Cel mai bogat om din lume a fost la Bucuresti si a dat o lectie de modestie

Presedintele Microsoft a primit in aceasta dimineata ordinul national Steaua Romaniei in grad de comandor.

Gates s-a declarat miscat de primirea decoratiunii si a afirmat ca tot ceea ce a facut a fost pentru ca isi iubeste munca. "Am avut norocul sa obtin o avere si am vrut sa ajut si alti oameni", a spus presedintele Microsoft.

In cadrul ceremoniei de inaugurare a Centrului Global de Suport Tehnic al Microsoft de la Bucuresti, Bill Gates a precizat ca Microsoft intentioneaza sa investeasca in continuare in Romania.

El a aratat ca spera ca introducerea internetului in mai multe tari sa fie o baza pentru dezvoltarea sistemului educational, Romania fiindun exemplu in acest sens.

"Ne gandim la solutii prin care sotware-ul sa fie mai usor de folosit, sa ajutam oamenii sa utilizeze mai usor tehnologia.Software-ul poate fi folosit acum peste tot, in masina, la televizor si, evident, pe calculatorul personal. Speram ca investitiile in Romania sa fie tot mai importante dupa aderarea la UE si ca Guvernul sa investeasca in proiecte informatice, pentru o comunicare mai eficienta si transparenta", a mai spus Bill Gates.

Presedintele Microsoft s-a declarat impresionat de cunostiintele si de puterea de munca a celor aproximativ 300 de romani care lucreaza in cadrul companiei sale. Prezent la ceremonie, premierul Calin Popescu-Tariceanu a apreciat ca centrul deschis la Bucuresti va reprezenta un bun prilej pentru ca tinerii romani din sectorul IT care lucreaza in alte tari si revina in Romania, precum si pentru consolidarea acestui domeniu.

ACTUALIZAT 12:45

 Bill Gates a plecat din Romania in jurul orei 12.00, dupa o vizita de mai putin de 24 de ore.

Destinata sa este Capitala Frantei, unde va participa la o conferinta de presa impreuna cu primarul din Lyon. El va sustine discursuri la universitatea economica HEC, care aniverseaza 125 de ani de la infiintare, si la expozitia Salon des Entrepreneurs.

Vizita face parte dintr-un turneu european de trei zile, care a inceput cu lansarea Windows Vista si Office 2007 in Marea Britanie la 30 ianuarie, si a inclus si un forum organizat de Microsoft la Edinburgh. A venit, a plecat...

Fara covor rosu

 

Cel mai bogat om din lume a sosit aseara la Bucuresti, cu o zi mai devreme decat se stia initial. Desi de la miliardarul numarul 1 te-ai fi asteptat la mult fast, modestia este cuvantul care caracterizeaza cel mai bine venirea lui Gates: fara limuzine, fara girofaruri si fara speech-uri pompoase.

Aseara, la ora 19.00, pe aeroportul din Baneasa a aterizat un avion privat. Din el a coborat miliardarul american, direct pe pista. Aici il astepta o masina... nu o limuzina, ci un Chrysler cu opt locuri.

S-a urcat repede in locul din dreapta spate, fara sa sufle niciun cuvant  ziaristilor care isi lipisera camerele foto si de filmat de gratiile de la gardul aeroportului. Singurul care a avut ocazia sa vorbeasca aseara cu patronul Microsoft a fost Silviu Hotaran, directorul Microsoft pentru Europa Centrala si de Est, care se afla in masina ce l-a asteptat pe miliardar la aeroport.

Cazat la Intercontinental

De la Baneasa, cel mai bogat om din lume a plecat spre centrul Bucurestiului, la Hotelul Intercontinental, unde Bill Gates si-a petrecut noaptea. Acesta n-a fost insotit de masinile politiei sau ale firmelor de paza. Dupa ce a coborat din masina, Gates a intrat in hotel cu pasi grabiti, fara sa faca nicio declaratie. Totusi, cand si-a auzit numele strigat, a intors capul si a facut cu mana ziaristilor. Hotaran, directorul filialei est-europene, ramas in spate cu valiza bossului de la Microsoft, s-a grabit sa-l prinda din urma.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, acesta ar fi cazat in apartamentul prezidential. Pe langa privelistea de la etajul 21, camera de hotel are si alte facilitati: doua bai, jacuzzi, sauna, bucatarie, doua dormitoare si o camera de zi, care ocupa 200 de metri patrati. Pretul pe noapte este de circa 1.200 de euro.

