Domit, baiatul cel mare al miliardarului Carlos Slim Helu, isi cauta nevasta.
Carlos Slim Domit, fiul cel mare al magnatului mexican Carlos Slim Helu si unul dintre cei mai ravniti burlaci din lume, isi cauta o sotie, scrie „The Sunday Times”.
Interesul femeilor de a cuceri inima lui Slim junior, care are 40 de ani, a crescut spectaculos dupa ce saptamana trecuta, averea tatalui sau a fost estimata la 67,8 miliarde dolari.
Potrivit publicatiei mexicane „Sentido Comun”, citate de Reuters, Slim Helu l-a depasit pe fondatorul Microsoft, Bill Gates, a carui avere era estimata la 59,2 miliarde dolari.
Stirea vine dupa ce, in luna aprilie, Slim l-a depasit pe investitorul american Warren Buffett, trecand pe locul doi in clasamentul celor mai bogati oameni din lume intocmit de revista „Forbes”.
In cursa pentru impresionanta avere a familiei Slim ar mai putea insa intra cei doi baieti mai mici ai magnatului, ambii casatoriti, si alti doi cumnati.
In cercurile de afaceri mexicane au inceput deja sa se faca speculatii pe marginea celui care va administra, dupa moartea lui Carlos Slim Helu, companiile de telecomunicatii si de retail.
Speculatiile sunt alimentate si de faptul ca miliardarul, in varsta de 67 de ani, este supraponderal si mare fumator de trabuc, iar problemele sale cardiace sunt de notorietate.
Stapanul comunicatiilor
Fiu al unui imigrant libanez, Carlos Slim Helu detine Telmex, operatorul a 90% dintre liniile telefonice din Mexic, precum si firma Telcel, care furnizeaza aproape 80% dintre telefoanele mobile pe piata interna. Helu este si proprietarul companiei industriale Grupo Carso, care a intrat insa si in afacerile cu magazine si restaurante.
Magnatul a ramas vaduv acum opt ani, iar numele Carso este o combinatie intre primele litere ale numelui sau si cel al fostei sotii, Soumaya Gemayel.
Spre deosebire de Bill Gates, Slim continua sa se implice zi de zi in activitatea companiilor sale. El este ajutat de cei trei fii, Carlos Slim Domit, Marco Antonio Slim Domit si Patrick Slim Domit.
Un investitor inspirat
Una dintre cele mai inspirate miscari ale lui Carlos Slim Helu a fost achizitionarea, in 1990, a companiei de stat Telefonos de Mexico (Telmex).
Impreuna cu un grup de investitori din care a facut parte si France Telecom, magnatul mexican a platit suma de 1,8 miliarde dolari, iar investitiile suplimentare au facut dintr-o firma care era o povara pentru bugetul de stat una dintre cele mai bine cotate companii la Bursa din Mexic.
O alta initiativa profitabila s-a dovedit a fi cumpararea a 3a din actiunile Apple Computers, cu putin timp inainte de lansarea pe piata a modelului de succes iMac. Astfel, cel mai bogat om din lume a platit pentru o actiune la Apple doar 17 $. Un an mai tarziu, pretul unei actiuni a urcat la 100 $.
Mexicanul sustine ca ii este indiferent ce pozitie ocupa in clasamentul celor mai bogati oameni din lume. Desi este implicat in actiuni caritabile substantiale, Helu a luat in deradere donatiile uriase facute de Gates si de Buffett. „Saracia nu poate fi combatuta prin donatii”, spunea el in urma cu cateva luni.
Holtei inrait
Baiat destept, amator de femei Cu 27 de ani mai tanar decat tatal sau, Slim junior nu are nimic in comun cu imaginea mostenitorului mexican clasic. Nu se drogheaza si nu a fost implicat in scandaluri care sa alimenteze presa de specialitate.
El are studii de administrarea afacerilor si a debutat in acest domeniu cumparand lantul de magazine al lui Slim senior. Printre fostele iubite ale lui Slim junior s-au numarat mai multe actrite mexicane, inclusiv vedeta Kate del Castillo.
Probleme de imagine
Intr-o tara in care aproape unul din cinci oameni nu are nici macar bani de mancare, magnatul Carlos Slim Helu si-a atras numeroase critici pentru modul cum a profitat de pe urma „capitalismului de cumetrie” mexican.
Potrivit istoricului Lorenzo Mayer, bogatia acumulata de Carlos Slim Helu este de patru ori mai mare decat cea existenta atunci cand Mexicul era colonie spaniola.
Ceea ce spune multe despre natura structurilor economice, sociale si, mai ales, politice din Mexic, este de parere Mayer. Nu trebuie insa uitat nici faptul ca serviciile de telefonie mobila si internet oferite de companiile lui Slim sunt printre cele mai scumpe din lume.
De asemenea, lui i se reproseaza faptul ca multe dintre magazinele si restaurantele aflate in proprietatea sa au fost cumparate in anii 1980, in timpul crizei economice care a zguduit Mexicul.
Bogatia familiei Slim starneste indignare in conditiile in care, in Mexic, venitul pe cap de locuitor este mai mic de 6.800 dolari pe an. De altfel, averea lui Slim reprezinta peste 7% din produsul intern brut al tarii.