Cel mai mare aisberg din lume rupe Antarctica în două. Imaginile din satelit sunt înfiorătoare. FOTO

Cel mai mare aisberg din lume rupe Antarctica în două. Imaginile din satelit sunt înfiorătoare. FOTO

Cel mai mare aisberg, denumit A-76, mai mare decât insula spaniolă Mallorca, s-a desprins de calota glaciară a Antarcticii în Marea Weddell, au anunțat oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană.

Agenția Spațială Europeană (ESA) spune că aisbergul - care a fost numit A-76 - a fost întâi observat de misiunea Copernicus Sentinel-1. În imaginile transmise recent de satelitul european Copernicus arată monstruosul strat de gheață, care măsoară 4.320 km pătrați (1.668 mile pătrate) și depășește dimensiunea celei mai mari insule turistice din Spania.

ESA a scris: „Este mai mare decât Mallorca, după cum puteți vedea”

Enormitatea aisbergului din Antarctica îl face cel mai mare din lume, cucerind primul loc cu aproximativ 3880 km pătrați, şi se află și în Marea Weddell. Mai precis, calota uriașă are o lungimea de aproximativ 175 de kilometri, iar lățimea ajunge la 25 de kilometri. Prin comparație, insula spaniolă Mallorca din Marea Mediterană are o suprafață de 3.640 de kilometri pătrați. Statul american Rhode Island este și mai mic, cu o suprafaţă de 2.678 km pătrați.

aisbergul rupe cea mai mare evg din lume din Antarctica

Ne puteți urmări și pe Google News

Aisebergul A-76 s-a rupt din calota glaciară Ronne după ce zona a avut parte de flux de apă caldă care a afectat şi alte zone din vestul Antarcticii. Cercetătorii nu atribuie acest eveniment schimbărilor climatice și spun că este o parte din ciclul natural al gheţarilor din regiune. Ei se așteaptă acum a A-76 să se spargă în 3 bucăți.

Ted Scambos,  glaciolog la Universitatea Colorado din Boulder: Prezența sa nu va crește nivelul oceanului

A-76 pluteşte deja pe ocean, dar specialiştii spun că nu sunt motive deîngrijorare. Blocurile de gheață din zonă au început să se desprindă din cauza schimbărilor climatice, cred oamenii de știință.

Aisberg: A-76

Filchner-Ronne şi o altă banchiză masivă, denumită Ross, s-au comportat într-o manieră stabilă şi cvasi-periodică în ultimul secol. Întrucât gheaţa acestor banchize plutea deja pe mare înainte de a se desprinde de coastă, această formare de aisberguri nu va determina o creştere a nivelului oceanului.

Unele dintre banchizele care înconjoară Peninsula Antarctică şi care se află la distanţe mai mari de Polul Sud au trecut printr-un proces de dezintegrare mai rapidă în ultimii ani, un fenomen despre care oamenii de ştiinţă cred că ar putea fi asociat cu încălzirea globală, potrivit U.S. National Snow & Ice Data Center, scrie Express.