Evenimentul Zilei > Social > Cel mai mare mister al sistemului nostru solar este „Planeta 9”. Oamenii de ştiinţă fac anunţul momentului
Cel mai mare mister al sistemului nostru solar este „Planeta 9”. Oamenii de ştiinţă fac anunţul momentului

Cel mai mare mister al sistemului nostru solar este „Planeta 9”. Oamenii de ştiinţă fac anunţul momentului

Astronomii nu ştiu ce să mai facă pentru a ajuta la vânătoarea misterioasei „Planeta 9”, despre care unii cercetători cred că se ascunde dincolo de orbita lui Pluto.

Pentru a descoperi misterioasa Planetă 9, despre care se crede că se află undeva pe o orbită foarte eliptică, dincolo de orbita lui Pluto, la marginea Sistemului Solar, astronomii vor apela la o altă strategie de cercetare, conform unui nou studiu aprobat pentru publicare în revista The Planetary Science Journal.

Tehnica a fost deja utilizată pentru a descoperi unele luni din sistemul nostru solar și ar putea detecta Planeta 9 – cunoscută și sub numele de „Planeta X,  Planetă 9 sau  Planeta Next”, – și alte obiecte extrem de îndepărtate, au spus cercetătorii.

Această nouă strategie implică deplasarea imaginilor obţinute prin telescop de-a lungul mai multor posibile poziţii orbitale ale acestei planete, apoi suprapunerea fotografiilor pentru a le combina lumina. Această tehnică a fost folosită deja pentru a descoperi unele luni din Sistemul Solar şi ar putea identifica aşa-numita Planetă 9, dar şi alte obiecte astronomice foarte îndepărtate.Chiar nu se pot vedea (aceste obiecte îndepărtate) dacă nu este folosită această metodă, a declarat Malena Rice, astronom la Universitatea Yale din Connecticut.

Dacă Planeta 9 se află undeva acolo, strălucirea ei este incredibil de slabă

Malena Rice este coordonatoarea noului studiu care aplică această metodă. Alături de coautorul Greg Laughlin, profesor de astronomie la Yale, ea a suprapus imagini obţinute de satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), aparţinând NASA, care caută exoplanete de pe orbita terestră.

În cadrul unui test, cercetătorii au observat semnalele slabe provenite de la trei obiecte transneptuniene (TNO) identificate în imagini suprapuse obţinute de TESS. Apoi, folosind această tehnică, oamenii de ştiinţă au căutat şi alte obiecte transneptuniene în două regiuni îndepărtate ale Sistemului Solar şi au descoperit 17 noi posibile astfel de corpuri cosmice.

Dacă măcar unul dintre aceste corpuri cosmice există cu adevărat, ne va ajuta să înţelegem dinamica regiunilor de la marginea Sistemului Solar şi proprietăţile fizice probabile ale Planetei 9, conform lui Rice –  autorul principal al unui nou studiu care a pus în aplicare metoda.

Într-un test, cercetătorii au descoperit semnalele slabe ale altor  trei obiecte trans-neptuniene cunoscute ca (TNO) – corpuri mici care înconjoară soarele dincolo de orbita lui Neptun

În ultimii ani, cercetătorii au observat o aglomerare ciudată pe orbitele mai multor obiecte trans-neptuniene (TNO), care se află în adâncurile întunecate ale sistemului solar. Unii oameni de știință au emis ipoteza că traseele acestor obiecte au fost sculptate de atracția gravitațională a unui obiect mare aflat acolo, de 5 până la 10 ori mai masiv decât Pământul.

Studierea unor astfel de obiecte transeptuniene ar putea să-i conducă pe astronomi până la Planeta 9

Existenţa acestei lumi ipotetice este susţinută de analiza orbitelor unor obiecte transneptuniene dispuse în aşa fel încât par să fie afectate de gravitaţia unui corp cosmic de mărime mare care trece periodic prin apropierea lor orbitală. Dar există și o altă posibilitate: ar putea fi o gaură neagră, una care concentrează toată acea masă într-o sferă de mărimea unui grapefruit.

Pornind de la analiza orbitelor acestor corpuri trasneptuniene, astronomii au dedus că Planeta 9 ar trebui să aibă masa de 5 până la 10 ori mai mare decât a Pământului şi se află la o distanţă orbitală faţă de Soare de sute de ori mai mare decât orbita terestră, scrie Space.com.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.