Cel mai mare studiu de până acum arată că persoanele vaccinate cu Pfizer au niveluri mai mici de anticorpi rezistente la tulpina Delta

Cel mai mare studiu de până acum arată că persoanele vaccinate cu Pfizer au niveluri mai mici de anticorpi rezistente la tulpina Delta

Rezultatele arată, de asemenea, că nivelurile acestor anticorpi sunt mai mici odată cu înaintarea în vârstă și că nivelurile scad în timp, potrivit unui studiu publicat joi de revista The Lancet.

Nivelul anticorpilor din sânge capabili să neutralizeze variantă indiană a coronavirusului (B.1.617.2) este mai mic la persoanele vaccinate cu Pfizer, comparativ cu anticorpii generaţi împotriva altor variante, potrivit celui mai mare studiu realizat până acum.

Potrivit cercetătorilor de la Institutul Francis Crick şi de la National Institute for Health Research (NIHR), cantitatea acestor anticorpi descreşte odată cu vârsta şi cu trecerea timpului.

Acesta este cel mai mare studiu publicat până în prezent

Studiul a analizat capacitatea de neutralizare a anticorpilor indusă de vaccin împotriva celor mai noi variante de îngrijorare la adulții sănătoși. Cercetătorii și-au prezentat concluziile la Consortiul Național de Virologie Genotip-la-Fenotip (G2P-UK), grupul consultativ pentru amenințări cu virusul respirator nou și emergent (NERVTAG) și Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI), ca dovadă a nivelului de protecție împotriva noilor variante după prima şi a doua doză de vaccin Pfizer anti-COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concluziile lor arată că nivelul anticorpilor capabili să neutralizeze varianta B.1.617.2 (Delta) la persoanele care au completat schema cu Pfizer este de cinci ori mai mic faţă de varianta originală a coronavirusului, pe baza căreia sunt dezvoltate actualele vaccinuri.

Autorii cercetării notează că, cu o singură doză de Pfizer este mai puţin probabil să se dezvolte o cantitate la fel de mare de anticorpi împotriva variantei Delta (indiană) ca în cazul variantei Alpha (britanică), predominantă în Marea Britanie. Cercetătorii au studiat probe de sânge de la 250 de subiecţi sănătoşi vaccinaţi cu Pfizer şi au testat capacitatea anticorpilor lor pentru a neutraliza diferite variante.

Nivelurile de anticorpi eficienţi împotriva versiunii Delta a virusului descresc după ambele doze ale serului şi, mai ales, după o singură doză de vaccin

După prima doză, 79% dintre cei vaccinaţi au niveluri semnificative de anticorpi capabili să neutralizeze virusul original descoperit la Wuhan (China). Acest procent se reduce însă cu 50% în cazul variantei britanice (B.1.1.7), la 32% pentru cea indiană (B.1.617.2) şi la 25% pentru cea sud-africană (B.1.351).

Nivelurile de anticorpi se reduc împotriva tuturor variantelor odată cu creşterea în vârstă, dar nu a fost semnalate diferenţe semnificative în ce priveşte bărbaţii sau femeile, sau în funcție de indicele corporal.

„Cel mai important este să continuăm programul de vaccinare pentru a ţine oamenii departe de spitale (...) iar acest lucru se obţine prin inocularea mai rapidă a celei de-a doua doze de vaccin pentru a oferi o imunitate suficient de solidă împotriva noilor variante”, a declarat cercetătoarea Emma Wall.

David LV Bauer, lider de grup al Laboratorului ARN Crick și membru al Consorțiului Național de Virologie G2P-UK, a declarat: „Noi variante apar în mod natural și cele care au un avantaj se vor răspândi. Acum avem capacitatea de a ne adapta rapid cu strategii de maximizare a protecției acolo unde știm că oamenii sunt cei mai vulnerabili, scrie news-medical.