Evenimentul Zilei > Actualitate > Cel mai mic stat din lume, scos la licitatie
Cel mai mic stat din lume, scos la licitatie

Cel mai mic stat din lume, scos la licitatie

Principatul Sealand, o fosta platforma militara cu o suprafata locuibila de 550 de metri patrati, situat in Marea Nordului in largul coastelor britanice, a fost scos la vanzare la 40 de ani de la infiintarea sa de catre excentricul britanic Roy Bates, transmite AFP.

Sealand este un stat autoproclamat nerecunoscut de nici o alta tara. El ocupa o fosta platforma militara metalica, Roughs Tower, construita in 1941, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pe care Roy Bates a achizitionat-o in 1967, scrie publicatia "The Times".

Platforma, la care se poate ajunge doar pe calea aerului sau cu ajutorul unui vapor, este evaluata de proprietarii sai la suma de 10 milioane de lire sterline. "Principatul" ofera, conform proprietarilor, calitati deosebite: vedere infinita asupra marii, garantia unei linisti totale si lipsa impozitelor.

In 1967, Roy Bates, fost maior al armatei britanice, a ocupat platforma impreuna cu familia sa si a declarat ca aceasta poate fi ridicata la rangul de stat pentru ca este situata in apele internationale. In urma unui proces cu statul britanic, Bates a intrat in posesia "statului".

In 1974, acesta, care intre timp s-a autoproclamat "Roy de Sealand", a adoptat mai multe simboluri ale suveranitatii: o constitutie, un imn national, un drapel, moneda oficiala, "dolarul de Sealand" avand aceeasi paritate ca dolarul american, si pasapoarte.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News