Intalniri cu ministri

Desi petrece doar cateva ore la Bucuresti, ziua de azi va fi una incarcata pentru Gates. La ora 9.30, acesta va ajunge la noul sediu Microsoft din Bucuresti, de pe strada Tudor Arghezi. Aici va participa la un eveniment trei in unu: 10 ani de la deschiderea filialei din Romania, inaugurarea centrului de suport tehnic si lansarea Windows Vista in tara noastra. La conferinta vor participa mai multi ministri, premierul Tariceanu, dar si presedintele Basescu, spre deosebire de vizitele oficiale clasice, care au loc ori la Palatul Victoria, ori la Cotroceni.

Top

Microsoft, cea mai iubita corporatie

Charisma lui Bill Gates, fondatorul Microsoft, s-a dovedit a avea mai multa priza la public decat bebelusii din reclamele la Johnson&Johnson, aceasta fiind una dintre explicatiile pentru care gigantul software a ajuns pe locul intai in topul companiilor cu cea mai buna reputatie, realizat de Harris Interactive in colaborare cu „Wall Street Journal”.

Producatorul de cosmetice Johnson&Johnson s-a aflat pe locul intai in fiecare dintre cei sapte ani de cand apare acest clasament. Insa, activitatile filantropice in care s-a implicat Gates au adus Microsoft pe locul intai anul acesta. Iar anul trecut, fondatorul Microsoft a anuntat ca va dona mare parte din avere in scopuri caritabile.

„Implicarea lui Bill Gates si a sotiei in fundatia caritabila a avut in mod clar o influenta asupra reputatiei Microsoft. Nu ii pot disocia imaginea de cea a Microsoft”, a declarat unul dintre cei intervievati in cadrul studiului. Desi imaginea acestuia s-a imbunatatit, au existat si repondenti care au criticat compania pentru monopolul de pe piata de software, insa mai putini ca in anii trecuti.

Responsabilitatea sociala, un element din ce in ce mai important pentru imaginea companiilor, a ridicat si alte firme in top: Whole Food Markets si Merck. La polul opus, cea mai putin iubita companie a fost Halliburton, firma administrata in trecut de vicepresedintele american Dick Cheney si despre care se spune ca si-a rotunjit profiturile de pe urma razboiului din Irak. (Raluca Barbuneanu)

Turul Europei

Parintele Microsoft isi pune imaginea la bataie

Bill Gates va face turul a patru capitale europene pentru a promova lansarea Windows Vista. Dupa lansarea oficiala de la New York, care a avut loc luni, fondatorul Microsoft a plecat spre Marea Britanie.

Gates a aterizat marti in Anglia, la Londra, unde a participat la lansarea Vista, organizata in interiorul Muzeului Britanic. „New York Times” a scris despre acest eveniment ca nu a starnit la fel de mult interes din partea presei precum lansarile anterioare si ca numarul mic de ziaristi invitati, 100, a starnit nostalgii fata de lansarea Windows XP, la care au participat 1.000 de persoane.

Dupa Londra, in dupa-amiaza zilei de marti, Gates a plecat spre capitala Scotiei, Edinburgh. Aici a tinut ieri discursul de inchidere a Forumului Liderilor Guvernamentali Europeni, organizat de Microsoft. Aseara, Gates a aterizat la Bucuresti.

Motivul oficial este aniversarea a zece ani de la deschiderea filialei din Romania, dar si inaugurarea Centrului de Suport tehnic si lansarea Vista si Office.

In cea de-a doua parte a zilei de azi, Gates va ajunge la Paris, unde va participa la Salonul Intreprinzatorilor si va tine un discurs in fata studentilor de la Inalta Scoala de Comert (HEC) - una dintre cele mai reputate institutii de invatamant din Franta.

Avion

Gates a calatorit cu aeronava personala

Bill Gates a aterizat ieri la ora 19.00 pe Aeroportul Baneasa din Bucuresti. Miliardarul american a ajuns in Romania la bordul unei aeronave Global Express, despre care se spune ca ar fi proprietatea sa.

Un astfel de avion privat costa 40-50 de milioane de dolari, este printre primele capabile sa strabata distante transatlantice. Poate transporta maximum 19 pasageri, insa, de obicei, oamenii de afaceri prefera mai putine locuri - 12.

Poate zbura la altitudini de maximum 5.000 de metri si poate atinge o viteza de 850 de kilometri pe ora. Astfel de aeronave mai sunt folosite de diplomatii americani, dar si in industria de aparare.

Cititi si Vista, cel mai sigur sistem Microsoft