar fi constituit într-un grup de criminalitate organizată, cu scopul obţinerii de venituri financiare din fapte ilegale şi ar fi săvârşit acte materiale ale infracţiunilor de şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat şi instigare la tâlhărie calificată“, se arăta într-un comunicat al Poliţiei Române.

 Povestea asasinatului la comandă

Uciderea lui Virgil Bușă, care a murit pe 13 aprilie 2014 într-un spital din Blanchadstown, a venit în urma unei reglări de conturi între bandele de români din Irlanda, care a plecat de la prostituate.

În faza inițială a anchetei, polițiștii au crezut că ar fi vorba despre un jaf și au reţinuţi câţiva suspecţi, care au fost apoi eliberaţi.

Omorul avea să fie rezolvat în România, câţiva ani mai târziu, în urma unui denunţ, se pare a unui membru al reţelei interlope.

În urma denunțului, anchetatorii români au făcut o serie de descinderi, pe data de 26 septembrie 2016, în Roman, Vaslui şi Dâmboviţa.

„S-a înregistrat un denunţ în care a fost descris modul în care a fost ucisă o persoană de sex masculin, în aprilie 2014, în localitatea Navan, Irlanda. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că la data de 10 aprilie 2014, în jurul orei 01.45, la ordinul liderului grupării, membrii acesteia au acţionat în mod concertat pentru uciderea unui bărbat care ar fi încercat să-şi impună autoritatea în zona de acţiune a grupării infracţionale. La aceeaşi dată, suspecţii au exercitat acte de violenţă (cu răngi şi cuţite) asupra a două persoane vătămate, lovindu-le în zona capului“, comunica atunci DIICOT Bucureşti.

Anchetatorii mai precizau că autorii au acţionat în mod premeditate în vederea uciderii victimei, aceasta fiind urmărită şi supravegheată chiar din imobilul unde locuia, autorii închiriind o locuinţă la parterul clădirii: „În timp ce victima se afla acasă, membrii grupării, înarmaţi cu arme albe, au pătruns în interior prin efracţie, spărgând uşa de acces şi procedând la lovirea cu cruzime a tuturor persoanelor aflate în locuinţă, în special a persoanei vătămate şi sustrăgând aparatură electronică“.

Cercetările au arătat că Virgil Bușă a încercat să se salveze, sărind de la etajul II, dar agresorii l-au prins când încerca să fugă, continuând să-l lovească cu brutalitate.

Victima a reușit, totuși, să scape de agresori și s-a ascuns într-un garaj, unde a fost găsit de polițiști. Cu toate că a fost dus la spital, Busă a decedat.

Motivul agresiunii a fost o reglare de conturi, în care Ioan Anton a cerut victimei să achite periodic, sume de bani cu titlu de taxe de protecţie, respectiv 7.000 de euro, plus 350 de lire la fiecare două zile, potrivit stirileprotv.ro