Cel mai mare aisberg din lume s-a dezintegrat. VIDEO

Cel mai mare aisberg din lume s-a dezintegrat. VIDEO

Cel mai mare aisberg din lume tocmai s-a dezintegrat în 11 alți ghețari. În fotografiile realizate prin satelit de NASA se poate vedea fenomentul care îngrijorează lumea ştiinţei.

Cel mai mare aisberg din lume tocmai s-a dezintegrat în 11 alți ghețari. Fotografiile din satelit realizate de NASA arată cu noii ghețari plutesc în jurul insulei South Georgia.

Un aisberg imens tocmai s-a dezintegrat în vestul Antarcticii. Blocuri uriașe de gheață s-au îndepărtat de cel mai mare „gheţarul mamă”.

Cel mai mare aisberg din lume tocmai s-a dezintegrat în 11 alți ghețari

Oamenii de știință britanici vor cerceta, cu ajutorul a doi roboți, impactul pe care îl are asupra temperaturii, salinității și clarității apei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imaginea de mai jos a fost realizată cu ajutorul satelitui de la NASA.

un aisberg mare spart

Ghețarul A-68 a devenit cel mai mare din lume în 2018. După ce un alt ghețar, B-15, dublu ca mărime, s-a spart în ghețari mai mici.

În weekend, sateliții Sentinel ai Agenției Spațiale Europene au observat o ruptură semnificativă din cel mai mare gheţar.

O serie de rupturi pe care sateliții le monitorizează de la începutul anului 2019 au crescut rapid săptămâna trecută. O bucată de gheață de 120 de mile -  cât trei sferuri din San Francisco - s-a desprins de ghețar.

S-a rupt rapid într-o constelație de aisberguri mai mici. Cea mai mare bucaţă a fost denumită B-49

„Ce-i neliniștitor este că fluxul zilnic de date de la sateliți dezvăluie ritmul dramatic în care clima redefineste fața Antarcticii”. Este declaraţia lui Mark Drinkwater. Acesta este specialist în criosferă la Agenția Spațială Europeană.

Din 2012, ghețarul a vărsat 58 de miliarde de tone de gheață pe an, aducând cea mai mare contribuție la creșterea nivelului mării la nivel global.

În mod îngrijorător, unii oameni de știință cred că ghețarul Pine Island și vecinul său Thwaites, care se varsă de asemenea în Golful Insulei Pine, sunt instabili din cauza unei ciudățenii geometrice. Așa-numita linie de împământare se află sub nivelul mării, ceea ce înseamnă că este vulnerabil la atacul apei calde din ocean.

Ghețarul Pine Island pare să se fi stabilizat deocamdată, spune glaciologul NASA Christopher Shuman

Shuman spune că dezintegrarea  aisbergului în multe bucăţi mici „sugerează cât de slab a devenit”.  Acest lucru poate să însemne că va mai fi o dezintegrare în curând.

„Una peste alta, nu sunt vești bune pentru gheața interioară care se topeşte şi curge din ghețar”, spune Shuman. „Evenimentul va evolua fără îndoială”, a concluzionat expertul, potrivit nationalgeographic.